A gyógyteákról

A gyógyteákról

Kapcsolódó tünetek:

A patikákban kaphatók egy komponensű gyógyteák és teakeverékek is. A gyógynövények egészségünkre gyakorolt jótékony hatását nem szabad alábecsülni, gondoljunk csak arra, hogy számos gyógyszer hatóanyagát növényekből vonják ki.

A gyógyteák fogyasztásának alapszabálya, hogy mindig csak egy bizonyos ideig szabad alkalmazni őket és mindig csak panasz esetén az adott problémára. Szomjoltás céljából és huzamosabb ideig történő fogyasztásuk kerülendő!

Ne gyűjtsük magunk a gyógynövényeket, mivel vannak köztük olyan mérgező fajok, amelyek könnyen összetéveszthetők a gyógyhatású növényekkel! A patikákban vásárolt gyógyteák az előírásnak megfelelően biztonsággal alkalmazhatók. Az alkalmazás időtartamáról érdeklődjön a gyógyszertárban vagy kérdezze orvosát.

Ha külön csomagolt gyógyteákat szeretne keverni, előbb kérje ki orvosa vagy gyógyszerész véleményét, mivel a különféle gyógynövények kevervemás hatást is kiválthatnak, mint külön-külön fogyasztva. Várandós és szoptató édesanyák az alkalmazás előtt minden esetben konzultáljanak orvosaikkal! Gyermekkorban fogyasztásuk – kevés kivételtől eltekintve - rendszerint nem javasolt.

A leggyakrabban alkalmazott gyógyteák és hatásuk

Édeskömény tea

Köhögésre, gyomor- és bélrendszeri panaszokra alkalmazható. Egy teáskanál összetört magot öntsük le 2 dl forró vízzel, 5-10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Naponta néhányszor egy csészével fogyasztható.

Közönséges palástfű tea

Menstruációs és változó kori panaszokra, illetve hasmenés estén fogyasztható. Várandós nők nem fogyaszthatják! 2 teáskanál teát egy csésze hideg vízbe áztassunk, forraljuk fel, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Panasz esetén naponta egy-három csészével fogyaszthatunk belőle.

Kamillatea

A kamillavirágból készült tea nagyon sokoldalúan alkalmazható, a különféle gyulladások kezelésére használják. Megfázás esetén párologtathatunk vele. Teaként fogyasztva pedig görcsoldó és antibakteriális hatású. 2 teáskanál kamillavirágot áztassunk 10 percig egy csésze forró vízben. Naponta 2-5 csészényi kamillateát fogyaszthatunk. Állítólag Jót tesz a gyomornak, ha reggelente éhgyomorra elkortyolgatunk egy csésze kamillateát, majd 5-5 percre hanyatt, jobb oldalunkra, hasra, és baloldalunkra fekszünk.

Levendulatea

Idegesség, stressz, belső nyugtalanság és alvásproblémák esetén alkalmazható. A legjobban este fogyasztva fejti ki hatását. 2 teáskanál virágot egy csésze forró vízbe áztassunk, 10 perc múlva szűrjük le. Fürdővízbe is teheti a levendulateát: 100 g levendulavirágot szórjon forró vízbe, öt perc múlva szűrje le, és a teát öntse a fürdővízébe.

Hársfavirágtea

Megfázás tüneteinek enyhítésére és ingerköhögés esetén alkalmazható. A hársfavirág izzasztó, vizelethajtó, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatással bír. 1 teáskanál hársfavirágot szórjunk egy csésze forró vízbe, 5 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le! Naponta egy csészével fogyasztható.

Citromfű tea

A citromfűből készült tea lazító, feszültségoldó, fogyasztása azoknak ajánlott, akiket túl sok inger ér, és emiatt feszültnek érzik magukat. A gyakran számítógépező gyerekekre is jó hatással lehet a fogyasztása. Két teáskanál szárított citromfű levelet tegyünk egy csésze forró vízbe, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. 2-3 csészével fogyaszthatunk belőle naponta.

2014. január 7.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek