Alacsonyabb gyermeke az átlagnál? Ez lehet az oka!

Alacsonyabb gyermeke az átlagnál? Ez lehet az oka!
A testmagasság alakulásában legnagyobb szerepe a genetikának van. Általában a szülők testmagasságát öröklik az utódok, így gyanakvásra adhat okot, ha egy magasabb házaspár gyermekének mérete elmarad a kortársaiétól.

Növekedési zónák

Azt, hogy valaki meddig és mekkorára nő, a csöves csontok végeinél található, úgynevezett növekedési zónák befolyásolják. A növekedési korban ezek nyitottak, hogy egyre több új csontszövet tudjon képződni, majd mikor ezek bezárulnak, a növekedés megáll. Ez lányoknál kb. 16 évesen, míg a fiúknál 18 évesen következik be. Ha úgy látja, gyermeke a kelleténél alacsonyabb, érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen amíg a növekedési zónák nyitottak, addig sok mindent lehet tenni a növekedés érdekében.

Hormonális okok az alacsony növés hétterében

Kevés növekedési hormon

Ha valaki a kelleténél alacsonyabb, ám testrészei arányosak, mégis betegséget sejtenek mögötte, a probléma hátterében legtöbbször az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon alacsony mennyisége áll. Ez a hormon felelős a normális ütemű fejlődésért, valamint az izom-zsír arány optimális kialakításáért. Amennyiben a növekedési zónák még nem záródtak be, úgy az alacsony testmagasságon növekedési hormon pótlásával lehet segíteni. Hogy eldönthető legyen, hogy nincs-e esetleg ehhez túl késő, azt kézröntgen felvétellel lehet meghatározni, amellyel a csontkort vizsgálják.

Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés gyakori probléma bármelyik életkorban, ám előfordulhat, hogy már a születés utáni kötelező szűréssel diagnosztizálják a betegséget. Gyermekkorban az esetek többségében veleszületett tényezőről van szó. Tüneteit tekintve megegyezik a felnőttkorban kialakult pajzsmirigy problémával (fáradtság, koncentrációzavar, elhízás, depresszió, lassú anyagcsere, székrekedés, száraz bőr, sápadt sárgás bőrszín), ám előrehaladottabb állapotban az alacsony testmagasság is jelzésértékű lehet.

További okok az alacsonynövés hátterében:

  • genetikai okok
  • lassúbb növekedési ütem késő pubertás miatt
  • magzati korban ért ártalmak (pl. anya betegsége, dohányzása)
  • Turner-szindróma és más kromoszóma eltérések
  • pszichoszociális növekedési zavar (családi problémák miatt)
2017. május 8.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink