6 tipp, hogy porcaink valóban egészségesek legyenek 

6 tipp, hogy porcaink valóban egészségesek legyenek 

Kapcsolódó tünetek:

A porc egy nagy teherbírású, rugalmas szövet, melyre a mindennapjainkban legalább annyira támaszkodunk, mint csontozatunkra. A porcokat főleg kollagénrostok és proteoglikánok építik fel. Ezek a fehérjék abban különlegesek, hogy olyan szénhidrátok kapcsolódnak hozzájuk, amelyek esszenciális komponensei a glükozamin és a kondroitin-szulfát. Helyes életmóddal és táplálkozással segíthetünk porcainknak, hogy tovább egészségesek maradjanak.  

1. MOZGÁS 

A rendszeres mozgással nagyon sokat tudunk tenni, nem csak porcaink, csontjaink épségéért, de egészségünk általános megerősítéséért is. A kerékpározás, úszás, túrázás, nordic walking mind olyan mozgásforma, melyek nem okoznak túlterhelést, de edzésben tartják ízületeinket. 

2. MEGFELELŐ TESTSÚLY 

A nem megfelelő testsúly extra terhet ró ízületeinkre, így azok gyorsabban veszíthetnek rugalmasságukból. Ízületeink egészsége érdekében fogyasszunk minél több növényi eredetű élelmiszert: salátát, zöldségeket, gyümölcsöket, túlsúly esetén pedig fokozatosan terheljük az ízületeket. 

3. KERÜLJÜK A TÚLTERHELÉST 

Porcainknak az sem tesz jót, ha túlterheljük őket, kerüljük a folyamatos térdelést, térdhajlítást, vagy guggolást, hogy tehermentesítsük a térdízületeket. 

4. HIDRATÁLÁS 

Ahhoz, hogy az egymással érintkező porcfelszínek súrlódás és kopás nélkül tudjanak egymáson elmozdulni, egymással érintkezni, szükség van a köztük lévő, kocsonyás állagú ízületi folyadékra. Ennek folyamatos újratermelődése pedig a megfelelő folyadékfogyasztással biztosított. A felnőttek napi vízszükséglete 2-2,5 liter körül van.  

5. TÁPLÁLKOZZUNK ÁSVÁNYI ANYAGOKBAN GAZDAGON 

A porcok, csontjaink és fogazatunk egészségéért válasszunk C-vitaminban, magnéziumban, kalciumban és foszforban gazdag alapanyagokat ételeink elkészítésekor. Fogyasszunk heti rendszerességgel hüvelyeseket, olajos magvakat, zöld színű zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, tejtermékeket, tojást. 

6. VITAMINOK 

A C-vitamin hozzájárul a porcok megfelelő működéséhez a megfelelő kollagén képződés támogatásán keresztül. Figyeljünk arra, hogy, naponta vigyünk be megfelelő mennyiséget étkezéssel, vagy, ha ezt nem tudjuk biztosítani kiegyensúlyozott étrenddel, akkor kereshetünk különböző, C-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőket. 

Támogatott tartalom
Béres Gyógyszergyár Zrt. 
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. 
2023. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink