A mályvatea hatásai és alkalmazása

A mályvatea hatásai és alkalmazása

Kapcsolódó tünetek:

Miért annyira közkedvelt a természetes mályvatea, és miben különbözik a hibiszkusztól? Honnan származik a mályva, és ma hol lehet megtalálni? A következőben összefoglaljuk a mályvatea jótékony hatásait, hogy mikor érdemes fogyasztani és miért – legyen szó fogyókúráról, torokfájásról, magas vérnyomásról vagy emésztési problémákról –, elkészítésének módját, a fogyasztására vonatkozó javaslatokat, illetve azt is, hogy mire kell figyelni a mályvateakúra során.

 

Milyen esetekben fogyasszunk mályvateát?

 

Vegyük sorra, milyen esetekben ajánlott mályvateát fogyasztani, hogyan hat az emberi szervezetre, és hogyan járul hozzá egy-egy probléma kezeléséhez.

 

Antioxidáns hatású

 

A mályva flavonoidokat tartalmaz. Ezeknek az erőteljes növényi antioxidánsoknak köszönhetően képes arra, hogy segítsen a testünknek a szabad gyökök elleni harcban. A szabad gyökök felelnek az oxidatív stresszként is ismert sejtkárosító folyamatokért, így azok semlegesítésével tulajdonképpen elmondható, hogy a mályvatea sejtvédő hatású, aminek köszönhetően csökkenti többek között a máj- és szívbetegségek, valamint egyes rákfajták kockázatát is.

 

Gyulladáscsökkentő

 

A mályva malvidin-3-O-glükozidot – más néven oenint – rejt, ami tudományos bizonyítékok alapján is gyulladáscsökkentő hatású, emellett ráadásul számos kórokozó (vírusok, baktériumok és gombák) ellen is véd. Emiatt nemcsak tea formájában, hanem helyi, külsőleges kezelésként is alkalmazható.

 

Kórokozók ellen

 

Az imént említettük, hogy a mályva összetevői képesek elpusztítani vírusokat, baktériumokat és gombákat. Ezt úgynevezett antimikrobiális hatásnak nevezzük. Gátolja többek között a Candida albicans, a Staphylococcus aureus, a Staphylococcus epidermidis, a Bacillus subtilis, az Escherichia coli (E. coli) és a Saccharomyces cerevisiae (élesztőgomba) aktivitását, így hatékony kiegészítő terápiát jelenthet az ezek okozta betegségek kezelésében is.

 

Méregtelenítésre

 

A benne található pektinnek hála segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, és megkönnyíti a széklet távozását. Az egészséges emberi szervezet ugyan alapvetően el tudja távolítani magából a méreganyagokat, manapság annyiféle környezeti hatás ér bennünket, hogy a mályvatea nyújtotta természetes segítség bármikor hasznos lehet. Különösen azért, mert támogatja a méregtelenítésért legfőképpen felelős szervünk, a máj működését.

 

Fogyókúrához

 

Az anyagcserét gyorsító gyógynövények a fogyásban is remek segítőtársaink. Noha a cél mindig az életmódváltás – hiszen így lehet tartani az elért álomsúlyt –, a mályvatea akár az odáig vezető úton is hű társunk lehet. Főleg a mályvafélék családjába tartozó fodrosmályvát (Malva verticellata) szokták fogyókúrához és méregtelenítéshez fogyasztani teaként.

 

Torokfájásra

 

Nem csupán vírus- és baktériumölő, hanem váladékoldó hatású is. Torokfájás vagy bármilyen más gyulladásos légúti panasz esetén különösen érdemes mályvateát inni.

A mályvatea jótékony hatásai

Bőrbetegségekre

 

Amellett, hogy a mályva kitűnő ránctalanító és bőrfeszesít, kórokozógyilkos hatása révén még makacs bőrbetegségek ellen is hatékony lehet. Vizes-alkoholos kivonata hatóanyagdózistól függően hozzájárul a bőrfekélyek gyógyulásához, és csökkenti a regenerációs időt. Égési sérülésekre ugyancsak régóta használják, de csak a gyógyulás megfelelő stádiumában.

 

Emésztési problémákra

 

Miután a mályvatea serkenti az anyagcserét – és ezáltal a már említett méregtelenítést –, a bélmozgásra is jó hatással van. Így mindazok, akiknél a rendszeres székletürítés egyébként gondot okoz, eredményesen használhatják enyhe és kíméletes hashajtásra. Gyomorbántalmak ellen is remek, különösen édesgyökérrel kombinálva.

 

Alvási zavarokra

 

A megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai pihenés kulcsfontosságú az egészségünk megőrzéséhez. Szerencsére a mályvatea – sőt, a mályva illóolaj is! – rengeteget segíthet az ellazulásban, ami megkönnyíti az elalvást és a felriadás elkerülését.

A mályvatea elkészítése

 

Miután már tudjuk, hogy a mályvatea ilyen jótékony hatással van a szervezetünkre, jogosan merülhetnek fel bennünk az elkészítésével és a fogyasztásával kapcsolatos kérdések. Hogyan készítsük el házilag a mályvateát? Milyen kiszerelésben, hol lehet beszerezni? Lehet-e szedni a természetben mályvavirágot, amit forrázás után házilag elkészíthetünk? Ha igen, hol és mikor érdemes beszerezni? Mikor fogyasszuk? Étkezés előtt vagy után? Napközben vagy este? A folytatásban ezekre adunk választ.

 

A mályva nem csupán egyetlen évelő növényfajt jelöl, hanem a mályvafélék családjának névadó nemzetsége, amihez 25-30 faj tartozik. Típusfaja az erdei mályva (Malva sylvestris). Nem keverendő össze a teaként ugyancsak népszerű hibiszkusszal, hiszen a Hibiscus tudományos név a mályvafélék 200-300 fajt tartalmazó nemzetségét jelöli. A boltokban kapható mályvateák egy része valójában hibiszkuszból készül, ami esztétikus pirosas színt és savas ízvilágot kölcsönöz az italnak, ám nem rendelkezik olyan gyógynövény-tulajdonságokkal, mint a közönséges erdei mályva.

 

A mályvatea egy-két teáskanálnyi mályvalevél leforrázásával is elkészíthető úgy, hogy 5 percig állni hagyjuk, majd fogyasztás előtt leszűrjük. Naponta 2-3 csészével érdemes inni belőle.

 

A teakészítésre alkalmas szárított leveleket megvásárolhatjuk például gyógyszertárban, de akár magunk is gyűjthetjük a természetben, elsősorban júliusban és augusztusban. Gyógytea minőségű ital filteres kiszerelésű mályvateából is nyerhető, ilyenkor azonban a csomagoláson szereplő áztatási időt célszerű figyelembe venni, ami általában 8-10 perc. Mézzel ízlés szerint édesíthető. Akármelyik elkészítési módot választjuk, fogyáshoz, méregtelenítéshez és alvászavarok ellen különösen az esti órákban javasolt inni belőle, étkezés után.

Mire figyeljünk a mályvatea fogyasztása esetén?

Mire figyeljünk a mályvatea fogyasztása esetén?

 

Lássuk, milyen mellékhatásai lehetnek a mályvatea fogyasztásának, mik a kúra alapvető szabályai, és mikor lehet ellenjavallt.

 

Gyógyszerekkel együtt ne!

 

Mivel a mályva nyálkás védőréteget képezhet a tápcsatornában is, nem érdemes gyógyszerekkel egyidejűleg bevinni a szervezetbe. A felszívódási probléma azonban könnyedén kiküszöbölhető, ha legalább 2 óra eltelik a mályvatea fogyasztása és a gyógyszerek bevétele között. (Rendszeres gyógyszerszedés esetén bármilyen gyógyteakúra elkezdése előtt ajánlott egyeztetni a kezelőorvossal.)

 

Terhesség alatt inkább ne

 

Noha megoszlanak a vélemények arról, hogy várandósság alatt célszerű-e mályvateát inni, valójában a vérnyomáscsökkentő és hashajtó hatás miatt inkább nem szokták ajánlani. Még komolyabb ellenérv, hogy a hibiszkusz, amivel gyakran összekeverik, képes méhösszehúzódásokat okozni.

 

Vesebetegség esetén se

 

Bár a mályva egészséges szervezetben kifejezetten vesevédő hatású lehet, fennálló vesebetegség esetén megfontolandó – sőt, általában inkább kerülendő – a fogyasztása, hiszen a méregtelenítő hatása révén megterhelheti a vesét.

 

Mályvatea gyerekeknek?

 

A mályvatea hatékonyságát 12 éven aluli gyermekeken még nem tesztelték, így nem javallott fogyasztaniuk.

 

Meddig tartson a mályvateakúra?

 

A mályvatea fogyasztását jellemzően 1 hétig ajánlják folytatólagosan – napi 2-3 csészével –, utána érdemes néhány napnyi szünetet tartani. Ugyanez érvényes a mályvatea kapszulára is, amennyiben a csomagoláson más utasítás nem szerepel.

 

Összegzés

 

A mályvatea jótékony hatásai sokrétűek. Amellett, hogy antioxidánsként védi a szervezetet a szabad gyököktől, gyulladáscsökkentő, vírus-, baktérium- és gombaölő, segíti a méregtelenítést és a fogyókúrát, csillapítja a légúti és az emésztési panaszokat, illetve olyan esetben is használható, ha alvászavarok nehezítik meg az éjszakáinkat.

 

A mályvateát egy-két teáskanálnyi mályvalevél vagy egy mályvateafilter leforrázásával készíthetjük el otthon. Naponta 2-3 csészével érdemes inni belőle. A mályvateakúra ajánlott időtartama egy hét. Gyógyszerszedők ügyeljenek rá, hogy legalább 2 óra elteljen a gyógyszerbevétel és a mályvatea fogyasztása között. Terhesség vagy vesebetegség esetén, valamint 12 éven aluli gyermekeknek nem ajánlott.

2023. december 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek