A patikus ajánlásával – Karácsonyi receptek kollégáktól kollégáknak

A patikus ajánlásával – Karácsonyi receptek kollégáktól kollégáknak
Dióbundás rántott hal Dr. Csaba Miklós (BENU Gyógyszertár Kőszeg Küttel) Hozzávalók: 800 g sovány édesvízi hal; 1 citrom leve; 80 g finomliszt; 2 tojás; 70 g darált dió 30 g zsemlemorzsával összekeverve; 60 g durvára vágott dió (ezt szintén a zsemlemorzsás dió közé keverjük); 120 vaj vagy margarin; kevés Worcester szósz; citromkarikák; petrezselyem; só; bors. Az alaposan megtisztított és filézett halat megöntözzük a citromlével, és 15 percet állni hagyjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Ezután lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a diós-morzsás keverékbe forgatjuk. Egy serpenyőben vajat habzásig hevítünk, majd a hal mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Előmelegített tálra tesszük, meghintjük pár csepp Worcester-szósszal. Citromkarikával, petrezselyem-ággal díszítjük. Csak egészen frissen jó, ezért az utolsó pillanatban kezdjük el sütni. Gyorsan kell elkészíteni, mert a dió könnyen odaég. Köretként majonézes burgonyasalátát készítsünk. Ha jól dolgoztunk, nagyon különleges és finom fogást készítettünk. Pávaszem A BENU Gyógyszertár Kiskunfélegyháza Ginko dolgozói Hozzávalók a tésztához: 6 tojássárgája; 6 tojás felvert habja; 15 dkg porcukor; 2 evőkanál kakaó; 1 kávéskanál szódabikarbóna A krémhez és a mázhoz: 2 tojás; 2 evőkanál liszt; 2 dl tej; 1 margarin; 15 dkg porcukor, étcsoki bevonó A tojást, a porcukrot, a kakaót és a szódabikarbónát összekeverjük és egy sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon megsütjük. A krém hozzávalóit felfőzzük, ha kihűlt, hozzákeverjük a margarin és a porcukor keverékét, majd két részre osztjuk, és az egyik felébe két evőkanál kakaót keverünk. A tésztát megkenjük a fehér krémmel, és két darab banánnal feltekerjük. Tekercsünk külső felszínét a barna krémmel kenjük meg, végül az egészet csokimázzal bevonjuk. Nagyon finom és mutatós sütemény! Havas fenyőfa linzer Dr. Mézmer Katalin (BENU Gyógyszertár Dombóvár Gólyavár) Hozzávalók: 500 g liszt; 250 g margarin; 200 g porcukor; 1db sütőpor; 1db vaníliás cukor; 1 tojás; 1 evőkanál tejföl; 2 ek. kakaópor A mártogatáshoz:  4 db étcsoki bevonó és minimum 2 csomag kókuszreszelék Megolvasztjuk a margarint, majd az olvadékhoz keverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot. Egy külön edényben homogénre keverjük a lisztet, a sütőport és a kakaóport, majd hozzáadjuk az olvasztott cukros margarint, egy tojást és egy evőkanál tejfölt. 24 órára hűtőbe tesszük, majd vékonyra sodorjuk és fenyőfás kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőlemezen, sütőpapíron 180 fokon megsütjük. Vízfürdőn megolvasztjuk az étcsokit, megmártjuk a kihűlt fenyőfákat, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, és egy rácson hagyjuk megszilárdulni. Érdemes a rács alá sütőpapírt tenni, mert értékes csokis kókuszpöttyök gyöngyöznek alá, amit nálunk a gyerekek előszeretettel csemegéznek. [caption id="attachment_633455" align="aligncenter" width="600"] Havas fenyőfa linzer[/caption]   [caption id="attachment_633454" align="aligncenter" width="500"] Havas fenyőfa linzer[/caption]   Szalalkális sajtos rúd Dr. Kurucz Dóra (BENU Gyógyszertár Kiskunfélegyháza Ginko) édesanyjának receptje Hozzávalók: 500 g BL55-ös liszt; 15 g szalalkáli; 3 kiskanál só; 200 g reszelt trappista sajt; 250 g vaj; 2 db tojássárgája; 160 g tejföl (20%-os) A tetejére: 2 db tojásfehérje; 150 g reszelt trappista A lisztet a szalalkálival, a sóval és a reszelt sajttal elkeverjük, belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk. Kinyújtjuk, a tetejét megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk sajttal, majd derelyevágóval rudakra vágjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
2020. december 16.