Vizelettartási problémák

Vizelettartási problémák

Pedig a probléma gyakoribb, mint gondolnánk: fiatal nőknél is előfordul terhesség hatására, idős korban pedig minden harmadik ember vizelettartási problémával küzd. Létezik azonban néhány olyan módszer és eszköz, amely segíthet a panaszok enyhítésében.

Mi az inkontinencia?

Inkontinenciáról, vagyis vizelettartási problémáról akkor beszélünk, ha a húgyúti záróizom nem működik megfelelően. Az inkontinenciának is vannak fokozatai: nagyon enyhe inkontinencia esetén csak tüsszentés vagy köhögés közben távozik akaratunkon kívül egy-két csepp vizelet, de létezik nagyon súlyos formája is, ilyenkor van, hogy már nincs idő eljutni a mosdóig.

A vizelettartási problémák a nők körében jóval gyakoribbak, mint a férfiaknál, ennek oka az anatómiai különbségekből, valamint a terhesség és a menopauza miatt kialakult szövet- és izomgyengülésből adódik. A panaszok hátterében komoly betegségek is meghúzódhatnak, éppen ezért panaszainkkal feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk.

Inkontinenciát okozhat, illetve a panaszokat súlyosbíthatja számos tényező, többek között a túlsúlyosság, a dohányzás, a húgyvezeték anatómiai rendellenessége, a szülés, a menopauza, a gát sérülése, az örökletesség és az idős kor. Egyes betegségek is okozhatnak vizelettartási panaszokat, például a cukorbetegség / diabétesz, a vesekő, egyes idegi eredetű betegségek és a hormonális betegségek.

Az inkontinencia típusai

A vizelettartási problémáknak több típusa létezik. A túlfolyásos inkontinencia cukorbetegségben szenvedőknél fordul elő a leggyakrabban. Ebben az esetben folyamatosan szivárog kis mennyiségű vizelet, ennek oka, hogy a húgyhólyag vizeléskor nem tud teljesen kiürülni, ezért túltöltődik.

Stressz okozta inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a hasban megnövekedett nyomás hatására – például köhögéskor – akarattalanul vizelet távozik. A késztetéses inkontinencia esetében annyira hirtelen és erőteljesen jelentkezik a vizelési inger, hogy azt a beteg nem képes elnyomni. Idős korban az inkontinencia ezen formája a leggyakoribb.

Inkontinencia-termékek

A patikákban ma már számos olyan eszköz és készítmény kapható, amely nagyban megkönnyítheti az inkontinenciával élők mindennapjait, és segíthet abban, hogy a vizelettartási probléma ne akadályozza a társas kapcsolataik ápolását. A légáteresztő, kitűnő nedvszívó-képességű inkontinencia betétek például védelmet és biztonságot nyújtanak egyszerre. Különböző méretekben és kialakításban kaphatóak, így mindenki megtalálhatja a megfelelő méretű és a vizelettartási probléma súlyosságához illő betétet. Az inkontinencia betétek ugyanolyan diszkrétek, és gyakorlatilag láthatatlanok, mint a női intim betétek.

Számos érzékeny, az inkontinencia hatására irritálódott bőr ápolására szolgáló terméket is vásárolhatunk. A nedves törlőkendők és a testlemosók segítenek a tisztálkodásban, míg a különböző speciális testápolók az érzékeny bőrt nyugtatják és táplálják. A bőrvédő krémek pedig segítenek a bőrirritáció és a bőrgyulladás megelőzésében, felgyorsítják a bőr regenerálódását, táplálják és hidratálják a bőrt.

2013. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink