A kerti munkák veszélyei

A kerti munkák veszélyei

Kerti munkálatok közepette fennáll a szerszám általi szúrás, vágás veszélye.

Még a fűnyírásnak is van veszélye, a talajról felpattanhat egy éles tárgy, vagy a fűnyíró szakadt huzala is sebet ejthet rajtunk. A sérülést okozó tárgytól függően horzsolás, illetve különböző típusú - metszett, szúrt, vágott, zúzott - sebek keletkezhetnek.

Minél élesebb a szerszám, annál kevésbé roncsol, ezáltal kisebb az elfertőződés lehetősége. A tompa sérülésekben könnyebben megtelepednek a kórokozók, kiváltképp, ha a seb földdel szennyezett. A sérülés elhelyezkedésétől és a seb mélységétől, függően fellép valamilyen erősségű vérzés is.

Mit tegyünk sérüléskor?

Ha csak felületes horzsolást szenvedtünk, mely nem vérzik, és földdel sem szennyeződött, akkor nem kell felkeresni az orvost, de nem árt tudni, hogy a kisebb szúrt, vágott seb, de még egy apró tövis is lehet tetanusszal fertőzött, ezért a sebet sebfertőtlenítővel kiöblíteni, és steril gézlappal lefedni, majd ajánlott felkeresni a háziorvost vagy a baleseti sebészetet a megfelelő ellátásért. Ennek hiányában ha pár nap múlva a seb pirossá válik, megduzzad fájni kezd, forduljunk orvoshoz, mert súlyos fertőzés lehet a vége! Kisebb vérzéskor sebfertőtlenítővel történő átmosás után elegendő a sebet leragasztani.

Artériás vérzés gyanúja esetén mihamarabb értesítsük a mentőket! Míg kiérnek, emeljük magasba az érintett testrészt, géztekerccsel gyakoroljunk nyomást a sebre, hogy minél kisebb legyen a vérveszteség! A végtagot szigorúan tilos elszorítani, lekötni!

Törés, rándulás

A ház körüli tevékenységek közben előfordulhat, hogy magasból leesünk, vagy kificamítjuk a bokánkat, de el is törhet valamely végtagunk, ilyenkor ne mozgassuk az adott testrészt, hanem hívjunk mentőt. Egy-másfél méterről történő zuhanásnál magas a belső sérülések valószínűsége, ezért lehetőleg ne mozogjunk a mentők kiérkezéséig!

Szemsérülések

Általában a szemhéj és a szemgolyó sérül. Legtöbbször fák ágai okoznak sérülést, de hegesztés, esztergálás során is kerülhet idegentest a szembe. A szaruhártya könnyen elfertőződhet, ha az idegentestet nem távolítják el minél hamarabb. Ha valami a szemünkbe jutott, bő folyó vízzel meg lehet próbálni eltávolítani, ha nem sikerül, és az erős fájdalom nem enyhül, fel kell keresnünk egy szemész szakorvost, nehogy maradandó károsodás jöjjön létre!

2016. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink