Mi a BPA és miért rossz Önnek?

bpa

Mi a BPA?

A BPA (biszfenol-A) egy olyan vegyi anyag, amelyet sok termékhez adnak, ami kereskedelmi forgalomban van, beleértve az műanyag palackokat és a higiéniai termékeket. Az 1890-es években fedezték fel, de az 1950-es években ismerték fel vegyészek, hogy más vegyületekkel keverve erős és kemény, vagy nyúlékony műanyagot képez. Napjainkban a BPA-tartalmú műanyagokat általában élelmiszer tartályok, üdítős és vizes palackok, cumisüvegek gyártására használják. A BPA-t epoxigyanták előállítására is felhasználják, amelyeket a konzervdobozok belső burkolatára helyeznek, hogy megakadályozzák a fém rozsdásodását és törését.

Mely termékek tartalmazzák a legtöbb BPA-t?

A BPA-t tartalmazó általános termékek közé tartoznak a következők:
  • Műanyag dobozokba csomagolt termékek
  • Konzervek
  • Piperék
  • Női higiéniai termékek
  • Hőnyomtatók
  • CD-k és DVD-k
  • Háztartási elektronikai eszközök
  • Szemüveglencsék
  • Sportfelszerelések
  • Fogászati ​​tömések

Mit okoz szervezetünkben a BPA?

 A BPA hasonló szerkezettel rendelkezik, mint az ösztrogén hormon. Leköti az ösztrogénreceptorokat, és befolyásolhatja a szervezet működését. A BPA utánozza az ösztrogén hormon szerkezetét és működését. Az ösztrogénszerű formája miatt a BPA kötődhet a szervezetben lévő ösztrogén receptorokhoz és befolyásolhatja a testi folyamatokat, például a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet és a reprodukciót. Ezenkívül a BPA képes más hormonreceptorokkal, például pajzsmirigyhormon receptorokkal kölcsönhatásba lépni, ezáltal megváltoztatva működésüket. A szervezet érzékeny a hormonszint változásaira, ami az oka annak, hogy a BPA ösztrogén utánzásának képessége befolyásolja az Ön egészségét. Érdemes megjegyezni, hogy sok gyártó már átállt a BPA-mentes termékekre, amelyekben a BPA -t helyettesítették a biszfenol-S (BPS) vagy a biszfenol-F (BPF) nevű műanyagokra. Azonban a közelmúltban végzett kutatások szerint a BPS és a BPF kis koncentrációja is a BPA-hoz hasonló módon megzavarhatja a sejtek működését. Így ebben a formában BPA-mentes palackok nem jelentenek megoldást a problémára. Így ismerheti fel őket: A 3. és 7. újrahasznosítási számmal jelölt műanyag tárgyak vagy a "PC" betűk, valószínűleg tartalmaznak BPA-t, BPS-t vagy BPF-et.

A BPA hogyan kerül a szervezetbe?

A szervezetbe kerülés azért lehetséges, mert a BPA-t tartalmazó termékek elkészültekor nem minden BPA épül be a termékbe. Ez pedig lehetővé teszi, hogy összekeveredjenek a konténerekbe elhelyezett ételekkel és italokkal, melyek elfogyasztásával a BPA is bekerül a szervezetünkbe. Egy közelmúltbeli tanulmány szerint például a BPA-szint a vizeletben 66% -kal csökkent 3 nappal azután, hogy a tesztalanyok hanyagolták a csomagolt élelmiszerek fogyasztását. Egy másik tanulmányban a résztvevők egy része naponta egy adag friss, másik részük, egy adag konzerv levest fogyasztott 5 napig. A BPA szintje a vizeletben 1,221% -kal magasabb volt azoknál, akik a konzerv levest fogyasztották. Emellett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról számolt be, hogy a BPA-szint a szoptatott csecsemőkben 8-szor alacsonyabb, mint a BPA-tartalmú palackokból etetett csecsemőknél. Tehát a táplálkozás messze a legnagyobb BPA beviteli forrása az embernek, különösen, ha étkezésében gyakoriak a csomagolt élelmiszerek és a konzervek.

A BPA rossz Önnek?

Számos szakértő állítja, hogy a BPA káros, de vannak, akik nem értenek egyet ezzel az állásponttal. Használata már korlátozott az EU-ban, Kanadában, Kínában és Malajziában, különösen a csecsemők és kisgyermekek számára készített termékek esetében. Néhány amerikai állam is csatlakozott a korlátozáshoz, de általános szövetségi szabályozást a mai napig nem vezetettek be. Egy 2014-es álláspont szerint, az eredeti 1980-as napi 50 mg/kg-os határérték nem veszélyes az egészségre és arra a következtetésre jutottak, hogy a BPA valószínűleg a jelenleg engedélyezett szinteken biztonságos. A rágcsálókkal végzett kutatás azonban a BPA negatív hatásait mutatja jóval alacsonyabb szinten, mindössze napi 10 mcg/kg mennyiség bevitele esetén is. A majmokon végzett kutatások is azt mutatják, hogy az emberben jelenleg mérhető szintekkel egyenértékű  mennyiség negatív hatással van a reprodukcióra. Egy 2006-os felülvizsgálat segíthet az eltérések magyarázatában. Kiderült, hogy az iparág által finanszírozott tanulmányok nem találták a BPA-t veszélyesnek, míg a független vizsgálatok 92% -a jelentős negatív hatásokat talált. A BPA befolyásolja mind a női, mind a férfi termékenységet. Nők esetében magasabb férfi hormon szintet eredményzve  a szervezetben megakadályozhatja az ovulációt, a peték megérését. Férfiak esetében lassítja és rontja a spermiumokat. Csecsemők esetében kimutathatóan a magas BPA-szinthez köthetően volt megfigyelhető a megváltozott érzelmi fejlődés, a hiperaktivitásra és a depresszióra való hajlam. A BPA expozíciója a korai életkorban befolyásolja a prosztata és a mellszövet fejlődését oly módon, mellyel növeli a rák kockázatát. Tanulmányok szerint a BPA fokozhatja a cukorbetegségre való hajlamot, vagy annak kialakulását is.

Hogyan kerülje el a BPA bekerülését a szerveztébe?

Kerülje lehetőségeinek megfelelően a csomagolt ételek és a palackozott folyadékok fogyasztását! Minnél több friss élelmiszert fogyasszon! Gyermeke egészségének megóvása érdekében pedig kerülje a BPA tartalmú cumisüvegeket, ezenkívül játékait is szelektálja, ha meggyőződött BPA tartalmáról!
2017. december 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink