A memóriazavar megelőzése – Íme, 4 hatásos módszer!

2014. augusztus 15.

A memóriazavart egykor az idősek betegségének hívták, a legújabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy egyre több fiatal küzd hasonló problémákkal.

Az okok

Idővel a memória kis mértékben romlik, ami teljesen természetes folyamat, mivel 40 éves kor felett az agy – egy bizonyos területének, a hippokampusz zsugorodásának következtében-évről évre veszít a tömegéből. Ha ez a tömegvesztés évente kevesebb, mint 3%, akkor megfelelő étrenddel, kiegyensúlyozott életmóddal karbantartható a folyamat. Ne aggódjon, ha régi iskolatársai neve nem jut eszébe azonnal, vagy ha többször vissza kell mennie a konyhába, mert útközben elfelejtette, miért is indult oda; csak alkalmazza alábbi tippjeinket, amelyek segítenek, hogy memóriája fitt maradjon!

4 tipp a memóriazavar megelőzésére

  1. A rendszeres szellemi tevékenység és az agytorna segíti a memória karbantartását. Amerikában a 70-89 év közöttiek életmódját vizsgálva a kutatók azt tapasztalták, hogy akik idősebb korukban olyan hobbikat űztek, mint az olvasás, a játékok, a számítógép vagy a kézművesség, 30-50 százalékkal kisebb arányban szenvedtek memóriaproblémáktól.
  2. A kaliforniai Berkley Egyetem kutatói az öregedő agy, az alvás minősége és a memória között találtak összefüggéseket. Vizsgálataikkal arra mutattak rá, hogy a megfelelő minőségű, mély alvás segíti az agy regenerálódását és az emlékek elraktározódását, így a memória működését is.
  3. A Kalifornia Egyetem kutatói fedezték fel, hogy a D-vitamin, a kurkuma nevű fűszer  hatóanyagával, a kurkuminnal együtt képes annyira stimulálni az immunrendszert, hogy az kitakarítsa az agyból a béta-amiloid fehérjéket, amelyek az Alzheimer-kórra jellemző  lerakódásokat hozzák létre.
  4. A gingko biloba igazi jolly-joker a memóriazavarok elleni küzdelemben. Számos jótékony hatása klinikailag bizonyított:
  • javítja az agy vér- és oxigénellátását, így idős korban az agyi érelmeszesedés kockázatát csökkenti
  • fogyasztásával megelőzhetők vagy csökkenthetők az Alzheimer kór, az emlékezetvesztés, a szorongás, a fejfájás tünetei
  • hatására a szem és idegsejtekben gazdag területeinek vérellátása javul, ezért csökkenti a szembetegségek kialakulásának kockázatát

Ha azonban az alábbi memóriazavarra utaló jeleket észleli, forduljon szakemberhez, mivel ezek a tünetek már alapos kivizsgálást és kezelést igényelnek!

Woman sitting in her office with her eyes covered

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Memóriazavarra utaló jelek

1. Hétköznapi szavak

Ha nap mint nap előfordul, hogy egyszerű szavak nem jutnak eszébe, elfelejti, mit is jelentenek, ezért hosszas körülírásokkal próbálkozik.

2. Tájékozódási bizonytalanság

Ha elfelejti, hogyan tud hazajutni, melyik környéken lakik, mi az utcája neve, az problémára utal. De ne essen kétségbe, ha olykor rossz helyen fordul be!

3. Elfelejtett tárgyak

Ha rendszeresen tesz oda nem illő helyre bizonyos használati tárgyakat pl. fésűt a fagyasztóba, WC papírt a sütőbe és ha elfeledkezik róla, hogy van háziállata.

4. Gyors felejtés

Ha mindennapos jelenség, hogy elfelejti a találkozóit, fontos eseményeket, hozzátartozói nevét.

5. Nehézségek a mindennapi tevékenységekben

Ha a mindennapi rutin tevékenységek is nehézséget okoznak, mert nem tudja, hogyan kell kezdeni, a folytatásról nem is beszélve. Az összetettebb feladatoknál pánikba esik, mert nem tudja, milyen lépésekben hajtható végre.

6. Személyiségváltozás

Ha félelemmel tölti el, hogy idegen, szokatlan helyre kell mennie, vagy semmi kedve kimozdulni, társaságba menni, holott eddig Ön volt a fő szervező. Ha felhagy mindennel, ami érdekelte. A hirtelen és drasztikus személyiségváltozás, a hangulatingadozások mind problémára utalhatnak.