A hámosítók alkalmazása

A hámosítók alkalmazása

A mindennapi életben számos alkalommal szembesülünk azzal, hogy különböző mértékű sérülések, balesetek folytán sebek keletkeznek testünkön. Általában elmondható, hogy az emberek nagy része tisztában van a kisebb sebek kezelésének helyes protokolljával. Azonban legyen szó akár egy kisebb háztartási balesetből fakadó sérülésről, tudni kell, hogy a sebkezelés orvosilag helyes módja az utóbbi években sokat változott.

A helyi antibiotikumok alkalmazása háttérbe szorult, továbbá az is ismert ténnyé vált, hogy a jódtartalmú helyi fertőtlenítőszerek bár hatékonyak, de gátolhatják a sebgyógyulást. Szintén immár időszerűtlen bizonyos esetekben a sebhintőporok alkalmazása, hiszen azok a sebváladékkal összekeveredve olyan réteget képeznek, mely alatt a kórokozók elszaporodásához ideális feltételek keletkeznek.

A sebek ellátásának helyes módja

A kisebb sérülések és sebek házi ellátásánál elsősorban két szempont irányítsa a sérültet. Elsődlegesen a megtisztított sebet védeni szükséges a felülfertőződéstől, illetve minél gyorsabban elő kell segíteni a sebszélek hámosodását.

A sebkezelés alapszabályai

  • Vérző sebeknél a vérzés csillapítása az elsődlegesen megoldandó feladat; égett és forrázott sebek esetében pedig a hűtés legyen a legfontosabb teendő első lépésként. 10-15 percnyi hideg folyó vízzel való hűtés elegendő lehet. A sebbel járó vérzések, különösen, ha felületi sebekről beszélünk, általában önmaguktól elmúlnak, azonban, amennyiben 5-10 perces steril gézzel végzett, a sebre gyakorolt nyomás hatástalan marad, orvoshoz kell fordulni.
  • A sebet tiszta vízzel történő öblítést követően fertőtlenítsük olyan szerrel, mely az élő szövetet nem károsítja. A sebben maradt szennyeződéseket száraz, steril gézzel letörölhetjük a vérzés elállta után.
  • Az előző két lépést követően következhet a sebkezelés, melynek célja a seb minél gyorsabb gyógyulása, és a hámosodás elősegítése.

Milyen hámosító készítményeket alkalmazzunk?

A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető olyan készítmények állnak rendelkezésre, melyek a sebgyógyulás folyamatát, hámosító hatásuknak köszönhetően képesek gyorsítani.

  • Amikor a sebgyógyulás folyamata elkezdődött és a seb már nem nedvedzik, nem gyulladt, számos olyan készítmény elérhető, melyek hatékonyan segítik a megfelelő mértékű hámosodást. Hámosodáson azt értjük, hogy a sérült bőrszövet helyén segítik az új bőrszövet kialakulását, a bőrsejtek képződését. Ezek a készítmények több hatóanyagot is tartalmaznak, így komplex segítséget nyújtanak a sebek hámosításában.
  • A dexpanthenol hatóanyagú krém, kenőcs vagy spray hatásmechanizmusának lényege, hogy a dexpanthenol a bőr sejtjeiben pantoténsav nevű vitaminná alakul. A pantoténsav fontos szerepet játszik a bőr felépítésében és újraképződésében is.
  • Szintén vény nélkül kapható olyan készítmény, melynek hatóanyaga a cink-hialuronát. A sebkezelés szempontjából számos előnye van, hiszen elősegíti a sérült szövetekben az érképződést, meggátolja a seb felülfertőződését, segít a gyulladás csökkentésében és a hámosodás gyorsulásában.
2015. május 1.

Kiemelt ajánlatunk