Dőzsöljünk tudatosan!

Dőzsöljünk tudatosan!
Dr. Ibrahim Mohammad, a XIX. kerületi BENU Apollo Gyógyszertár vezetőjének tanácsaival elkerülhetjük a túlevést és a felkúszó kilókat.

Télen könnyebben hízunk

  • Télen alapvetően kevesebbet mozgunk, a szervezetünk pedig nem tudja a bevitt energiát felhasználni, ledolgozni, így zsír formájában elraktározza. Amikor jó idő van, a mozgásigényünk is nagyobb, szívesebben sportolunk, és a napfény is segíti a szervezet hatékony működését. Nyilvánvaló, hogy ha otthon vagyunk, többet eszünk, nassolunk, télen ráadásul a nehéz, zsíros ételeket és az édes ízt is jobban kívánjuk. Éppen ezért nehezen tudunk megálljt parancsolni magunknak. Ugyanis csak abban az esetben van több energiára szükség télen, ha a napot nem egy jól fűtött helyiségben töltjük, hanem például a munkánk miatt a szabadban. Ráadásul ebben az esetben sem kell annyival több kalóriát bevinni, mint gondolnánk. Az agyunk és a szokásaink becsapnak minket – mondja dr. Ibrahim Mohammad.
  A túlevést kell elkerülni Decemberben sokkal több ünnep van, mint bármely más hónapban. A karácsony, a szilveszter, a családi, baráti, munkahelyi összejövetelek azonban nagy csapdát rejtenek. Az egészségünk szempontjából ugyanis az a legnagyobb probléma, hogy nagyon sok és finom csábításnak vagyunk kitéve. A gyógyszertárvezető szerint a trükk az lehet, hogy nem eszünk egyszerre sokat, inkább több részletben csipegetünk. Ha lehet, próbáljunk meg 4-5-ször enni egy nap keveset. Így nem alakul ki a túlzott teltségérzet, puffadás, vércukorszint emelkedés. A szervezett fel tudja dolgozni az élelmiszert, nem kezd el raktározni, nem indul be a hízási folyamat.   Segítség a bajban
  • Decemberben rengetegen jönnek a gyógyszertárba túlevés, teltségérzet elleni szerekért, emésztéssegítőkért. Ilyenkor többféle emésztést elősegítő gyógyszert és remek gyógyteákat, gyógyvizeket, étrend-kiegészítőket tudunk javasolni, amelyek egyrészt kellemesek, másrészt nincs mellékhatásuk. Ilyen például a menta, az édeskömény, a mezei katáng, a cikóriagyökér, az ánizs, az articsóka, illetve az ezekből készült keverékek – ismerteti dr. Ibrahim Mohammad. -Hasznos segítségnek bizonyulnak ilyenkor a multienzim készítmények is. Ezek a termékek többféle emésztőenzimet tartalmaznak, például lipáz, amiláz, pankreász hatóanyagokat, amelyek megkönnyítik az emésztőszervek munkáját. Akár előzetesen is érdemes szedni az ünnepi időszakban két-három napig az adott készítményt, ha tudjuk, hogy nem lehet elkerülni a nagy evéseket és utólag, egy-egy nagyobb ebéd-vacsora után is beválnak. Segítenek a teltségérzet, a puffadás leküzdésében, a zsíros ételek feldolgozásában.
A karácsony nem ad felmentést Vannak olyan emésztőszervi betegségek, amelyek esetén elkerülhetetlen bizonyos étkezési szabályok betartása. Gyomorfekélyeseknek például sem a túlevés, sem a túl nehéz, fűszeres ételek nem ajánlottak (napi 4-6 dekát ne haladja meg a bevitt zsírmennyiség, abból is inkább a növényi eredetűek választandók), az epebetegeknél pedig gyulladás alakulhat ki a túl sok evés hatására. A cukorbetegeknek ilyenkor is szigorúan be kell tartani a cukor- és szénhidrát-beviteli előírásokat. A betegeknek ünnepekkor is tudatosan kell válogatniuk a kínálatból, hiszen ha nem tartják a kontrollt, ünneplés helyett könnyen a kórházban köthetnek ki. Nem ritka, hogy az addig tünetmentes hasnyálmirigy gyulladást is belobbantja egy gyorsan elfogyasztott, nagy adag, tejfölös töltött káposzta.  A szervezet ugyanis nem ehhez van hozzászokva. Az orvos által felállított étkezési szabályok tehát ünnepek alatt is érvényesek.   Csaljunk bátran! Ha vendégeket várunk, csalhatunk egy kicsit a kalóriákkal, alapanyagokkal. A vendéglátás nem szenved csorbát, ha édességek helyett egzotikus gyümölcsöket kínálunk, amelyek egyébként nem mindennap kerülnek az asztalra. Igazi meglepetés lehet egy mangóból, papayából, csillaggyümölcsből, licsiből, mandarinból, banánból összeállított saláta, akár még sokkal vonzóbb is, mint egy habos sütemény. Persze ezeket sem kell teljesen száműzni az étrendből, csak érdemes az alapanyagok közül a könnyebbet - például kókuszsírt, cukrozatlan kakaóport, zabpelyhet, cukormentes édesítőszert, teljes kiőrlésű lisztet - választani. Ha főzünk, akkor is érdemes törekednünk a kevesebb olaj, zsír, kalóriadús összetevő felhasználására, választhatunk például olívaolajat vagy más hidegen sajtolt olajat a nehéz salátaöntetek helyett. Érdemes minél több, akár gazdagabb salátafélét kínálni, hiszen egy tonhalsaláta, egy padlizsán- vagy cézár saláta nagyszerű vendégváró étel lehet. Ilyenkor szerencsére több halat is esznek a magyarok, ezt a szokást ajánlatos lenne egész évben megtartani és heti egyszer-kétszer beilleszteni az étrendbe, főként a magas omega-3 tartalom miatt, ami jót tesz a szív- és érrendszernek. Érdemes azonban kilépnünk a halászlé-rántott ponty kombinációból, nagyon ízletes fogás a párolt hal, zöldség körettel, kölessel, bulgurral. Ezek a köretek nem csak egészségesek, de lassú felszívódású szénhidrátok, amelyek segítenek hosszan tartani a teltségérzetet és nem emelik meg a vércukorszintet. - Januárban sokan akarnak életmódot váltani, egészségesebben élni, több a fogyókúrás, dohányzásról leszoktató készítményekből, a vitaminokból. Arra kellene törekedni, hogy a karácsonyi ünnepek során se súlyosbítsuk a saját helyzetünket, ilyenkor is próbáljunk megtalálni a mértéket!
2020. november 27.

Kiemelt ajánlatunk