A vesebetegségek: tünetek, jelek, kezelés és megelőzés

A vesebetegségek: tünetek, jelek, kezelés és megelőzés

A vesék mindössze kb. 130 grammos és 12 cm hosszú szervek, amelyek a vízoldékony anyagcsere-végtermékek eltávolításáért felelősek, illetve a homeosztázis fenntartásában is fontos szerepet játszanak. Kis méretük ellenére azonban számos betegség érheti őket, ami rendkívül kellemetlen és fájdalmas panaszokat idézhet elő. Melyek lehetnek a vesebetegség tünetei? Hogyan kezelhetők a veseproblémák, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni? Alábbi cikkünkben pontosan ennek járunk utána!

Számos probléma állhat a háttérben

A veseműködési problémák, panaszok sokféle okra – a családi halmozódáson át az elhízáson túl a túlzásba vitt só- és kalciumfogyasztásig, a magas koleszterinszinttől, a túlfeszített életmódtól a visszatérő húgyúti fertőzésekig – eredeztethetők vissza. Vesekárosító hatása lehet bizonyos gyógyszerhatóanyagoknak és készítményeknek, de akár a diagnosztikai eljárások során használt anyagoknak is. Szintén problémával járhat a nem szteroid gyulladásgátlók túlzásba vitt alkalmazása, de bizonyos vizsgálati kontrasztanyagok, az ACE-gátlók és az antibiotikumok is.

Csendben, észrevétlenül

A krónikus vesebetegségek nagy része sajnos éveken keresztül nem okoz különösebb panaszt, ha mégis, azok sokszor enyhék, így az érintettekben nem is merül fel a vesék működésének zavara.

Sokszor az olyan apró jelek utalnak a problémára, mint a szem körüli duzzadt, táskás bőr, vagy a felpüffedt arc, illetve az úgynevezett pókhas megjelenése, valamint a boka, csukló gyakori dagadása.

Nem szabad odáig eljutni, hogy a probléma előrehaladottá váljon – például ha a vese működése már leáll –, mert onnantól a dialízis vagy veseátültetés válik szükségessé.

A vesebetegség tünetei

Nézzük, milyen panaszok jelezhetik, hogy valami gond van a vesénkkel:

Vizelet változása

A vizeletben megjelenő mikroalbumin figyelmeztető jel, és egyszerűen kimutatható akár a háziorvosnál is.

A vizelet mennyisége is fontos támpont: egy egészséges szervezet 24 óra alatt körülbelül 800-1500 ml vizeletet produkál. Az ennél kevesebb és több vizelet is betegséget jelez – normál folyadékfogyasztás mellett. A korai tünetek között megemelkedik a vizelettel távozó fehérje mennyisége is.

Az orvos laborvizsgálatot rendelhet el, hiszen ez alapján könnyen felállítható a diagnózis. Ezen vizsgálatok alkalmával figyelik a kreatinin-, húgysav-, foszfát-, kálium- és kalciumszintet is, de készül vérkép, vérgáz-elemzés és vizeletvizsgálat is.

Görcsös vesefájdalom

A vesebetegség egyik legegyértelműbb jele maga a vese fájdalma. Ha görcsös vesefájdalmat tapasztalunk, nagy valószínűséggel vesekővel van dolgunk, azonban egyéb veseproblémák is görcshöz vezethetnek. Az intenzív fájdalom akár sápadtsággal és erős verejtékezéssel, illetve hányingerrel és puffadással is járhat.

Amennyiben a görcsök rendszeresek, egy pillanatig sem szabad várni az orvos felkeresésével, hiszen idővel a tünetek még fájdalmasabbak lehetnek. Időben fényt kell deríteni tehát a vesegörcs hátterében álló problémára, majd azonnal elkezdeni a megfelelő kezelést.

Állandó fáradtságérzet

Ha a vesék nem képesek elegendő hormont termelni a vörösvérsejtek számára az oxigén szállításához, akkor szüntelen fáradtságérzet léphet fel a mindennapokban. Ez az állapot végül a vörösvérsejtek számának csökkenéséhez, illetve vérszegénység kialakulásához is vezethet. Ha a fáradtság mellett akár meleg környezetben is fázunk, érdemes vesebetegségre gyanakodni.

Étvágytalanság, hányinger

Vesebetegség következtében a vérben méreganyagok halmozódhatnak fel, ezért étvágytalanság és hányinger, de akár hányás is jelentkezhet. Természetesen az előbbi tünetek számos egyéb betegségre is utalhatnak, viszont ha a rossz étvágy és a hányinger vagy a hányás egyszerre jelentkezik, akkor a vese állapotát a lehető legrövidebb időn belül fel kell térképezni.

Kellemetlen lehelet

Rossz leheletet nemcsak gyomorbetegség vagy cukorbetegség eredményezhet, hanem vesével kapcsolatos problémák is. Ugyanis a vese nem megfelelő működésekor a karbamid (urea) szintje is megemelkedhet, így a lehelet ammóniássá válhat. Gyakran pedig fémes szájíz is tapasztalható.

Légzési nehézség

Előrehaladott, súlyos vesebetegség esetén a tüdőben is rengeteg folyadék felhalmozódhat, ami légzési panaszokat és akár erős légszomjat is előidézhet. Sőt, a veseproblémák okozta vérszegénység még tetézheti is a bajt, hiszen a szervezet kevesebb oxigénhez jut, ami szintén megnehezíti a légzést. Legyen bármi is a légzési nehézséget kiváltó ok, ez egy intő jel, hogy eljött a vizsgálatok ideje.

Vizesedés

Ha vesék nem tudják kellő mennyiségben eltávolítani a felesleges vízmennyiséget, akkor a folyadék nemcsak a tüdőben, hanem az arcban, a kezekben és a lábakban is káros mértékben összegyűlhet. Ez kellemetlen puffadást és ödémát okozhat, ezért ha vizesedéssel küzdünk, a lehető legrövidebb időn belül forduljunk szakorvoshoz.

Magas vérnyomás

A vérnyomás drasztikus megemelkedése során általában a szív-és érrendszeri betegségek jutnak először az eszünkbe, azonban a krónikus vesegyulladás sem zárható ki a lehetséges okok listájáról. Azonban a policisztás vesebetegség és a vízelvezető csatorna szűkülete is megemelheti a vérnyomást.

Melyek a vesebetegség tünetei a bőrön?

Bőrkiütések

Habár a bőrkiütések könnyen összetéveszthetők az allergiával, viszont az esetek egy részében vesebetegség okozza őket. Ilyenkor a vesék helytelen működése miatt a méreganyagok szintje megnő a vérben, ami kiütések formájában jelenhet meg a bőrön. Természetesen a bőrkiütéseknek számos oka lehet, viszont tanácsos minél hamarabb kivizsgáltatni a probléma forrását.

Viszketés

A vesék a só- és vízháztartás szabályozásában is fontos szerepet töltenek be, ezért betegség esetén a bőr kifejezetten szárazzá válhat. A bőrszárazság pedig erős, akár elviselhetetlen viszketést is okozhat, illetve a folytonos vakarás miatt sebek és fertőzések is megjelenhetnek a bőrön.

Hogyan kezelhetők a vesepanaszok?

Első lépésként alapos laborvizsgálatok segítségével ki kell deríteni, hogy milyen vesebetegséggel állunk szemben. Vesebetegség fennállásakor jellemzően gyulladáscsökkentő készítmények szedésére kerülhet sor, de a vértisztító kezelések is szóba jöhetnek.

Természetesen a kezelési mód mindig a konkrét betegségtől és annak súlyosságától függ. Szerencsére nem kell rögtön dialízisre vagy veseátültetésre gondolni, hiszen a vese kisebb mértékű alul- vagy túlműködése esetén akár a táplálkozási szokások megváltoztatása, illetve a vese megfelelő működését támogató gyógyszerek szedése is elegendő lehet az egészséges mindennapok visszanyeréséhez.

A vesebetegség kezelése gyógynövényekkel is lehetséges?

A mezei zsurló vesevédő és a nyírfalevél vesekő eltávolító hatása már közismert, ezért kisebb mértékű vesepanaszok jelentkezésekor a gyógynövényből készült teák fogyasztása is sokat segíthet. Azonban fontos leszögezni, hogy a gyógynövények hatása egy előrehaladott betegség esetén már kevés a gyógyuláshoz.

Legyen bármilyen vesepanaszunk vagy vesebetegségre utaló tünetünk, először is a háziorvossal tanácsos konzultálnunk. Amint túl vagyunk a vizsgálatokon, már pontos képet fogunk kapni a veséink állapotáról, és ha az orvosok is támogatják, akkor a megfelelő gyógynövényekkel is erősíthetjük a szervezetünket.

Hogyan előzzük meg a veseproblémákat?

  • Törekedjünk az ideális testsúly elérésére és fenntartására!
  • Mozogjunk rendszeresen a megfelelő vércukorszint megőrzése érdekében!
  • Hagyjuk abba a dohányzást!
  • Hidratáljuk a szervezetünket napi 2-3 liter folyadékkal!
  • Kerüljük a túl sós ételek fogyasztását!
  • Évente vegyünk részt legalább egyszer laborvizsgálaton!

A vesebetegség jeleit nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Többek között a görcsös vesefájdalom és a légzési nehézség, illetve a magas vérnyomás és a bőrszárazság is vesebetegségre adhat gyanút. Sajnos a tünetek mögött számos egyéb betegség is állhat, ezért gyakran nem is sejtjük, hogy a panaszokat valójában a vese nem megfelelő működése okozza. Ha a fenti tünetek közül bármelyiket is tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz a lehető legrövidebb időn belül!

2015. november 25.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink