A menstruációs fájdalom

A menstruációs fájdalom

A kismedencei fájdalommal, görcsökkel, gyengeséggel, fáradtsággal, általános diszkomfort érzéssel járó tünetegyüttes gyakran társul menstruációt megelőző feszültséggel.

Havonta akár 10 napi kellemetlenséget is okozhat, szinte minden nő életét megkeserítheti kisebb-nagyobb mértékben. A nők türelmetlenek, ingerlékenyek, romolhat a munkahelyi, iskolai teljesítmény – a rövid távú iskolai hiányzások nagy részének oka.

A fájdalom hátterében a prosztaglandin áll, melynek magasabb szintje erősebb görcsöket okoz.

A női nemi ciklussal kapcsolatos problémával kevesen keresnek fel orvost, általában házi gyógymódokkal, vény nélkül kapható szerekkel segítenek a kellemetlen tüneteken. Súlyosabb esetekben azonban fájdalomcsillapításra, vényköteles gyógyszerekre, szakorvosi segítségre is szükség lehet.

Hogyan enyhíthető a menstruációs fájdalom?

Természetes gyógymódok

Egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással könnyebben megbirkózhatunk a fájdalommal. A fájdalom ideje alatt jógázhatunk, nyújtó gyakorlatokat végezhetünk. Hasunk melegítése, meleg gyógyteák fogyasztása a vérkeringés fokozása, az izmok lazítása révén szintén enyhíthet a görcsökön.

A prosztaglandinok termelődését táplálékkiegészítőkkel (halolaj, lenmagolaj) gátolhatjuk. Magnézium és kalcium fogyasztása akár élelmiszerek segítségével, akár tablettában nem csak csillapítja, de csökkenti is a görcsök előfordulását. Jó hatású a B1 és B6 vitaminok tartós alkalmazása.

Gyógyszerek

Enyhe esetekben a görcsoldó valamint a feszültségoldó szerek nagy segítséget nyújtanak. Közepesen súlyos esetekben a nem szteroid fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők hatásosak. Fontos,hogy a kezelést a panaszok illetve a menstruációs vérzés jelentkezése előtt 1-2 nappal kezdjük,és 2-3 napig folytassuk.

Súlyos görcsök esetén legeredményesebb az ovuláció felfüggesztése orális fogamzásgátló tabletta segítségével. Fontos, hogy kezelésre nem reagáló esetekben kizárjuk, hogy a háttérben nem-e áll valamilyen komolyabb nőgyógyászati betegség (endometriosis, kismedencei gyulladás, mióma vagy polip).

2016. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink