A vashiány jelei

2016. július 4.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás, sápadt bőr

Sok embert érintő probléma, ennek ellenére gyakran nem derül rá fény.

Összeszedtük azokat a panaszokat, melyek a leginkább figyelmeztetők lehetnek.

avashiany301Kimerültség

A fáradtságnak és kimerültségnek sok oka lehet:

  • stressz,
  • hajszolt életmód,
  • kevés alvás, stb.

Ha, ez az állapot tartóssá válik, lehetséges, hogy vashiány áll a háttérben. Sokszor a fáradtság a legjellemzőbb tünet, mégis sokan nem veszik komolyan. Vashiány fennállásakor kevesebb oxigén jut el a szövetekhez, így egyes szervek működésében zavar keletkezhet. Ha a kimerültséghez ingerlékenység, és erőnléti problémák is társulnak még valószínűbb a vashiány.

Menstruációban történő változások

A hölgyeknél a vashiány egyik legtipikusabb oka az erős menstruációs vérzés, ugyanis ekkor a kelleténél több vért – ezáltal vasat – veszítenek. Ha valakinél fennáll ez a probléma, érdemes megvizsgáltatnia a vas-anyagcserére vonatkozó labor paramétereket.

Sápadtság

A bőr egészséges színét a vérben található hemoglobin adja (ennek felépítéséhez nélkülözhetetlen a vas), így ha ennek mennyisége lecsökken, az sápadtságot okoz. Viszont Nem csak az arc halványsága figyelemfelkeltő: ugyanolyan jelzésértékű, ha az ajkak, az íny, illetve az alsó szemhéj belseje is halványabb.

Állóképesség csökkenése

Amennyiben a testmozgás során korán kezdi el valaki kapkodni a levegőt, az vashiány okozta vérszegénységre is utalhat. Ilyenkor kevesebb az oxigén jut el a tüdőből, így úgy érezheti az illető, kevés levegőt tud belélegezni.

Heves szívdobogás

A szapora szívverés igen ijesztő tünet, ám nem feltétlenül jelent komoly szívbetegséget, hiszen sokszor vashiányos vérszegénység áll a panasz hátterében. Amennyiben valamilyen szívbetegséggel küzd, úgy célszerű gyakrabban ellenőriztetni a vérképét és a vasra vonatkozó értékeket, ugyanis hiánya könnyen az állapota romlásához vezethet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Ferrocomp forte tabletta 40x

    Ferrocomp forte tabletta 40x

    <p>Vashiány és az általa okozott vérszegénység gyakori tünetei: szédülés, alacsony vérnyomás, szapora pulzus, sápadtság, gyenge fizikai és szellemi teljesítmény, hajhullás. Ennek hatékony kezelésére szolgál ez a régóta jól bevált vastabletta.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    3 899 Ft

Gyakori fejfájás

Nincs is olyan, akinek néha ne fájdulna meg a feje. Ennek igen sok oka lehet, a stressztől a vérnyomás panaszokon át a daganatokig. Az esetek döntő többségében a probléma banális, ám megeshet, hogy vashiányra utal: az agyba ilyenkor nem jut elegendő mennyiségű oxigén.

Hogyan deríthető ki, vashiányosak vagyunk-e?

Vérvétellel, laborvizsgálattal biztosan felállítható, és kezeléssel, illetve szakember által felügyelt életmódváltással eredményesen kezelhető. Figyelem! A vérvétel eredményét szakorvosnak kell kielemezni, ugyanis a vashiány akkor is fennállhat, ha a vérképben egyébként nincs nagy eltérés.

A legfontosabb tudnivalók a Crohn-betegségről

A legfontosabb tudnivalók a Crohn-betegségről

A Crohn-betegség tünetei, kezelése és a gyógyulási esélyek.

Milyen a bőröd? Ezekre az emésztési problémákra utal!

Bőrünk állapota többet mondd el rólunk, mint ahogy azt mi gondolnánk. Eláruljuk, mely jelekre figyeljen!

Ezeket igya, hogy erős legyen az immunrendszere!

Ezeket igya, hogy erős legyen az immunrendszere!

Az őszi, téli fertőzéses időszakban nem mindegy, hogy mennyit és mit iszunk, de még az sem, hogy mikor, hiszen mindez hatással van immunrendszerünkre.

7+1 nyomós ok, amiért fontos, hogy vizet igyunk!

7+1 nyomós ok, amiért fontos, hogy vizet igyunk!

Kutatók, orvosok egybehangzóan állítják, a víz csodaszer, mely a fiatalság és az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen.