A propoliszról

A propoliszról

Kapcsolódó tünetek:

A propolisz (méhszurok) tulajdonképpen a méhek építőanyaga. A kaptár építéséhez, fertőtlenítéséhez elengedhetetlen.

Propolisz vagy méhpempő?

A propolisz (méhszurok) tulajdonképpen a méhek építőanyaga. A kaptár építéséhez, fertőtlenítéséhez elengedhetetlen, hatékonyan pusztítja a baktériumokat és vírusokat egyaránt.

A méhpempő a dolgozók garatmirigyében termelődő fehéres színű, tejszerű enyhén szúrós szagú, zselés állagú váladék. Körülbelül 66%-ban tartalmaz vizet, 11 %-ban cukrokat, 12 %-ban fehérjét, 5 %-ban zsírsavakat. A többi részt az enzimek, aminosavak, vitaminok (B1, B2, B6, C, E) teszik ki. A méhpempő kiváló táplálékkiegészítő.

Mire jó?

A propoliszhoz könnyedén hozzájuthatunk az egyes patikákban, bioboltokban. Természetes „gyógyszerként” a szakemberek a méhszurkot különböző problémák enyhítésére javasolják, ide sorolva a gyulladásokat, a z enyhébb vírusos eredetű fertőzéseket, a fekélyeket, és az enyhébb égési sérüléseket is.

A propoliszról úgy tartják, hogy szívvédő hatású, illetve, immunrendszer-erősítő is. Egy tanulmány rámutatott, hogy a propolisz hatékony a szürkehályog kialakulásának megelőzése szempontjából.

Méhészek régóta tudják, hogy egy darab propoliszt a szájban tartva, segít megszüntetni a makacs torokfájást. Születtek olyan állítások is, hogy a propolisz enyhíti az allergiás tüneteket, mégis használat előtt érdemes tesztelni, hiszen képes arra is, hogy allergiás reakciókat váltson ki, ha a felhasználó érzékeny a méhekre vagy a méhészeti termékekre. Ezeket a jelenségeket klinikailag is megvizsgálták és több tanulmányt is megjelentettek ezzel kapcsolatosan az orvosi szakirodalomban.

A propolisz tabletták és tinktúrák ma már számos országban megvásárolhatóak. De az fontos, hogy mindig minőségi terméket vásároljunk, hiszen a propolisz összetétele és minősége nagyban függ a szezontól, a méh fajoktól, a földrajzi elhelyezkedéstől, ezért fontos, hogy vásárlás előtt mindig legyünk óvatosak arra nézve, hogy mit is veszünk le a polcról.

Általában elmondható a propoliszról:

  • képes elpusztítani a kórokozókat,
  • bőrlágyító (égési sérülések kezelésére kiváló),
  • immunerősítő,
  • véd a fogszuvasodás ellen,
  • fekélyek és sebek kezelésére is alkalmas.

Fontos, hogy ellenőrzött, jó minőségi, bevizsgált, azaz patikákban kapható készítményt vásároljunk!

2016. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek