Vitaminigény életkoronként

2016. október 27.

A vitaminok a szervezeten belüli folyamatok zökkenőmentességéhez elengedhetetlenek.

Vitaminigény életkoronként

Sok vitamint az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért gondoskodni kell a vitaminigény fedezéséről, beviteléről. A jól megválasztott élelmiszerfogyasztással, esetlegesen vitaminkomplexek rendszeres fogyasztásával feltölthetjük a vitaminraktárainkat.

A vitaminigény függ az egyéni igényektől és az általános egészségi állapottól, az életkortól, a fizikai aktivitástól, és az éghajlattól.

Gyermekkorban a szervezet még folyamatosan fejlődik, ilyenkor talán a legfontosabb a csontépítéshez nélkülözhetetlen kalcium és a D-vitamin kap kiemelt szerepet, de nagyon fontos a kellő mennyiségű vas bevitele, ami a vérben zajló oxigénszállításhoz szükséges, de meg kell említeni a magnéziumot is, mely az ideg- és izomműködéshez elengedhetetlen.

Túladagolható a vitamin isvitaminigeny301

A vitaminok két nagy csoportja a vízben és a zsírban oldódó vitaminok.

Vízben oldódók:

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Supradyn Immune Kids gumivitamin narancs-eper ízű 100x

  Supradyn Immune Kids gumivitamin narancs-eper íz?...

  <p>Hármas támogatás az immunrendszernek. Az új Supradyn Immune Kids egyesíti a C-vitamint, a D-vitamint és a cinket, hozzájárulva az immunrendszer megfelelő működéséhez. Narancs, eper, papaya ízű gumivitamin. 4 éves kortól adható.</p>

  4 099 Ft
 • C-vitamin,
 • B-vitaminok,
 • niacin,
 • biotin,
 • pantoténsav,
 • folsav.

Zsírban oldódó az A-, D-, E- és a K-vitamin.

Jó tudni, hogy nemcsak vitaminhiány, hanem túladagolás is előfordulhat, kiváltképp a zsírban oldódó vitaminok esetében, mert szervezetünk ezeket raktározza. A vízben oldódó vitaminok „feleslege” a vizelettel kiürül, ezért aztán ezek bevitelét naponta kell biztosítani.

Bizonyos életszakaszokban és -helyzetekben megnövekedhet a szükséglet, amit már nem lehet táplálkozással kielégíteni, például serdülőkorban, terhesség és szoptatás idején. A patikákban széles választékban találunk vitaminkészítményeket. Vannak, melyek csak 1 vagy 2 féle összetevőből állnak, de találunk multivitaminokat is, melyek 8-10 féle vitamint is tartalmazhatnak sőt, vannak komplex formulák, melyek mind vitaminokat, mind ásványi anyagokat tartalmaznak.

Gyógyszerszedés esetén kérjük ki orvos véleményét, mert bizonyos vitaminok módosíthatják a gyógyszer hatását, egyes betegségek esetén pedig különösen ügyelni kell arra, hogy ne adagoljuk túl a vitaminokat.

Nem árt tudni, hogy a vitaminkomplexek fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást!