A bőrgombásodás

A bőrgombásodás

Nagyon egyszerűen meg lehetne előzni, ha azonban a gombás fertőzés már kialakult, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni, hogy a betegség gyorsan és hatékonyan kezelhető és megszüntethető legyen. A bőr gombás fertőzésének kialakulásért leggyakrabban három gombafaj felelős, amelyek a Trichophyton, Mikrospora és Epidermophyton törzsekbe tartoznak. Közép-Európában az esetek 70 százalékában az elsőként említett csoport a felelős a megbetegedésekért.

Melyek a bőrgombásodás tünetei?

Az érintett területeken bőrpír, viszketés, égő érzés, hámlás, esetleg gennyesedés jelentkezik. Gombás fertőzés előfordulhat a talpon, a fejbőrön, a nemi szervek környékén, a körmökön, stb.

Mi okozza a bőrgombásodást?

A fertőzés emberről emberre terjed közvetlen kontaktussal vagy indirekt módon, például, elhullott hámsejtek, közös használatú törölköző vagy ruhadarabok útján. A gombás fertőzés átterjedhet egyik testrészről a másikra is.

A bőrgombásodás kialakulásának kedvez a meleg, nedves környezet, így gyakorta fordulnak elő a különböző testhajlatokban, például a hónaljban, lábujjak között. A sérült vagy rossz vérellátású bőrfelületeken nagyobb valószínűséggel alakulnak ki. A gyenge immunrendszerű emberek (cukorbetegek / diabéteszesek, HIV-fertőzöttek, AIDS betegek, immunszupresszív kezelés alatt állók, bizonyos gyógyszereket szedők) nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Kezelési lehetősége

A bőrgombásodás kezelés nélkül nem szűnik meg, sőt tovább terjed, és rendszerint a beteg környezetében élők is megfertőződnek. Ezért gombás fertőzés esetén a lehető leghamarabb és minden esetben megfelelő kezelésre van szükség!

Ha a fertőzés felületes és viszonylag hamar felismerik, elegendő lehet az érintett területet patikákban kapható gombaellenes krémmel vagy ecsetelővel (antimikotikum) kezelni. A panaszok sok esetben néhány órán belül enyhülnek és a fertőzés pár nap múlva teljesen megszűnik.

Ha a gomba a bőr mélyebb rétegeibe is bejutott, akkor a helyileg alkalmazható gombaellenes szerek mellett szájon át szedhető gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, amely belülről veszi fel a harcot a gombásodással szemben.

A betegség kiújulásának elkerülése érdekében, azoknak, akiknek volt már ilyen bőrbetegségük, és azoknak is, akiknek még nem volt gombás fertőzésük, nagyon fontos a megelőzés.

Hogyan lehet megelőzni a gombás fertőzések kialakulását?

Nyilvános helyeken ne járjon mezítláb! Például uszodákban, strandon, szaunában, hotelszobákban viseljen papucsot! Gyógyszertárakban kaphatók különféle krémek és spray-k, amelyek a megelőzést szolgálják, és a felsorolt helyeken való tartózkodás után alkalmazhatók. A kézápoláshoz használt ollót ne adja kölcsön.

Úszás, fürdés, tusolás, mosdás után alaposan törülközzön meg, ügyelve a lábujjak közötti területekre!

Nyáron lehetőleg ne viseljen zárt cipőt! A cipők és zoknik szintén a fertőzések melegágyai és forrásai lehetnek.

Bőrápolásról bővebben...

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink