Cigi helyett

Cigi helyett

A dohányzás egészségre gyakorolt káros hatását maguk a dohányzók sem vitatják. Annak ellenére, hogy a dohányzás évekkel vagy akár évtizedekkel rövidítheti meg az életet, az utóbbi években sem csökkent számottevően a dohányosok aránya hazánkban. A dohányzók több mint kétharmada szeretne megszabadulni e káros szenvedélytől, ám a füstmentesség elérése igen komoly kihívást jelent többségük számára.

A dohányzók többsége tisztában van azzal, hogy a káros szenvedély hosszútávon – többek között – szív- és érrendszeri betegségek, szívinfarktus, stroke, légzőszervi problémák, daganatos megbetegedések okozója lehet; emellett impotencia, meddőség is kialakulhat. A jelentős kockázat ellenére a dohányzók többsége nem tud megszabadulni függőségtől.

Miért olyan nehéz leszokni a dohányzásról?

A dohányzás során – több káros anyag mellett – nikotin jut a szervezetbe, amely többféle pozitív hatást válthat ki: nyugtatólag hat, csökkentheti a szorongást, javíthatja a koncentrációs képességet stb. A cigarettázás emellett számos tevékenységhez társulhat: (reggeli) kávézáshoz, barátokkal való találkozáshoz, szórakozáshoz, étkezésekhez stb.. A nikotin a testi függés mellett tehát lelki függőséget is kivált. A nikotinbevitel során az anyag molekulái a középagy bizonyos receptoraihoz kötődnek, amely hatására dopamin szabadul fel a szervezetben, s ez boldogságérzést vált ki.

Amennyiben a dohányzó nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű napi nikotinadagjához, erős elvonási tünetek jelentkezhetnek: szorongás, idegesség, ingerültség, alvászavarok fordulhatnak elő, amelyek hatására a dohányzásról leszokni vágyók többsége újra cigarettára gyújt.

Hogyan lehet mégis leszokni a dohányzásról?

Mind a statisztikai adatok, mind a tudományos kutatások és az érintettek beszámolói arról számolnak be, hogy a leszokás felé vezető úton az első és legfontosabb lépésnek az számít, hogy az érintett esetében kellően erős legyen a motiváció a függőségtől való megszabadulásra. A nikotinelvonás tünetei az utolsó cigaretta elszívásától számítva 1-2 órán belül jelentkezhetnek folyamatosan erősödve, és legkésőbb 2 hét múlva enyhülnek.

A tünetek enyhítésének több módja is lehetséges. A tünetenyhítés nikotinbevitel formájában lehetséges. A dohányzásról leszokni kívánó ebben az esetben először a dohányzás rítusától (és a füsttel bevitt káros anyagoktól) szabadul meg, míg a nikotint rágógumi, nikotintapasz, nikotintartalmú szopogatótabletta vagy kapszula formájában juttathatja szervezetébe. A bevitt mennyiség fokozatosan csökkenthető.

E – gyógyszertárakban, patikákban recept nélkül kapható nikotintartalmú-  termékek mellett létezik olyan gyógyszer, amelyet kifejezetten a leszokást elősegítendő fejlesztettek ki. A termék hatóanyaga hatására a nikotin nem kötődik a receptorokhoz, azaz elmarad a dohányzással járó jó érzés, amely elősegíti a füstmentessé válást. Az ön számára leginkább megfelelő termék kiválasztásához konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

2014. március 4.

Kiemelt ajánlatunk