A közelgő menopauza 10 jele

2018. május 28.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

A menopauza felé vezető utat általában fizikai és érzelmi változások kísérik, melyek egy része meglehetősen kellemetlen és nehezen kezelhető.

A közelgő menopauza 10 jele

A közelgő menopauza 10 jele

Íme néhány olyan változás, amelyre ebben az életszakaszban számíthat:

Szabálytalan menstruációs ciklusok

A menopauza közeledtével a menstruációs ciklus elkezd összezavarodni. Az hosszabb vagy rövidebb lehet a szokásosnál, és gyakoribbá válnak a kimaradó vérzések is. A vérzésminták megváltozhatnak, mivel az áramlás változékonnyá válik. Nem meglepő, ha a premenstruációs szindróma tünetei is felerősödnek.

Hízás

Ebben az időszakban számos tényező növeli a súlygyarapodás valószínűségét, beleértve az alacsony ösztrogénszintet, az inzulinrezisztenciát, a lassabb metabolizmust és a stresszhormonok fokozottabb termelődését. A legtöbb nő a hasi területen tapasztal gyarapodást, de testalkatában is gyakran jelentkeznek változásokat.

Hangulatingadozás

A nők érzékenyebbek a hangulatváltozásra ilyenkor. Az ingerlékenység, a szomorúság, a szorongás és a feszültség változó szintjei jelentkeznek. Mindezek a hormonszint ingadozásainak tulajdoníthatók.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Canestest hüvelyfertőzés teszt 1x

    Canestest hüvelyfertőzés teszt 1x

    <p>Akár 10 másodperc alatt megbízhatóan segít eldönteni, hogy a hüvelyi fertőzést gomba vagy baktérium okozza-e. Több, mint 90%-os pontosság. Támpontot ad a panasznak megfelelő termék kiválasztásához, de nem helyettesíti a szakemberrel való konzultációt!</p>

    2 799 Ft

Hüvelyi szárazság

A hüvely degenerálódhat az ösztrogén és a tesztoszteron csökkenésétől, mely a hüvelyfal dehidratálódásához vezet. A probléma a nőgyógyászok által javasolt hidratáló vagy síkosító alkalmazásával kezelhető.

Hányinger és fájdalom

Előfordulhat, hogy fájdalmat és kellemetlen érzést tapasztal a test számos részén. Az izom és ízületi fájdalom a leggyakoribb ilyentájt. Azoknak, akik hajlamosak migrénre, gyakrabban fájhat a fejük. Egyes nők fájdalmat érezhetnek a mellükben is. Az általános rossz közérzet és az émelygés is jellemző.

Kialvatlanság

A hőhullámok és az éjszakai izzadás negatív hatással lehet az alvás minőségére a perimenopauzában és a menopauza során egyaránt. Az érintett nők kb. 35-50 százaléka tapasztal ilyet.

Libido változások

A hormonális változás folyamán a nők többsége csökkenő libidót tapasztal. Vannak, akik változatlan vagy megnövekedett nemi vágyat érzékelnek, azonban a hüvelyi atrófia ronthatja az élvezeti szintet, és a nők elveszthetik érdeklődésüket a szex és a maszturbáció iránt.

Kognitív hanyatlás

A perimenopauza és a menopauza befolyásolja az emlékezési- és gondolkodási képességeket. Egy kísérlet résztvevői feledékenységről és a koncentrációval kapcsolatos problémákról számoltak be. Az alváshiány szintén hozzájárulhat a memória romlásához.

Húgyúti problémák

A hüvelyi szövetek elvékonyodása és rugalmasságuk elvesztése növeli a fertőzésekkel szembeni sebezhetőségét. A húgyúti fertőzések gyakoribb előfordulása jelezheti a menopauza közelségét. Egyéb kísérő tünetek még a kismedencei izmok gyengülése, csökkent hólyagszabályozás és gyakori vizelési inger is.

Gyengébb bőr és haj

A haj ebben az élet szakaszban elveszítheti nedvesség, és hajlamosabbá válik a töredezésre. A köröm is törékenyebbé válik. A bőrön jól látható változásokat észlelhet, mint például a ráncok elmélyülését, zsírosodást vagy a pattanások megjelenését.

7 dolog, amit vérzése színe elárul az egészségéről

7 dolog, amit vérzése színe elárul az egészségéről

A menstruáció és az ezzel kapcsolatos témák egyre kevésbé számítanak tabunak társadalmunkban. Ennek köszönhetően egyre többet tudhatunk meg a havi vérzésről, és azokról a jelekről, amelyeket annak színe közvetít.

A legjobb jógapózok nőknek

A legjobb jógapózok nőknek

A jóga, nemtől függetlenül, pozitív fizikai- és mentális egészségünkre gyakorolt hatásai tagadhatatlanok. A testünket-lelkünket megnyugtató mozgásforma során azonban találkozhatunk olyan pózokkal, amelyek kifejezetten nekünk, nőknek a leghasznosabbak.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában