A vizelet színe

A vizelet színe

Kapcsolódó tünetek:

Mielőtt túlságosan megijednénk, tisztában kell lenni azzal a ténnyel is, hogy egyes ételek és italok elfogyasztása is előidézhetik a vizelet szokásostól eltérő színét.

Milyen színű lehet a vizelet? Mire utalhat a vizelet megváltozott színe?

Az élettanilag egészséges vizelet színe halványsárga, zavarosságtól mentes. A halványsárga szín megfelelő hidratáltságra utal. A reggeli első vizelet sötétebb színű és erősebb illatú is lehet, ez a jelenség még teljesen normális, hiszen az éjszakai órákban a vizelet besűrűsödhet a húgyhólyagban és a vese által kiválasztott méreganyag mennyisége magasabb a vizeletben. Kevesen tudják, hogy a teljesen színtelen, majdhogynem átlátszó vizelet már aggasztó lehet. A jelenség oka, hogy a páciens túl sok folyadékot fogyasztott, ugyanakkor elsőként jelezheti a diabéteszt is az áttetsző vizelet. Ennek magyarázata, hogy a cukorbetegség miatt a vérben túl sok cukor halmozódik fel, melynek következtében a páciens több folyadékot fogyaszt, így próbál a szervezet „megszabadulni” a felesleges cukormennyiségtől. A jelenséget a fokozott folyadékfogyasztási igényen kívül gyakori vizelési inger kíséri. Az áttetsző, szinte színtelen vizelet ellenkezője, ha a vizelet színe narancssárgássá válik. A jelenség dehidratációra utalhat, ha a tünet a fokozott folyadékfogyasztás ellenére sem rendeződik, felmerül a májbetegség gyanúja. Amennyiben tehát a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, mindenképpen javasolt orvosi kivizsgáláson részt venni.

A vizeletbe bekerülő vér, mennyiségétől függően pirossá vagy rózsaszínné színezheti a vizeletet. A vizelet színére vonatkozó eltérések közül a pirosas vagy rózsaszín vizelet az, ami a páciensekben a legnagyobb aggodalmat váltja ki. Mielőtt kétségbe esne, ezt a jelenséget triviális okok is előidézhetik, nőknél menstruációt megelőző pecsételő vérzés, mindkét nemnél pl. cékla fogyasztása. Ha egyértelmű magyarázata nincs a vizelet pirosas vagy rózsaszín színének, érdemes a tünetet komolyan venni. Oka lehet komoly húgyúti betegség, vesekő, de tumoros elváltozás is állhat a háttérben. Húgyúti vagy nemi betegségre jellemző a fehéres színű és homályos vizelet. A fehéres és zavaros vizelet azt is jelezheti, hogy a vizeletbe genny kerül, mely egyértelműen valamilyen fertőzésre utal.

Ellenőrizze vizeletét: vizelettesztek

A gyógyszertárakban bárki számára megvásárolhatóak a különböző, önellenőrzésre alkalmas vizelettesztek. A tesztek működési elve, hogy a cseppentett vizeletmintával különböző reagensek lépnek reakcióba. A reakciótól függően a tesztpapír a színskálának megfelelő színárnyalatot vesz fel, a páciens a kapott eredményt a mellékelt színkódok alapján tudja értelmezni. Vizeletteszt segítségével otthonában végezhet önellenőrzést diabétesz, vesebetegség gyanúja esetén is. Gyógyszerésze segítséget tud nyújtani a megfelelő, akár kombinált vizeletteszt megválasztásában. Fontos kiemelni, hogy a tesztek önellenőrzésre alkalmasak, nem helyettesítik az orvosi szűrést és vizsgálatot.
2015. február 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek