5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

5 szokás, ami veszélyezteti intim tájéka egészségét!

Kapcsolódó tünetek:

A hüvely saját mikrobiológiai védelemmel, savas vegyhatású védőköpennyel rendelkezik, amely, ha sértetlen és egészséges, kivédi a betegségekért felelős mikroorganizmusok támadását és kóros elszaporodását. Ha azonban a pH-érték lúgos irányba tolódik el, a meggyengült védőköpenyen át megnyílik a kapu a kórokozók számára és kialakulnak a fertőzések. Sokan nem gondolnak rá, de ezek hátterében gyakran a helytelen intim higiénia áll.

1. Menstruáció idején

Menstruáció idején fokozottabban kell odafigyelnünk a higiéniára, mint a ciklus többi napján. Az intim tájékot menzesz alatt mindig meleg vízzel, intim mosakodóval tisztítsuk! Kerüljük az erős szappanok használatát, mert ezek hosszú távon megbonthatják a természetes hüvelyi flórát. A tampont és a betétet 2-4 óránként vagy gyakrabban cseréljük, mert ha nem így teszünk, fertőzés léphet fel. Éjszakára a betét, napközben pedig a tampon használata ajánlott.

2. Szexuális aktus

Közösülés után a hüvelybe kerülő sperma lúgos kémhatása miatt gyengülhet a természetes védekező rendszer. Ebben az esetben segítséget jelenthet a gumi óvszer használata a közösülés teljes időtartama alatt. Az egyik félnél kialakuló fertőzés egy aktív párkapcsolatban a szoros kontaktus miatt előbb vagy utóbb a partnernél is kialakulhat. Ezért egyszerre kell kezelni a partnereket, még akkor is, ha egyikük tünetmentes. Az óvszer használata ugyan nem véd meg teljes mértékben a fertőzésektől, de jelentősen csökkenti annak esélyét.

3. Antibiotikum terápia

Sajnos a gyógyszerek nemcsak az aktuális betegséget előidéző kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezetben minden olyan mikroorganizmust, mely érzékeny rá, így a hüvely mikroflórájának érzékeny egyensúlyát is felborítják. Ennek pedig egy újabb fertőzés lehet az eredménye. A gyógyszer kiürülését követően ezért mindenképpen javasolt a baktériumflórát újratelepítő hüvelykúp vagy egyéb, a mikrobiológiai egyensúly helyreállítását célzó készítmény alkalmazása.

4. Helytelen tisztálkodási szokások

A lúgos vegyhatású kozmetikumok, a hosszú fürdőzés károsítják a savas védőköpenyt. Bőrünk számára legkedvezőbb a langyos víz és az enyhén savas kémhatású, pH-5,5 körüli intim tisztálkodószerek használata. Hüvelyöblítésre csak ritkán, indokolt esetben van szükség, például terápiás célból. A vécé használata előtt és után egyaránt fontos a kézmosás. A törlés mindig elölről hátrafelé történjen, nehogy a végbélnyílásból bármilyen kórokozó a hüvelybe kerülhessen.

5. Szűk és szintetikus anyagból készült fehérneműk viselése

Az intim tájék egészsége szempontjából a legjobb a laza, nedvszívó, az izzadságot is elnyelő, lehetőleg tiszta pamut fehérnemű. A túl szoros nadrág nem csak a vérkeringést befolyásolja károsan, de szellőzés híján a baktériumok melegágyává is válhat, akárcsak a tangabugyi.
2016. december 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek