5 jel, hogy depressziós a kutyánk

5 jel, hogy depressziós a kutyánk

Kapcsolódó tünetek:

Több jel is utalhat arra, hogy a kutyánk lelki eredetű gondokkal küzd, bár néhány fajtára jellemzők egyedi lelki és viselkedési vonások. Azonban ha több szimptóma együttesen jelentkezik, vagy a megszokott napi rutin jelentősen megváltozik, akkor már lépéseket kell tennünk, hogy kis kedvencünk ismét jobban érezhesse magát. Fajtától függetlenül ezekre a jelekre érdemes figyelnünk:
  • A lelkesedés hiánya játék közben
A szomorú kutyának nincs ereje és kedve játszani. Ha a korábban állandó örömet okozó teniszlabda vagy rágócsont sem csigázza fel az érdeklődését, akkor a kutyának lelki panasza lehet.
  • A kedvenc programok iránti apátia
Sok gazdinak akkor tűnik fel először a kutya furcsa viselkedése, amikor a szokásos napi séta vagy kötélhúzás ígérete sem kelti fel az állat érdeklődését, inkább a helyén marad és fekszik.
  • Az étkezések kihagyása
Sok fajta kutya van, de kevés, ami nem szeret enni. Ha kedvencünk tálkáját vacsora során nem üríti ki, esetleg hozzá sem nyúl az ételhez, akkor az a probléma jele lehet. Akárcsak a depressziós embernek, a kutyáknak sincs ilyenkor étvágyuk.
  • Az alvás hosszának növekedése
Bár az alvás hossza a kor előrehaladtával megnövekszik minden kutyánál, érdemes odafigyelnünk kutyánkra, ha hirtelen 14 óra helyett 20-at alszik.
  • Agresszív viselkedés
Bár kutyánként változik, hogy mennyit rombol a lakásban, vagy mennyire morog az idegenekre, ha hirtelen változás áll be a viselkedésében, és sokkal agresszívabban reagál egyes szituációkban, mindenképpen vessük fel a lelki probléma lehetőségét. Sokat tehetünk azért, hogy kutyánk jobban érezze magát. A felsorolt tünetek együttes megjelenése esetén mindenképpen vigyük el állatorvoshoz kedvencünket, hiszen ezek a problémák elsősorban betegségek jelei lehetnek. Azonban, ha ennek a lehetőségét már kizártuk, akkor töltsünk több időt a vele, éreztessük, hogy a család tagja, hogy szeretjük és biztonságban van. Sok esetben az emberi viselkedés is kihatással van kedvencünkre, így ha mi is vidámabbak és aktívabbak leszünk, akkor az négylábú társunkra is pozitív hatással lesz. Egyes esetekben van lehetőség gyógyszerrel is kezelni a lelki panaszokat, de ilyenkor minden esetben érdemes állatorvossal konzultálnunk előtte.
2019. szeptember 28.

Kiemelt ajánlatunk