A rotavírus-fertőzés

A rotavírus-fertőzés

Kapcsolódó tünetek:

Minél fiatalabb korban történik meg, annál súlyosabb tünetekkel járhat, így pedig annál nagyobb szükség van a kórházi kezelésre.

A csecsemőknél nagy a kiszáradás esélye is, illetve nehezebb a megfelelő mértékű folyadékpótlás. Nagyobb gyermekek is elkaphatják a fertőzést, de náluk enyhébb lefolyás jellemző. Fontos tudni, hogy a fertőzés átvészelése nem jelent védelmet a további, későbbi rotavírus-fertőzésekkel szemben. A vírus egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy nemcsak széklettel, hanem cseppfertőzéssel is terjed, rendkívül ragályos, ezáltal hamar járványok kialakulásához vezethet, főleg zárt közösségekben (pl. óvodákban).

Tünetek

Gyorsan kialakuló hányás, magas láz, vízszerű hasmenés jelentkezik, amely hamar a folyadék- és elektrolit-háztartás felborulásához, ezáltal kiszáradáshoz vezethet. Kevés szó esik róla, de fontos, hogy a betegek már a tünetek megjelenése előtt, a betegség alatt is nagy mennyiségű vírust ürítenek székletükkel, ez az egyik oka a betegség gyors terjedésének. A vírus ellenálló (kézmosás, fertőtlenítés, stb.), hosszú időn keresztül képes túlélni az egyes tárgyak felületén, másrészt nagyon virulens: néhány részecske elég a továbbfertőzéshez.

Gyakori a családon belüli, gyermekről felnőttre történő fertőzés is. A betegségnek tipikusan hullámzó a lefolyása: a már lábadozó gyermeknél ismételten jelentkeznek a tünetek (hányás, hasmenés, láz) és visszaesés következik be. Minél fiatalabb a gyermek, annál riasztóbbak lehetnek a tünetek: kiszáradt, meleg, petyhüdt bőr, karikás szemek, beesett nagykutacs, száraz nyelv, acetonos lehelet, levertség, magas láz, sőt tudatzavar, és sokkos állapot is kialakulhat.

Megelőzni kell

Mai tudásunk szerint a rotavírus-fertőzésnek csak tüneti kezelése lehetséges: a tünetek súlyosságától függően szájon át vagy infúzió formájában történő só- és folyadékpótlás. Hasmenés elleni gyógyszerek csecsemőkorban nem javasoltak, az antibiotikus kezelés pedig indokolatlan és káros is lehet. Enyhébb tünetek jelentkezésekor cél a kiszáradás megelőzése folyadék-és. Gyakran ismételt, kis adagokban történő folyadékbevitel a biztonságosabb, nem terheli meg a gyomrot és a bélrendszert.

Hazánkban is elérhető a rotavírus elleni védőoltás, amelyet 6 és 24 hetes kor között, két alkalommal, legalább 4 hetes időközzel, szájon át kell beadni a gyermeknek. Érdekesség, hogy ez az egyetlen oltás, melynél felső korhatár van: 24 hetes korra be kell fejezni az oltási sorozatot. A szájon át történő alkalmazás szülők és a gyermek számára is előnyösebb az injekciónál.

2015. április 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek