A visszér tünetei és kezelése

Visszér tünetei és kezelése

Melyek a visszér legjellemzőbb tünetei? Milyen esetekben érdemes a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni, és hogyan kezelhetők akár műtét nélkül is a kellemetlen visszeres panaszok? Az alábbiakban pontosan ezekre a kérdésekre válaszolunk, és még egy hatékony visszérprogramot is bemutatunk!

Kik a veszélyeztetettek?

A visszér problémákkal küzdők száma évről évre nő, mint ahogy az is nyomon követhető tendencia, hogy egyre több fiatalt érint ez a kellemetlen elváltozás. A visszerek kialakulása nagymértékben függ az öröklött tényezőktől, így amennyiben a családban már korábban előfordult visszeres megbetegedés, akkor különösen oda kell figyelnünk a megelőzésre. Aki fiatalon észleli magán a kezdő tüneteket, nagyon sokat tehet azért, hogy a folyamat visszafordítható legyen, vagy legalábbis kontrollálható maradjon.

Különösen veszélyeztetettek a túlsúllyal küzdők, a kismamák – főként, ha súlygyarapodásuk meghaladja a 12-15 kilogrammot –, az egészségtelen életmódot folytatók és azok is, akik tartósan álló- vagy ülőmunkát végeznek. Ezen felül a tágult visszerek szövődményeinek kialakulásában rizikófaktort jelent a magas vérnyomás és a cukorbetegség is.

A visszeres panaszokat érdemes mielőbb kezelni, ugyanis a kezeletlen visszértágulat súlyosbodhat, olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint a visszérgyulladás, mélyvénás trombózis, lábszárfekély. A visszerek nem múlnak el ugyan teljes mértékben, de a tünetek enyhíthetők és a szövődmények megelőzhetők szakszerű kezeléssel – lézerrel vagy műtéttel – és életmódváltással, vagyis mértékletes és egészséges ételekben gazdag táplálkozással, megfelelő folyadékfogyasztással, rendszeres mozgással.

Melyek a visszér tünetei?

  • Lábfájdalom
  • Lábikragörcs
  • Zsibbadás
  • Lábdagadás
  • Viszketés
  • Elnehezült lábak

Mivel a visszértágulat következtében lassul a vérkeringés, ezért az egyik leggyakoribb tünet a lábszár dagadása. Sajnos a folyamat itt még nem áll meg, hiszen idővel már ödéma is felléphet, ami az erek belső falát is súlyosan károsíthatja.

Ha csak egyetlen tünetet is tapasztalunk a fentiek közül, már akkor is érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. Ugyanis az időben diagnosztizált visszértágulat még hatékonyan kezelhető, később viszont akár súlyos betegségek is felléphetnek. Az őszi és téli időszakban csökkenhetnek a panaszok, azonban az irodai dolgozók és fizikai munkát végzők körében akár az év 365 napján jelen lehetnek a visszér tünetei.

Az egyik legsúlyosabb következmény a trombózis lehet

A trombózis olyan vérrögképződést jelent, amely nem enged utat a vér áramlásának a vérkeringésben. Rendkívül súlyos betegségről beszélünk, hiszen kezelés hiányában akár életveszélyes tüdőembóliát is okozhat. Trombózis jellemzően a lábszári vénákban keletkezik, legfőbb tünete pedig a járás közben fokozódó fájdalom.

Sajnos a trombózis sokáig tünetmentes is lehet, amire csak hosszú évek után derülhet fény, amikor már a fájdalom miatt orvoshoz fordulnak betegek. Éppen ezért tanácsos odafigyelni testünk minden apró jelzésére, hiszen például a lábszárdagadás vagy a nehézlábérzés már hónapokkal vagy akár évekkel korábban jelezheti a trombózist.

A visszér kezelése

Első lépésben a kompressziós harisnya jelenthet megoldást

Enyhébb visszér esetén rugalmas, úgynevezett kompressziós harisnyát ajánlott viselni. Ezek a gyógyharisnyák recept nélkül kaphatók, de mindenképpen ajánlott orvosunk véleményét is kikérni az ideális darab kiválasztásával kapcsolatban. A kompressziós harisnyák csökkenthetik a vénában lévő emelkedett, magas nyomást és ezáltal a vér pangását is. Ennek köszönhetően csökkentheti vagy meg is akadályozhatja a lábszár duzzanatát.

Természetesen súlyosabb visszérrel vagy trombózissal szemben a kompressziós harisnya már nem segít. Azonban az időben diagnosztizált visszér ellen kifejezetten hatékony választás lehet. Egy dolgot viszont fontos kiemelni: a harisnya csakis akkor fejti ki pozitív hatásait, ha a megfelelő magasságig húzzuk. Ennek érdekében forduljunk orvoshoz, aki pontos utasításokat ad majd a rugalmas harisnya viselését illetően.

Többféle kompressziós harisnya is létezik

Választhatunk mélyvénás trombózis megelőzésére alkalmas, kisebb nyomású harisnyák, illetve krónikus vénás elégtelenséghez ajánlott típusok közül is. A kompressziós erősséget tekintve jellemzően négyféle harisnya áll rendelkezésünkre, a számunkra ideális darabot pedig minden esetben a szakorvosnak szükséges kiválasztania.

Fásli használatára is szükség lehet

A rugalmas pólyát vagy fáslit a lábujjaktól kezdve egészen a térdig fel kell tekerni. Legfőbb célja az izompumpa és a tágult erek támogatása, akárcsak a korábban említett harisnyák esetében. A jellemzően pamutból vagy nylonból készült fáslik csökkenthetik, de akár meg is szüntethetik a visszeres tüneteket, illetve megakadályozhatják a szövődmények kialakulását.

A pólya feltekerését orvosnak vagy gyógytornásznak kell bemutatnia és megtanítania. Ugyanis ha túl laza a kötés, akkor semmilyen hatást nem fejt ki. Azonban ha túl szoros, akkor még többet árthat, mint használhat. Ráadásul a feltekerése sem könnyű folyamat, mivel gondosan oda kell figyelni rá, hogy a pólyamenetek megfelelő mértékben fedjék egymást.

A visszér gyógyszerek szintén sokat segíthetnek

Visszér elleni készítményekkel javíthatjuk az érfalak állapotát, továbbá megszüntethetjük a lábdagadást is. Természetesen a többi tünetnek, például a nehézlábérzésnek és végső soron a fájdalomnak is búcsút inthetünk. Mivel többféle gyógyszer is létezik, ezért a legjobb döntés, ha először is orvosunkhoz fordulunk, aki biztosan a számunkra ideális készítményt javasolja majd.

A megfelelő gyógyszer szedésével akár 3-4 nap után is pozitív változást tapasztalhatunk. Habár ezek a készítmények nem feltétlenül jelentenek végleges megoldást, de a segítségükkel kordában tarthatjuk a tüneteket, és kényelmes mindennapokat teremthetünk.

Végül a visszérműtét hozhatja el a teljes gyógyulást

Ha súlyos visszérrel küzdünk, és már az életmódbeli változtatások és a gyógyszerek sem segítenek, akkor operációra kerülhet sor. A visszérműtét a trombózis és további szövődmények kialakulását is megelőzheti, illetve a jelenleg fennálló panaszokat is megszüntetheti. A beavatkozást helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban is végezhetik.

Napjainkban a lézeres visszérműtét az egyik legnépszerűbb választás, hiszen a műtét csak 1 órát vesz igénybe, illetve gyorsabban felépülhetünk, mintha a hagyományos eljárások mellett döntenénk. A műtét során a sebészek lézerszondát vezetnek a visszérbe, majd összetapasztják a véna falait. Az operáció nem jár vérzéssel, a beavatkozást követő órákban pedig saját lábon hagyhatjuk el a kórházat.

Visszérprogram – az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni

  • Figyeljünk oda a súlyunkra! Már 5 kg súlyfelesleg is hatalmas terhet ró a szervezetre és a lábakra. Táplálkozzunk rostokban és vitaminokban gazdagon!
  • Ha tartósan ülő- vagy állómunkát végzünk, iktassunk be minden órában egy tízperces sétát, vagy guggoljunk párat, mozgassuk át végtagjainkat, hogy az izompumpa működésbe lendülhessen!
  • Ne válasszunk a testünket túlságosan megterhelő sportot! A vérkeringés fokozására kiváló a biciklizés, az úszás és a kondicionáló torna
  • Kerüljük a szélsőségesen meleg hőhatást, így a szaunát, a szoláriumot és a forró vizes ülőfürdőt
  • A magassarkú cipő azok számára sem előnyösek, akiknek teljesen egészségesek a vénáik, súlyos visszértágulatban szenvedőknél pedig semmiképpen sem ajánlott a viselésük, helyettük inkább kényelmes, 3-4 centiméter sarokmagasságú cipő javasolt.
  • A vénás betegségben szenvedőknek ajánlott tablettás gyógyszerek a vénák falainak erősítése révén tudják csökkenteni a visszeres panaszokat. A mikronizált, tisztított flavonoid frakció tartalmú gyógyszerek rendszeres szedése a vénák minden alkotóelemének védelmét eredményezi.

Ha visszérre utaló tüneteket – például lábdagadást, fájdalmat vagy zsibbadást – tapasztalunk, forduljunk azonnal orvoshoz. Szerencsére az idejében diagnosztizált visszeres problémák még egyszerűen kezelhetők, viszont a kezeletlen visszér később akár trombózist is okozhat. Ne várjuk meg, amíg már csak a műtét segítséget, hanem kérjük orvosunk segítségét a panaszok gyors leküzdésében.

 

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink