Csak egészségeset enni nem is annyira egészséges?

2019. augusztus 26.

Kapcsolódó tünetek:

hasmenés

A már betegesen túlzott odafigyelés a kizárólag természetes és egészséges alapanyagokból készült ételek fogyasztására, abban az esetben, amikor az már a napi alapvető feladatainkat is hátráltatja, táplálkozási rendellenességnek tekinthető.

Csak egészségeset enni nem is annyira egészséges?

Csak egészségeset enni nem is annyira egészséges?

A probléma nem az emberi külső és a kalóriaszám miatt alakul ki, mint például az anorexia esetében, sokkal inkább egy belső észlelési zavar miatt annak kapcsán, hogy mi is számít egészséges ételnek. Az állapotot hivatalosan orthorexia nervosa-nak hívják, és leginkább a hipochondria egyik nagyon speciális, kizárólag az ételek minőségéhez köthető fajtájaként tartja számon a tudomány. Hivatalosan nem számít pszichológiai zavarnak az állapot, azonban nonprofit szervezetek közbenjárásával már elérhetők online kérdőívek és telefonos segélyvonalak is, ahol már komolyan veszik a hozzájuk fordulók panaszait.

Az orthorexia kutatásokat nagy gonddal végzik a kutatók, hiszen a rendelkezésre álló adatok sok esetben nem pontosan ehhez a zavarhoz köthető állapotokat írnak le, illetve napjainkban egyre többen követnek speciális diétákat. A cél az, hogy ki lehessen szűrni azokat a személyeket, akik tudományosan és szakmailag nem megalapozott okok miatt folytatnak szigorú diétát vagy egysíkú táplálkozást. Az elhivatottság, hogy csak egy bizonyos, tiszta és egészséges, ételcsoportot fogyasztanak egyesek, komoly vitamin- és ásványianyaghiányhoz vezethet. A kutatók szerint ez az állapot gyakran odáig fajulhat, hogy már a mindennapokra is komoly hatással lehet, illetve kibillenhetünk az egyensúlyi állapotunkból. Az orthorexiától szenvedők nem hajlandók idegen helyeken vagy étteremben enni, súlyos bűntudattól szenvednek, ha véletlenül nem tartották be diétájukat, illetve anyagi körülményeiket figyelmen kívül hagyják, és túlköltekeznek az általuk megfelelőnek tartott ételek kifizetése miatt. Mindezek együttes hatására az érintettek elszakadnak a társadalom többi részétől, egyedül maradnak, és mániákus módon, napi több órát töltenek a megfelelő ételek kiválasztásával.

Friss kutatások szerint minden eset más és más, de léteznek jellemző személyiségjegyek, illetve figyelmeztető jelek, melyek alapján még időben kiszűrhetők az érintettek. A kényszeres viselkedés, a tökéletesség iránti folyamatos vágy, a megszállottság, a negatív önkép, illetve a folyamatos diétázás mind az orthorexia kialakulásának első jelei lehetnek. Ilyen esetben fontos, hogy minél hamarabb pszichológushoz kerüljenek az érintettek, így megfelelő segítség és iránymutatás mellett elkerülhetők a súlyosabb következmények.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • JutaVit Aktív szén 250 mg tabletta 50x

    JutaVit Aktív szén 250 mg tabletta 50x

    <p>JutaVit Aktív Szén tabletta 250mg, aktív szenet és édeskömény kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.</p> <p>Az aktív szén részt vesz az étkezést követő túlzott bélgáz képződés csökkentésében. Az édeskömény támogatja az emésztőrendszer egészségét, hozzájárul a puffadásos érzés enyhítéséhez.</p>

    1 699 Ft
Gluténmentes karácsony – 10 tipp gluténérzékenyeknek!

Gluténmentes karácsony – 10 tipp gluténérzékenyeknek!

A karácsonyi időszak igazi kihívást jelenthet azok számára, akiknek a családjában gluténérzékeny személy van, hiszen a diétát olyankor is be kell tartani ahhoz, hogy ne legyen probléma. Következő tippjeink abban segítenek, hogy az ünnepek ne a nehézségekről szóljanak.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában