A diabétesz szövődményei

A diabétesz szövődményei

A cukorbetegség / diabétesz napjainkban a legjelentősebb anyagcsere-betegség. Kezdetben általában tünetmentes, gyakran legyintünk rá, „van egy kis cukrom”. Azonban ha ekkor odafigyelünk rá, karbantartjuk a betegséget a terápiás tanácsok betartásával, rendszeres vércukorméréssel, akkor elkerülhetjük a súlyos, életminőséget és életkilátásokat rontó szövődményeket.

A szemet érintő szövődmények

Diabéteszes retinopátia: a szem ideghártyáját érintő, életminőséget csökkentő látásromlással, vagy akár teljes látásvesztéssel járó szövődmény. A felnőttkori vakság elsődleges okaként tartják számon a cukorbetegséget.

Szürkehályog, zöldhályog: a szemlencse fényáteresztő képességének csökkenése (szürkehályog) és a szemnyomás fokozódásával járó zöldhályog cukorbetegek körében gyakoribb. A vese károsodása Diabéteszes nefropátia: a cukorbetegség egyik legalattomosabb szövődménye a diabéteszes vesekárosodás, mivel korai stádiumban sokáig tünetmentes, később azonban súlyos veseelégtelenség alakulhat ki, mely jelentős oka a cukorbetegek halálozásának. Főként a szűrő funkciójú érgomolyagok károsodnak. A kialakult vesekárosodáshoz magas vérnyomás társul.

Idegkárosodás

Diabéteszes neuropátia: a magas vércukorszint a mozgató és az érző idegeket is károsítja. A tünetek főként az alsó végtagokon jelentkeznek szimmetrikusan, fokozatosan rosszabbodó, éjszaka elviselhetetlen zsibbadás, bizsergés, érzészavar formájában. A zsigereket beidegző idegek is károsodnak, mely szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri, illetve urológiai (merevedési) problémákhoz vezethet. A tünetek enyhítésében közönséges és speciális fájdalomcsillapítók segíthetnek.

Nagyereket érintő szövődmények

A cukorbetegség következtében felgyorsult érelmeszesedés különböző formáinak kialakulását jelenti, melyek fiatalabb korban és súlyosabb formában jelentkezhetnek. Súlyos esetben megnyilvánulhat szívinfarktusban, agyi érkatasztrófában (agyi érlezáródás vagy agyvérzés) illetve alsó-végtagi verőérbetegségben (érszűkület, amputáció).

Szövődmények megelőzése, a folyamat lassítása

Optimális vércukorszint (rendszeres ellenőrzés vércukormérő készülékkel, korszerű terápiás lehetőségek megfelelő alkalmazása: szájon át szedhető cukorgyógyszerek, inzulin), optimális vérzsírszint, valamint optimális vérnyomás biztosításával elkerülhetőek, kordában tarthatóak ezek a súlyos szövődmények. Ezek eléréséhez nemcsak a gyógyszeres, de az életmódbeli tanácsok követése (diéta, testmozgás) is elengedhetetlen, valamint a rendszeres szakorvosi ellenőrzések.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink