Vitaminszedés várandósság előtt

Vitaminszedés várandósság előtt

Sok leendő anyuka már a fogantatás előtt szeretné szervezetét felkészíteni a várandósságra. Ma már rengeteg gyártó, többféle vitaminkészítményt kínál a terhes, illetve a terhességre készülő hölgyek számára. Ezen készítmények mindegyike fedezi azokat a vitamin fajtákat és mennyiséget, amire egy anyának és a magzatnak szüksége van. Mely vitaminok a legfontosabbak, mind az anyuka, mind a magzat egészségének védelmében? Mikor ajánlott elkezdeni ezek szedését?

Miben különbözik egy terhesvitamin a hagyományos vitaminkészítményektől?

A kismamáknak szánt vitaminkomplexumokban az A-vitamin mennyisége kevesebb, mint egy hagyományos készítményben, ennek az oka, hogy az A-vitamin nagyobb mennyiségben fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál. Természetesen nem a táplálékban előforduló, hanem pl. a tablettában beszedett A-vitamin lehet káros. Mivel ez a vitamin zsírban raktározódik, és ha a fogantatás a szervezetből való kiürülési idő előtt történt, akár művi terhesség-megszakítás is lehet a végkimenetel.

Milyen rendellenességeket előzhetünk meg a terhesvitaminok szedésével?

A magzatvédő vitaminkészítményekkel elsősorban a központi idegrendszert érintő súlyos, fejlődési rendellenességek kockázatát csökkenthetjük. Ilyen fejlődési rendellenesség például a nyitott gerinc, a kopony- és agyhiány.

Mikor ajánlott elkezdeni a terhesvitaminok szedését és meddig alkalmazzuk?

A fent említett súlyos fejlődési rendellenességek a magzati fejlődés 15-ik napjától alakul ki, ezért ajánlott már a tervezett fogantatást megelőző, minimum egy hónapban elkezdeni a vitaminkomplexum szedését és a terhesség 12-ik hetéig feltétlenül ajánlott annak előírás szerinti alkalmazása.

Fontos megjegyezni, hogy a vitaminok növelik az étvágyat, elősegítik az energiabeépülést. A nagy dózisú vitaminbevitel mellett nagy magzatok fejlődnek, ezért ajánlott a 32-33. hét környékén lecsökkenteni, vagy elhagyni a készítmény szedését.

Melyek a legfontosabb vitaminok?

B9, vagy közismert nevén a folsav: kiemelten fontos a folsav szedése a terhesség alatt, a szakemberek napi 400 és 800 mikrogramm, maximum 1 milligramm mennyiségben javasolják a folsav bevitelt. Ennek hiánya esetén velőcső-záródási rendellenességek (lsd. fent) alakulhatnak ki a magzatnál.

Omega-3, B-vitaminok: segítik az agyfejlődést és pozitívan hatnak a gyermek kognitív képességeire. Ma már a legtöbb készítmény tartalmazza ezeket a vitaminokat.

Vas: az anya szervezetében jelenlévő nyomelemeket - többek között a vasat is - a magzat hamar elszívja, így annak pótlása fontos az anya számára. Amennyiben a kismama fáradékonyságot, hajhullást, szédülést, gyengeséget tapasztal valószínűsíthető a vashiány.

B-vitaminkomplex: segítik a vérképzést.

Bármilyen készítmény szedése mellett is dönt a kismama, előtte mindenképp konzultáljon az orvosával!

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink