Okok és tünetek
Gyomorrontást a gyomor túlterhelése okozza. Ez kialakulhat túl sok vagy romlott étel fogyasztása által, azonban hasonló kellemetlenségeket okozhat vírus vagy más kórokozó is. Gyomorrontás kialakulása igen gyakori nagy ünnepek után, a túlzott mennyiségű étel fogyasztása miatt vagy a nyári utazások alatt, hiszen már az úttal járó stressz is sokaknál előidéz problémákat az emésztőrendszer megfelelő működésében. Azok a problémák, melyeket az okoz, hogy szervezetünk nincs hozzászokva az adott térség higiéniás viszonyaihoz, bizonyos élelmiszerekhez, vagy az idegen országok vizében lévő baktériumokhoz, hasonló tüneteket váltanak ki, de ezt utazók gyomor bélrendszeri problémáinak hívjuk. Az állapot megjelenéséhez hozzájárulhat még az eleve legyengült immunrendszer, valamilyen, már fennálló emésztőrendszeri vagy bélrendszeri betegség, de akár ételintoleranciák is.
A gyomorrontás kezdetben rossz közérzettel, émelygéssel jár, amelyet legtöbbször gyomortáji fájdalom, majd hányinger és hányás kísér. Gyakori, hogy hasmenést is tapasztal a gyomorrontásban szenvedő beteg, ezek együttese miatt pedig általában gyengeség és elesettség is jelentkezik. Előfordulhat hőemelkedés vagy láz is.
Kezelés
Az igazi gyomorrontás gyorsan múló probléma, amely alapesteben nem igényel orvosi kezelést, és maximum pár nap alatt spontán múlik el. Első lépésként a hányás és hasmenés okozta folyadék- és sóveszteség pótlására kell fókuszálnunk. Ezt érdemes lassan és fokozatosan megtennünk annak érdekében, hogy ne irritáljuk tovább a gyomor nyálkahártyáját. A hasmenés miatt érdemes olyan hasfogót is bevennünk, amely toxinmegkötő vegyületeket tartalmaz. Ilyen például az aktív szén vagy az agyag tabletta.
Az első napok étkezését érdemes ropira, háztartási kekszre, sós vízben főtt sárgarépára, rizsre és burgonyára, valamint pirítósra redukálnunk, hogy ne okozzunk újabb irritációt gyomrunknak. Hatékony lehet még a későbbiekben, ha olyan pektin gyümölcsöt fogyasztunk, mint például a reszelt alma, mivel ez védőréteggel képes bevonni az irritált nyálkahártya felületét. A diétát a tünetek elmúlása után is érdemes még tartanunk pár napig, ekkor már híg leveseket, natúr fehér húsokat és egyéb zsírszegény ételeket is fogyaszthatunk.
Súlyos esetben a hasmenés és hányás kiszáradást okozhat, ilyenkor pedig nem mindig segít az otthoni folyadékpótlás, és lehetséges, hogy kórházi infúziós kezelésre szorul a beteg az elvesztett sók és ionok pótlása érdekében. Ilyen súlyos állapot főként gyermekek vagy idősek körében alakulhat ki.