A vashiány jelei

A vashiány jelei

Kapcsolódó tünetek:

Összeszedtük azokat a panaszokat, melyek a leginkább figyelmeztetők lehetnek.

Kimerültség

A fáradtságnak és kimerültségnek sok oka lehet:

  • stressz,
  • hajszolt életmód,
  • kevés alvás, stb.

Ha, ez az állapot tartóssá válik, lehetséges, hogy vashiány áll a háttérben. Sokszor a fáradtság a legjellemzőbb tünet, mégis sokan nem veszik komolyan. Vashiány fennállásakor kevesebb oxigén jut el a szövetekhez, így egyes szervek működésében zavar keletkezhet. Ha a kimerültséghez ingerlékenység, és erőnléti problémák is társulnak még valószínűbb a vashiány.

Menstruációban történő változások

A hölgyeknél a vashiány egyik legtipikusabb oka az erős menstruációs vérzés, ugyanis ekkor a kelleténél több vért – ezáltal vasat – veszítenek. Ha valakinél fennáll ez a probléma, érdemes megvizsgáltatnia a vas-anyagcserére vonatkozó labor paramétereket.

Sápadtság

A bőr egészséges színét a vérben található hemoglobin adja (ennek felépítéséhez nélkülözhetetlen a vas), így ha ennek mennyisége lecsökken, az sápadtságot okoz. Viszont Nem csak az arc halványsága figyelemfelkeltő: ugyanolyan jelzésértékű, ha az ajkak, az íny, illetve az alsó szemhéj belseje is halványabb.

Állóképesség csökkenése

Amennyiben a testmozgás során korán kezdi el valaki kapkodni a levegőt, az vashiány okozta vérszegénységre is utalhat. Ilyenkor kevesebb az oxigén jut el a tüdőből, így úgy érezheti az illető, kevés levegőt tud belélegezni.

Heves szívdobogás

A szapora szívverés igen ijesztő tünet, ám nem feltétlenül jelent komoly szívbetegséget, hiszen sokszor vashiányos vérszegénység áll a panasz hátterében. Amennyiben valamilyen szívbetegséggel küzd, úgy célszerű gyakrabban ellenőriztetni a vérképét és a vasra vonatkozó értékeket, ugyanis hiánya könnyen az állapota romlásához vezethet.

Gyakori fejfájás

Nincs is olyan, akinek néha ne fájdulna meg a feje. Ennek igen sok oka lehet, a stressztől a vérnyomás panaszokon át a daganatokig. Az esetek döntő többségében a probléma banális, ám megeshet, hogy vashiányra utal: az agyba ilyenkor nem jut elegendő mennyiségű oxigén.

Hogyan deríthető ki, vashiányosak vagyunk-e?

Vérvétellel, laborvizsgálattal biztosan felállítható, és kezeléssel, illetve szakember által felügyelt életmódváltással eredményesen kezelhető. Figyelem! A vérvétel eredményét szakorvosnak kell kielemezni, ugyanis a vashiány akkor is fennállhat, ha a vérképben egyébként nincs nagy eltérés.

2016. július 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek