A B1-vitamin felfedezésétől napjainkig - a B-vitaminok szerepéről röviden (x)

A B1-vitamin felfedezésétől napjainkig - a B-vitaminok szerepéről röviden (x)

Kapcsolódó tünetek:

Nap mint nap hallunk a vitaminokról, mindannyian tudjuk, azok a táplálékunkban kis mennyiségben jelenlévő szerves, energiát nem szolgáltató vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség, a normális életműködések fenntartásához és hiányuk specifikus tüneteket okoz. A vitaminhiány által kialakult betegségeket és tüneteket már régóta ismeri az emberiség, sőt a tapasztalatok és megfigyelések alapján némelyiket gyógyítani is képesek voltak anélkül, hogy azok kialakulásának okaival tisztában lettek volna.  

A B1-vitamin hiányában fellépő beriberi (részeg járás, merev járás) tüneteit már az i.e. 2697-ból származó régi kínai feljegyzések is említik, de leírása előfordul középkori európai és japán feljegyzésekben is. A tünetek változatosak: izomgyengeség, a végtagok merevsége, járásképtelenség, a végtagokon és a testen kialakuló ödémák, láz, ideggyulladás, szellemi tunyaság, bénulások, akár halálos kimenetellel.  

A vitaminok felfedezőjének Christiaan Eijkmann (1858– 1930) holland katonaorvost tartják, aki a beriberi betegséget okozó méreganyagok vagy mikrobák után  

kutatva rájött, hogy valaminek a hiánya (B1-vitamin- hiány) okozhatja a beriberi megbetegedést. A vitaminok felfedezéséhez való hozzájárulásáért Christiaan Eijkmannt és Frederick Hopkinst 1929-ben Nobel-díjjal jutalmazták.

Christiaan Eijkman és Frederick Hopkins – Forrás: nobelprize.org  

 

A zsibbadó kéz is jelezhet vitaminhiányt  

A B-vitaminokat az a vitaminkutatás korai időszakából megmaradt közös jellemző köti össze, hogy vízben oldódnak. A B-vitamincsalád egyes vitaminjainak kémiai szerkezete jelentősen különbözik, és ebből adódóan természetesen eltérő a biológiai funkció is. (forrás: Vitaminok az Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Analitikus alapszak hallgatói részére –  

Kelemen János)  

A B-vitaminok számos funkciót töltenek be idegrendszerünk működésében, így a hiányuk is sokféle tünet formájában jelentkezhet. Ha valamelyik testrészünk elzsibbad, általában ez mozgatással meg is szüntethető. Ha viszont a bizsergés vagy a zsibbadás ismétlődik, azok idegrendszeri károsodás jelei is lehetnek. A környéki idegrendszer információkat, üzeneteket küld az ember agyából és a gerincvelőből (a központi idegrendszerből) a test többi része felé, és ez természetesen visszafelé is működik. Ha az idegek károsodnak, az üzenetek „megsérülhetnek” és ilyenkor különböző tünetek jelentkezhetnek. Az idegrendszeri károsodás egyik leggyakoribb tünete a lábak zsibbadása, bizsergése. Sokan viszont úgy érzik, mintha egy láthatatlan „kesztyű” vagy „zokni” lenne rajtunk, ami megakadályozza a tapintáshoz társuló érzékelést. 

Idegvédő B-vitaminok  

A CNS Neuroscience & Therapeutics című szaklapban  

nemrég megjelent közleményben (forrás: CNS Neuroscience&Therapeutics 2020 Jan;26(1):5-13.) arról olvashatunk, hogy a neurotróp B-vitaminok kulcsfontosságú szerepeket töltenek be az idegrendszerben, például koenzimekként és azon túlmenően is. Különösen a B1-vitamin (tiamin), a B6- vitamin (piridoxin) és a B12-vitamin (kobalamin) hozzájárulása nélkülözhetetlen az idegrendszer egészségének fenntartásához. Jelentőségüket alátámasztja, hogy számos neurológiai betegség áll összefüggésben a B-vitaminok hiányával, ugyanakkor egyes neurológiai állapotokban akár úgy is előidézhetnek javulást, ha nem áll fenn (igazolt) hiányállapot.  

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, ami azt jelenti, így szervezetünk nem képes raktározni őket, ezért rendszeres napi bevitelre van szükség. Az idegrendszerrel összefüggő tünetek nagyon sokfélék  

és nehezen értelmezhetők lehetnek, mert az emberek gyakran nehezen tudják pontosan leírni a tüneteket, és sokszor azt sem tudják, hogy igazából „az idegrendszerben” kell keresni a probléma forrását. Mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, hogy kiderüljön, tüneteinek a B-vitaminhiány az oka, hiszen a sikeres kezelés feltétele a pontos diagnózis.  

 

 

G.L. Pharma Magyarország Kft. – 1132 Budapest, Váci út 18.  

A cikket a G.L. Pharma Magyarország Kft. megbízásából az Artwork Pharma Stúdió készítette.  

Kód: 2022-054  

Dátum: 2022.02.22.  

(Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a G.L. Pharma Magyarország Kft.)  

2022. február 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink