A legfontosabb tudnivalók a Lyme-kór tünetekről és kezeléséről

Lyme-kór tünetek

A két, emberre leginkább veszélyes, kullancsok által terjesztett betegség a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Míg az elsőre létezik védőoltás, a Lyme-kórral szemben csak az aktív, megelőző védekezés lehet eredményes. Ugyanakkor a legnagyobb óvatosság mellett is megtörténhet a baj, és olyan kullancscsípést szerezhetünk, ami Lyme-kórral fertőz meg minket.

A következőkben sorra vesszük, hogy mire kell figyelni a betegséget terjesztő kullancsokkal kapcsolatban, hogy hogyan tudjuk biztonságosan eltávolítani azokat, ha esetleg megcsípnek minket. Ezután megnézzük, hogy mi mindent érdemes tudni a Lyme-kór tüneteiről, hatásairól, valamint annak kezeléséről.

Az első lépés: a kullancsok elleni védekezés

Tartsuk szem előtt: ezek az apró élősködők a hiedelemmel ellentétben nem a fákról ugrálnak ránk, a nyakunkba, sokkal inkább az aljnövényzetből másznak fel, a cipőnkön keresztül. Ha sétálunk, kirándulunk vagy túrázunk, erre készüljünk fel, de azt is jó tudni, hogy a kullancsok már a városi környezetben is nagyon gyakoriak, ezért házi kedvencünk védelme mellett, a sajátunkra is készüljünk fel. A nyári időszakban, amikor a legtöbb helyen találkozhatunk az élősködőkkel, többféle módon is fel kell lépnünk ellenük.

Védekezzünk hatásosan!

Mindig figyeljünk oda az öltözékünkre, viseljünk hosszú ujjú és szárú ruházatot. Emellett használjuk a gyógyszertárakban kapható dietil-tuloamid-tartalmú készítményeket, amelyek elriasztják az élősködőket. A szabadtéri programok után pedig alaposan vizsgáljuk át magunkat.

Ne feledjük: a kullancsok nem csak az erdős területeken élnek, strandon és városi környezetben is jelen vannak. A Lyme-kór okozója – a spirális alakú Borrelia burgdorferi baktériumok – a fertőző vérszívók belében találhatók, ezért ha kullancsot találnánk magunkban, eltávolításakor figyeljünk oda a megfelelő technikára!

A kullancskiszedés szabályai

A testünket alaposan vizsgáljuk át egy fürdő után (különös tekintettel a hajlatokra), ha pedig kullancsot találunk, egy szemöldökcsipesszel, vagy direkt kullancskiszedő  eszközzel szabaduljunk meg tőle. A csáprágós a nyálán keresztül képes a potrohában élő baktériumokat belénk engedni, ezért ne szorítsuk a potrohát, inkább a feje közelében csípjük meg. A régi módokat se alkalmazzuk, vagyis ne tegyünk rá alkoholos, olajos vattát, mert a fulladozástól szintén befelé ürítheti fertőző anyagait!

A kullancskiszedőket körkörösen forgatva és enyhén kifelé húzó mozdulattal mozgatva az ízeltlábú gyorsan enged, így ki tudjuk szedni.

Fontos, hogy a kiszedés után ne nyomjuk szét, ellenben ne is a kukába tegyük, mert még az elpusztult állat petéi is túlélhetnek a potrohában.

A kullancs nemcsak általunk kerülhet ki a bőrünkből: ha megszívta magát és jól lakott, magától elhagyja a testet. Ezért ha dagadt potrohú kullancsot látunk, találunk a lakásunk bármely pontján, nézzük át az egész családot, az élősködőt pedig óvatosan pusztítsuk el!

Pánikra semmi ok: a kullancsállomány jó része nem fertőz, ráadásul a sok honos faj közül csak a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti a baktériumot. Ennek ellenére fő az elővigyázatosság! Eltávolítás után a csípés helyét és az eszközt is fertőtlenítsük, majd 1-2 hétig figyeljük a bőrünket, hogy kialakul-e valamilyen tünet. Ha igen, forduljunk orvoshoz: a fertőzött kullancscsípés Lyme-kórral járhat!

A Lyme-kór típusai és lefolyásuk

Nézzük, pontosan hogyan ismerhetjük fel a Lyme-kór fázisait és azok tüneteit, illetve hogy a betegség pontosan hogyan kezd kialakulni a csípés után.

Az első jelek

A Lyme-kór egyik első árulkodó jele a csípés helyén keletkezett ovális alakú, halvány, egyre növekvő bőrpír, ami akár 5 cm átmérőjűvé is nőhet – ám sajnos ez nem minden esetben figyelhető meg. A folt általában nem viszket, nem fájdalmas, de növekedhet, ritkább esetekben szóródhat és más részeken is megjelenhet a csípés helyétől távolabb, ezt nevezzük vándorló bőrpírnek. Ez a bőrpír akár el is múlhat, ami viszont nem jelenti a kórokozó eltűnését.

Más bőrbetegségek tüneteivel, sőt a gombás fertőzéssel is gyakran összekeverik a Lyme-kór jeleit, vagy ha annyira halvány, a laikusok többnyire észre sem veszik. Egy szakember persze általában rögtön meg tudja állapítani, hogy kullancscsípés-okozta Lyme-kórral van-e dolgunk.

A kór lappangási ideje többnyire egy hét. A kísérő tünetek közé tartozhat még a fülcimpa fájdalmas, lilás elváltozása is. Sőt: a Lyme-kór korai tünetei közé sorolhatjuk az influenzára emlékeztető panaszokat is.

A Lyme-kór késői tünetei

A Lyme-kór késői tünetei közül az ízületi panaszok, az idegrendszeri és a kardiális, azaz szívvel kapcsolatos problémák, a leggyakoribbak, de az egész szervezetre kiterjedő, nehezen megfogható, krónikus eltérések sem ritkák.

Tény, hogy a fertőzés nem teljes mértékben kivédhető, ám a kezelése szerencsére lehetséges. Azonban a teljes felépülés és a maradandó károsodások elkerülése érdekében – vagy azért, hogy a Lyme-kór tünetei évek múlva se jelentkezzenek – kulcsfontosságú a korai felismerés és a minél gyorsabb antibiotikumos kezelés.

A kezeletlen Lyme-kór

A kezeletlen Lyme-kór idegrendszeri elváltozásokat okozhat, és szövődményeként akár agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. A betegségek bakteriális formája azonban – a vírusossal ellentétben – többnyire észrevehetetlen, lehet, hogy a Lyme-kór tünetei évek múlva jelentkeznek csak. Ekkor fejfájással, rossz közérzettel, feledékenységgel és lassú elbutulással járhat.

A Lyme-kór saját tünetei is hónapok, évek után jelentkeznek csak szívizomgyulladás, szívritmuszavar, arcidegbénulás formájában, amely ugyan kétségbeejtő lehet, de kezelés hatására gyors és maradéktalan gyógyulást tapasztalhatunk. Idősebb hölgyek esetében léphet fel a bőrsorvadás panasza, mely később eléri a bőrfelület alatti idegeket, csontokat, ízületeket is – a Lyme-kór fázisai közül ez már nagy fájdalmakkal jár.

A betegség kezelése

A Lyme-kór diagnózisa a bőrpír megjelenése, a kullancscsípés ténye, a klinikai tünetek tapasztalása és néhány speciális teszt – vér antigén vizsgálat – alapján történik meg. Ezután kezdődhet meg a kezelés egy igen erős, nagy dózisban felírt antibiotikum-kombinációval. A jól megválasztott, megfelelő ideig és kellő adagban szedett gyógyszer hatására a betegség tökéletesen gyógyítható. Érdemes megemlíteni, hogy a Lyme-kórral fertőzött kismama magzatát is megfertőzheti, ezért az ő ellátása speciális figyelmet igényel.

A Lyme-kórt megjelenése óta sok fajta gyógyszerrel próbálták kezelni, mára igazolt, hogy négy antibiotikumtípus képes csak gyógyítani. Az ezekből készült gyógyszerek, vagy akár a hatóanyagok kombinációja azonban mindig hatásos a betegségre. A kezelés több hétig is tarthat, tehát hosszabb, mint egy általános antibiotikum-kúra. Fontos, hogy szedjük végig a felírt adagot, és mint minden antibiotikumnál, erősen javasolt a probiotikumok szedése, így erősítve és visszaállítva az immunrendszerünk bélflóra részét.

Az antibiotikumok mellett, ha ízületi gyulladás is fellép a Lyme-kór miatt, felírhatnak nem szteroidtartalmú gyulladásgátlót is.

Ezeket mindig az orvos javaslata alapján szedjük, közben pedig erősítsük a bélflóránkat és az immunrendszerünket is a megfelelő készítményekkel! A BENU kínálatában megtalálható minden termék a védekezéstől kezdve a kullancskiszedőn át a szervezet támogatására alkalmas gyógyhatású készítményekig.

2024. május 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink