A legfontosabb vizsgálatok a terhesség alatt! 1. rész

A legfontosabb vizsgálatok a terhesség alatt! 1. rész

Bár sokan nyűgnek tartják a terhesség alatti vizsgálatokat, segítségükkel számos betegség, rendellenesség kiszűrhető és megelőzhető. Sorra vettük, melyek a legfontosabbak.

Az első vizsgálat

A menstruáció elmaradását követően, pozitív teszteredménnyel, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. A koraterhességi vizsgálaton a nőgyógyász megállapítja a terhesség tényét, a beágyazódás helyét, hogy a méhen kívüli megtapadást kizárja, citológiai szűrést végez, s minderről igazolást ad. A kismama ez alapján mehet a lakhelye szerinti védőnőhöz a terhes kiskönyvért, amelybe aztán minden vizsgálat eredménye bekerül. Ezután kell jelentkezni a háziorvosnál, aki vérkép-, vércsoport- és többféle szerológiai vizsgálatra küldi az anyukát, mellyel az általános egészségi állapotát mérik fel. Ennek része a teljes vérkép, vércukor, vas, vesefunkció, májfunkció, ionok, koleszterin és vizeletvizsgálat, fertőző betegségek szűrése. Az első hetekben ajánlott a fogorvos felkeresése is, hogy ellenőrizze fogaink állapotát, mert egy kezeletlen fog vagy gyulladt góc komoly gondot is okozhat.

12-16. hét

A tizenkettedik heti első genetikai ultrahangvizsgálat (más néven kombinált teszt) a kromoszóma-rendellenességek szűrésében az egyik leghatékonyabb teszt, amellyel a Down-kór akár 98%-os pontossággal kiszűrhető. A vizsgálat során az orvos ellenőrzi a magzat nagyságát, gerincét és nyaki redőjének vastagságát, a végtagbimbók meglétét.

A 16. héten esedékes a második és a szakemberek körében legvitatottabb, sokak által elavultnak ítélt vizsgálat – ami már nem kötelező –, az AFP, amely a magzati eredetű fehérje jelenlétét vizsgálja az anya vérében. Ennek átlagtól való eltérése velőcső-záródási rendellenességre illetve Down-szindrómára utalhat. Ilyenkor kerül sor a Hepatitis-B szűrésre is, vizeletminta-vételre és a védőnőnél újból rögzítésre kerül a kismama súlya, vérnyomása.

18-20. hét

A következő szűrővizsgálatra a terhesség 18. hetében kerül sor. A második ultrahangos vizsgálat során megállapítják a méhlepény tapadási helyét, a magzat fekvését, a magzatvíz mennyiségét, mérik a koponya átmérőjét és térfogatát, haskörfogatot és a combcsont hosszát. Ezekből az adatokból az orvos a magzat fejlődési ütemére következtet és ha a baba is úgy akarja, már a neme is megállapítható. Ha az anya vércsoportja Rh-negatív, akkor havonta kell ellenanyagszűrést is végezni, hathetente pedig minden terhesnél vérkép- és vizeletvizsgálat történik.

23- 24. hét

Bár nem kötelező, a kismama kérhet újabb ultrahangos vizsgálatot, hogy megnyugodjon, minden rendben van. Azoknak az anyukáknak, akiknek már volt koraszülése, érdemes beiktatni egy kiegészítő hüvelyi ultrahangos vizsgálatot is, amely a méhnyak hosszát és tágasságát méri és segítségével megtehetők a szükséges óvintézkedések, ha a szakember koraszülésre utaló jeleket lát.

A 23. terhességi héten kerül sor a terheléses vércukorszint-mérésre a terhességi diabétesz kiszűrésére. Ez három vérvételt jelent: először éhgyomorra, majd 50 gramm szénhidrát elfogyasztása után egy és két órával ismét megnézik a vércukorértéket. Ha az eredmény a határérték felett van, a kismamát diabetológus szakemberhez irányítják, majd dietetikushoz, aki szénhidrát-szegény diétát állít össze számára.

2016. november 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink