Derékfájás

2015. január 19.

Kapcsolódó tünetek:

derékfájás, hátfájdalom, lumbágó

A második leggyakoribb ok, amely miatt a betegek orvoshoz fordulnak.

Ez az állapot az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb és szinte mindenki megtapasztalja élete során.

Jellemzően a gerinc túlterhelése, a derék hibás használata, „rossz mozdulat” következtében alakulnak ki a derékfájás tipikus panaszai: erőteljes deréktáji fájdalom, mely villámcsapásszerűen jelentkezhet, a derék mozgása korlátozott, kényszertartás jön létre (a beteg próbálja a legkevésbé fájdalmas testhelyzetet felvenni és abban maradni), az izomzat a fájdalmas területen merev, nyomásérzékeny. A fájdalom fekvésre általában enyhül. Fontos különbséget tenni a derékfájás (lumbágó) és a lumboischialgia (isiász) között. A derékfájás csak a derékra korlátozódik, míg az isiász a derékból az alsó végtagokra kisugárzó fájdalmat is magában foglalja.

Mi okozhatja a derékfájást?

derekfajas301A derékfájás hátterében a gerinc és
a lágyrészek (izmok, inak) különböző eredetű és súlyosságú elváltozásai állnak. A gerinc úgynevezett kopásos elváltozásai azt jelentik, hogy a szövetek rugalmatlanná válnak, elhasználódnak, a gerinc kisízületei, a csigolyák elmozdulhatnak normál helyzetükből, emiatt a gerinc görbületei is deformálódhatnak és megváltozik a testtartás. Hirtelen, rossz mozdulat hatására ezek a kis ízületek kimozdulhatnak, sérülést, gyulladást okozva a környezetükben.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Voltaren Emulgel FORTE 20mg/g gél felpattintó kupak 180g

    Voltaren Emulgel FORTE 20mg/g gél felpattintó ku...

    <p><span>A Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél hatóanyaga, a diklofenák, az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek csoportjába tartozik. Kizárólag a bőrbe való bedörzsölésre szolgál, felszívódása fokozott. A diklofenák a mélyen elhelyezkedő, gyulladt szövetekben fejti ki hatását. </span></p>

    5 899 Ft helyett:4 399 Ft

Mi hajlamosíthat derékfájásra?

Hanyag testtartás, mozgásszegény életmód, illetve a gerincet stabilizáló izmok gyengesége mellett rizikótényező még a genetikai hajlam, magas vékony alkat, elhízás, nehéz fizikai munka, ülőmunka és a terhesség is.

Hogyan kezelhető a derékfájást?

Minden harmadik derékfájás egy héten belül magától is megszűnik, ugyanakkor hatékony kezeléssel a felépülés gyorsítható. Nagyon fontos az 1-2 napig tartó szigorú fekvés, majd a fokozatos, óvatos terhelés. A gyógyszeres kezelés alapja a gyors, erőteljes fájdalomcsillapítás és a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők alkalmazása. Ezt kiegészíthetik izomlazítók, helyi gyulladáscsökkentő kenőcsök, az érzékeny izomzatba adott szteroid vagy érzéstelenítő injekciók. Bizonyos esetekben manuálterapeuta (csontkovács) is segítheti a gyógyulást. A gyors és megfelelő kezeléssel kisebb a kiújulás, krónikussá válás kockázata.

Ha 1-2 hét alatt sincs javulás, a háziorvos szakorvoshoz irányítja a beteget, egyéb ritkább, súlyosabb betegségek kizárására. Mivel a betegek 62%-ánál egy éven belül, 80%-nál 2 éven belül jelentkezhet újabb derékfájás, nagyon fontos a megelőzés. Ennek része a rendszeres testmozgás, úszás, az elhízás megelőzése, a helyes testtartás, gerinctorna, gerincjóga, illetve gerinckímélő munkavégzési technikák elsajátítása.

Kevés szabadidő? Így mozogjon eleget a mindennapokban!

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy rendszeres mozgással is karban tartsuk a testünket. Ez nem csak megjelenésünk miatt lehet fontos, hanem sokféle betegség és mozgásszervi probléma megelőzésének szempontjából is elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha alig akad időnk rá? Olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segítségével belecsempészhetjük a mozgást mindennapjainkba.

Miért fáj a hátam?

Valójában a kérdés nem az, hogy miért fáj, hanem az, hogy miért nem.

Mozgás 50 felett

Érdemes-e 50 felett bármilyen mozgásformát elkezdeni? A válasz egyértelműen igen!

A gerinc egészségéért

A hátfájást nevezhetjük az első számú civilizációs betegségnek.