A koffein hatásai

A koffein hatásai

Kávézunk, teázunk, üdítőt, energia italt iszunk fáradtság ellen, kihasználva a koffein stimuláló hatását, ha például sok a munkánk vagy éppen vizsgaidőszak van. De vajon milyen egyéb hatásai vannak a koffeinnek?

A koffein hatásai

Egy egészséges felnőtt számára 300 mg koffein fogyasztása javasolt naponta. Mértékkel fogyasztva kihasználhatjuk az alábbi hatásait. A koffein élénkíti a szervezetet, stimulálja az idegrendszer és a szív működését, javítja a szellemi teljesítményt. Segítheti a koncentrációt, akár egy hosszú, munkával töltött nap során vagy éjszakai műszakban, fokozhatja a figyelmet vizsgák előtt, vagy például ha sokat kell vezetnünk. A különböző koffeintartalmú italok mellett akár patikákban kapható koffeintablettát is alkalmazhatunk. Az élénkítő hatás azonban rövid ideig tart.

A zsírok lebontása révén fokozza az izmok teljesítőképességét, a fizikai teljesítményt. Versenysportolók ezt a hatást nagyszerűen ki tudják használni. Ezért tartalmaznak a különböző teljesítménynövelő, súlycsökkentő szerek koffeint is.

Felgyorsítja az anyagcserét, így növeli a testhőmérsékletet és fokozza a vizelet-kiválasztást. Károsíthatja azonban a bélnyálkahártyát, gyomorégést okozhat. Befolyásolja a vérerek összehúzódását is a koffein, így fejfájás csillapító hatással is rendelkezik. Ezt a hatást a gyógyszeripar is kihasználja, több fejfájás csillapító, migrén ellenes szer aktív hatóanyaga között megtaláljuk a koffeint. Az influenzaszezonban gyakran alkalmazott láz- és fájdalomcsillapítót, valamint C-vitamint tartalmazó készítmények között is célszerű a koffeinnel kombináltat választanunk a hatékonyság fokozása céljából.

A koffein a haj növekedését is elősegíti. Főként a „férfias”, tesztoszteronfüggő hajhullás, kopaszodás kezelésében lehet hatékony segítség egy koffein tartalmú sampon vagy hajszesz. Olyan típus is létezik, amelyből már hajmosáskor, 2 perc alatt a hajhagymákba jut a koffein, így megvédi a hajat a tesztoszteron hatásától. Nagy mennyiségű koffein hosszan tartó fogyasztása azonban káros lehet. Fokozott kockázatot jelent például a csontritkulás kialakulásával szemben. Növeli a pulzusszámot valamint vérnyomásnövelő hatása is van. Terhesség, szoptatás ideje alatt, valamint gyerekeknek nem javasolt koffein fogyasztása. Túlzott fogyasztása akár vetélést is okozhat.

Könnyű hozzászokni

A koffein rendszeres fogyasztásával enyhe fokú hozzászokás alakul ki. Ha nem jut a szervezetünk koffeinhez fejfájás, lehangoltság, feszültség, ingerültség, irritábilitás, ritmuszavar, remegés jelentkezhet.

2014. január 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink