A szájpenész

A szájpenész

Kapcsolódó tünetek:

A szájpenész a candidafertőzés egyik gyakran előforduló formája. Ez a gombatípus leginkább emésztőrendszeri, bőr és nőgyógyászati fertőzéseket okoz.

A candida  alapvetően kis mennyiségben az egészséges szervezet része, probléma akkor van, ha a gomba szaporodik, ha ez a szájüregben történik, akkor berszélünk szájpenészről.

Kockázati tényezők

Csecsemőknél gyakran előfordul a szájpenész, amennyiben a várandós nőnél hüvelyi candidiasis áll fenn, a szülés pillanatában megfertőződhet az újszülött. Az idősek is veszélyeztetettek, ha a műfogsort nem tisztítják kellőképpen, vagy rosszul rögzítik.

A gyenge immunrendszer és a rossz általános egészségi állapot mellett a vas, a folsav és a B-vitamin hiány, a vérszegénység és a cukorbetegség is kockázati tényezőnek számít.

Tünetek

A legjellemzőbb tünet, a szájban fehér foltok képződése, ha ezeknek a foltoknak a felülete összeér, lepedékként található meg a szájpenész. A színe lehet sárgás vagy szürkés, alattuk a nyálkahártya vöröses és érzékeny, ugyanakkor fájdalmatlan. Néha nem láthatóak fehér foltok csak az érzékeny felületek. A szájsarkak a bőrfelülete, repedezetté válhat.

A fertőzések zöme fájdalommentes, ám az érzékennyé vált nyálkahártya miatt kényelmetlen lehet az evés és az ivás, sőt miatta az ízlelés is megváltozik. Csecsemőknél gyakori a nyálfolyás, ezáltal a táplálkozási nehézségek. A műfogsort viselőknél pirossá válhat a fogsor alatti felület.

A szájpenész egyszerűen kezelhető különböző krémekkel, és patikai készítményerkkel, de tekintettel kell lenni az esetleges allergiás reakciókra. A borax-glycerines ecsetelés is használhat, kisbabáknál figyelni kell a cumi fertőtlenítésére, időseknél a műfogsor alapos tisztítására és helyesrögzítésére.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek