Vitaminok női problémákra

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

A két nem vitamin- és ásványianyag-szükséglete kis mértékben eltérő lehet.

A civilizációs életformával járó egészségügyi problémák mind a nőket, mind a férfiakat érintik, azonban Ahhoz, hogy a hölgyek egészségüket meg tudják őrizni, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vitamin fogyasztás, elsősorban a hiánybetegségek megelőzése érdekében.

Azok, akik úgy gondolják, hogy egészségesen és változatosan táplálkoznak sem mentesülnek a hiánybetegségek veszélye alól, hiszen a modern mezőgazdaságból és állattenyésztésből származó élelmiszerek tápanyag tartalma csökkent a hagyományos gazdálkodásból származókhoz képest.

Vitaminigény a menstruációs időszakban

Sok nő küzd a menstruáció előtt és alatt jelentkező kellemetlen testi és lelki tünetekkel, ugyanakkor a rendszertelen menstruáció is gyakori probléma a fogamzóképes nők körében.vitamin_nok301

Az E -vitamin a szervezet prosztaglandin szintjének szabályozásában is részt vesz, megfelelő bevitele mellett enyhülnek a hasi görcsök és a menstruációt kísérő esetleges mellfeszülés. Táplálékok útján elsősorban csonthéjas gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonával fokozható bevitt mennyisége.

A menstruációval járó hangulatingadozást és rossz közérzetet kálcium bevitellel lehet normalizálni. Nem szabad megfeledkezni a B-vitaminokról sem, különösen vegetáriánus és állati eredetű belszerveket keveset fogyasztó nőknek kell figyelni a B12 -vitamin pótlására, gyári készítmények útján.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • BioCo E-vitamin 400NE kapszula 60x

    BioCo E-vitamin 400NE kapszula 60x

    <p>4000 IU D3-VITAMINT TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ TABLETTA</p> <p>A készítmény, a BioCo D3-vitamin tablettához képest kétszeres hatóanyag-mennyiségben tartalmaz D3-vitamint (50 µg helyett 100 µg-ot tablettánként), amely 4000 IU-nak - nemzetközi egységnek - megfelelő mennyiség.</p>

    3 199 Ft

Fogamzásgátlót szedő hölgyek vitaminigénye

Egyes kutatások szerint a fogamzásgátló tablettát fogyasztó nők B -vitamin szintjét negatívan befolyásolja a hormonális fogamzásgátlás. Különösen azoknál okoz ez gondot, akik egyoldalúan, egyébként is vitaminhiányosan táplálkoznak. Számukra is ajánlott B2, B6 és folsav megfelelő pótlása.

A C -vitamin hiánya is vezethet gondokhoz, különösen, ha dohányos nőről van szó. Nem megfelelő C-vitamin bevitel mellett nehezebben gyógyulnak a sebek és az immunrendszer sem tud megfelelően működni.

Megváltozott igények a menopauza idején

A klimaxszal járó egyik legsúlyosabb szövődmény a csontritkulás kialakulása. Ahhoz, hogy az osteoporózis megelőzhető legyen, a menopauzába lépett nőnek kiemelt figyelmet kell fordítania a rendszeres testmozgásra és a megfelelő mennyiségű és jól felszívódó kálcium bevitelére. A kálcium hasznosulásához azonban elengedhetetlen a szervezet megfelelő D -vitamin szintje. Az elégséges D-vitamin szint eléréséhez általában nem elegendő a napon töltött idő megnyújtása, különösen igaz ez az őszi-téli, kevés természetes napfényt biztosító időszakokban.

A változókori panaszok enyhítésére javasolt omega3 zsírsav fokozott bevitele és megfelelő E -vitamin és magnéziumpótlás is.

Szerencsére ma már a gyógyszertárakban megvásárolhatóak olyan vitaminkészítmények, melyek komplexen, optimális arányban tartalmazzák a nők számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.