Ágyi poloska – Ezekből a jelekből gyanakodjunk rá

ágyi poloska

Kapcsolódó tünetek:

Ágyi poloska csípése

Legtöbben akkor kezdenek el gyanakodni, hogy hívatlan vendégeik vannak az ágyában, amikor csípésnyomokat találnak magukon. Eleinte sokan a szúnyogokat gyanúsítják, ha azonban napról napra egyre csak növekszik a csípések száma, és valójában nincs is szúnyog a szobában, akkor kezdődik a nyomozás, amely során pikk-pakk a lista élére kerülnek az ágyi poloskák. Fontos megjegyezni, hogy mindenki másképp reagál a csípésükre. Némely személyek esetén intenzív panaszok jelentkeznek – például erős viszketés. Másoknál viszont lehet, hogy semmilyen tünet nem jelenik meg. Természetesen nem csak ágyi poloskák csípései okozhatnak ilyen panaszokat, hanem akár a bolháké is, ezért fontos pontosan utánajárni, hogy mi telepedett meg az ágyunkba.

Így ismerhetjük fel az ágyi poloskákat

Az ágyi poloskák pici, barna, ovális formájú rovarok, melyeket apró méretük ellenére, szabad szemmel is lehet látni. Táplálkozás előtt laposak – kb. 0,5-0,6 centiméter nagyságúak –, ha azonban már szívtak némi vért, akkor pár milliméterrel megnőnek, ekkor 1 centiméter nagyok is lehetnek. További fontos jellemzőjük, hogy vonalak "díszítik" a testüket.

Ürülék

Az ágyi poloska ürüléke megemésztett vér, amit ott ürítenek ki, ahol élnek. Tehát, ha arra gyanakszunk, hogy ágyi poloskáink vannak, akkor keressünk az ágyneműn sötétpiros foltokat, továbbá a matrac alját és az ágyneműtartót is ajánlott átvizsgálni.

Elpusztult ágyi poloska

Természetesen nem csak élő poloskákkal találkozhatunk az ágyunkban, hanem elpusztultakkal és akár levedlett bőrrel is, így gyanú esetén ezek után is ajánlott kutakodni. Ezek a rovarok egyébként általában 6-12 hónapig élnek, és sok esetben természetes úton halnak meg, amiben a legérdekesebb, hogy ezt az időszakot akár táplálék nélkül is átvészelik.

Szag

Az ágyi poloskák nagyszámban történő elszaporodásának velejárója egy nagyon speciális édeskés szag, amit az érintett szobákban lehet érezni. Ezt a szagot a poloskák azon váladéka okozza, amit egymás odacsalogatásához használnak. Minél több rovar költözött be hozzánk, annál erősebb.

Peték

Annak ellenére, hogy nagyon nehezen lehet rábukkanni a petékre, ennek ellenére ezek is hozzátartoznak azon jelekhez, melyek ágyi poloskákra utalnak. Egy nőstény rovar akár 12 petét is le tud rakni egy nap, egész élete során pedig kb. 200 darabot. Ezek 1 milliméter körüliek, enyhén átlátszóak és fehér színűek. A peték rejtekhelyének megtalálása fontos lépés az irtásuknál. Legkedveltebb helyeik közé tartozik az ágyunk vagy egy eldugott terület annak közelében, akár a matrac varrásaiban, vagy az ágyneműtartóban, de az éjjeliszekrény mögött is elbújhatnak.
2020. június 29.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek