Az első becsöngetés előtt

Az első becsöngetés előtt

Csináljunk kedvet hozzá!

A gyerekeknek, akik most mennek elsőbe, elsősorban kedvet kell csinálni az iskolához – hangsúlyozza dr. Demény Zsófia, gyógyszertárvezető. - Ez történhet a tanszerek, az iskolatáska közös kiválasztásával, nekem az is bevált, ha meséltem a gyerekeimnek az iskolás élményeimről és elővettük az iskolakezdéssel kapcsolatos könyveket, amiket egész nyáron lapozgattunk. Nagyobbakkal, akik már egyedül mennek iskolába, érdemes végigjárni az utat, hogy tudják, mire kell figyelni. Azt is fontosnak tartom, hogy iskola előtt ne a betűket, a számokat kezdjük el tanítani, inkább tereljük a kicsiket a szabad levegő, a kinti játék felé. A finommotorikát sem iskolás feladatokkal érdemes fejleszteni – bár az óvodáskorú gyermekem szereti kitöltögetni a játékos feladatlapokat -, inkább gyurmázzunk, rajzolgassunk, süssünk, főzzünk minél többet, hiszen ezek a tevékenységek nem csak szórakoztatóak, de észrevétlenül fejlesztenek is. Semmit nem érdemes erőltetni!

Korai kelés, korai fekvés

A rendszerhez kötött alvás lehet talán az egyik legnehezebb feladat, így erre már augusztus közepétől érdemes készülni. Finoman, fokozatosan kell egyre korábban feküdni, kelni, hogy ne legyen nagyon éles a váltás se gyermeknek, se szülőnek. Érdemes jobban koncentrálni a nyáron kicsit szabadabban kezelt esti rutinra. A tévét, a videó- és telefonos játékokat lefekvés előtt már jobb kerülni, ugyancsak ezt ajánlott tenni a serkentő ételekkel, italokkal, mint a csoki, a kóla, és bármilyen cukros falat. Alvás tekintetében is nagy szerepe van a napközbeni mozgásnak, hiszen minél többet mozog egy gyerek, annál könnyebben fog lefeküdni, jobban fog aludni. - Azoknál a gyerekeknél, akiknél nehezebben megy az elalvás, érdemes este megpróbálkozni olyan gyógyteákkal, mint a citromfű, levendula, kamilla. Ezeket is cukor nélkül kínáljuk, nem csak a fogromlás elkerülése, de az állandó édes ízhez való hozzászokás megelőzése végett is. Ugyanezekkel az illóolajokkal is meg lehet próbálkozni, de csak óvatosan, hiszen a túl erős illatok akár fejfájást is okozhatnak – tanácsolja a gyógyszerész.

Vitamint csak okosan

Az iskolakezdéskor óhatatlanul nő a megbetegedésre való fogékonyság, hiszen sok gyerek kerül egy légtérbe. Ilyenkor a szülő hajlamos „megelőzésképpen” multivitamint adagolni, bár a szakértő szerint, ha egy gyerek kiegyensúlyozottan, vegyesen táplálkozik és nincs krónikus alapbetegsége, valójában nem szükséges vitamint szednie. - Gyakorló szülőként magam is tisztában vagyok vele, hogy bármennyire is tudatos a szülő, a teljes értékű táplálkozást nem minden gyereknél lehet megvalósítani. Ilyen esetben jöhet szóba egy-egy multivitamin készítmény. A gyerekeknél külön hangsúlyosak lehetnek az omega-3 zsírsavak és a vas. Előbbi az agyi funkciókra, a memóriára, a tanulási képességekre hat pozitívan, a vas az általános fizikai és szellemi állapotot befolyásolja. De ha például a halakat, a növényi olajakat, májat, spenótot nem fogyasztja a gyermek, akkor szintén táplálék kiegészítők formájában érdemes ezeket adni – mondja dr. Demény Zsófia. – Mielőtt azonban egy szülő táplálék kiegészítőt, vitamint választana, érdemes kikérnie a gyógyszerész vagy az orvos tanácsát. Különösen a fáradtabb, rosszabb étvágyú, esetleg egyoldalúbban táplálkozó gyereknél ajánlatos laborvizsgálatot is végeztetni, amiből fény derülhet például a gyakori vashiányra. Ilyen esetekben a gyerekeknek szánt készítmények közül lehet választani.

A reggeli legyen energiaforrás

Az iskolai teljesítmény egyik alapja a jó reggeli, ami feltölti az energiaraktárakat, különösen, ha teljes kiőrlésű, rostban gazdag ételek kerülnek a tányérra. A reggelivel kapcsolatban is fontos, hogy olvassuk el a termékek összetevőit. Sokan jóhiszeműen édes gabonapelyheket, „reggeliző pelyheket” öntenek fel tejjel és nem is tudják, hogy teljes értékű összetevő alig, ellenben cukor és ízfokozó annál több kerül így a gyerek szervezetébe. Természetes nem kell eltiltani ettől senkit, de inkább édességként számítsuk bele az étkezésbe. - Nekem nagyon bevált, hogy tízóraira apróbb falatkákat készítek össze a gyerekeknek, amit a szünetekben, a „nagy rohanásban” gyorsan be tudnak kapni. A mazsola, a mandula, a dió egészségesek és energiát is adnak. Az édességek viszont veszélyesek: amilyen gyorsan megemelik a vércukorszintet, olyan gyorsan le is esik az, így lehet, hogy éppen az órán válik ismét fáradtabbá a gyerek.

Mit tehetünk, ha jön a vírus második hulláma?

Az oktatási intézmények minden bizonnyal már dolgoznak a saját protokolljukon. Jobban kell ezután figyelni a gyakori kézmosásra, a szellőztetésre, a papír zsebkendőnek és a kézfertőtlenítőknek ott a helye az iskolatáskában, a maszkviseléssel kapcsolatban pedig természetesen be kell tartani a mindenkori előírásokat. A kisebbeknek érdemes megtanítani vagy feleleveníteni a helyes orrfújás, köhögés, tüsszentés és a kézmosás szabályait. A szülőknek pedig meg kell próbálni nyugodnak maradni, ne ültessünk a gyerekekbe több szorongást, mint amennyit úgyis okozhat az adott helyzet.

2020. július 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink