Visszérpanaszok

Visszérpanaszok

Visszérbetegség, visszértágulat során a felületes vénák kitágulnak, kanyargóssá válnak. Az életkor előrehaladtával a felegyenesedett életmódnak köszönhetően egyre gyakoribbá válik a probléma. 30 év felett gyakori, de fiatalabb életkorban is előfordulhat. A nőket és az idősebbeket kétség kívül gyakrabban érinti, azonban férfiaknál sem ritka.

Amennyiben valamilyen ok miatt károsodik a vénabillentyűk működése, vagy nő a vénákban uralkodó nyomás, az erek kitágulnak, és bennük a vér a gravitációs erőnek megfelelően visszafelé folyik, illetve pang.

Hátterében különféle okok állhatnak. Az örökletes tényezőket és az életkort nem tudjuk befolyásolni. A felegyenesedett életmóddal járó fokozott alsó végtagi terhelés, az életmódbeli tényezők (a folyamatos álló vagy ülő munka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás), a fogamzásgátló tabletták tartós szedése, a terhesség, műtétek, de akár a magas sarkú cipők viselése is fokozza a betegség kialakulásának lehetőségét.

Életmód

Helyes életmóddal, odafigyeléssel megelőzhető, késleltethető a visszérbetegség kialakulása főként kezdeti visszeres panaszok esetén. Testmozgással segíthetjük a vénás keringést, megelőzzük a túlsúly kialakulását, túlsúly esetén pedig elősegítjük a fogyást. Jó választás az úszás vagy a kerékpározás vénáink védelme érdekében.

  • Ne erőltessük túl a lábainkat! Tartós ülés vagy állás során a vénák körüli izmok pumpafunkciója csökken, fokozódik a vénás pangás. Amennyiben sokat kell ülnünk, polcoljuk fel lábainkat, időnként tornáztassuk, álljunk fel kicsit.
  • A hosszas állást is érdemes kerülni, valamint a nagyon magas sarkú cipők viselését is. Amennyiben napi munkánk tartós állással vagy üléssel jár, érdemes megtanulnunk, és rendszeresen végeznünk speciális vénatornát a megelőzés valamint a tünetek csökkentése érdekében.
  • Ne tegyük keresztbe lábainkat üléskor, mert az szintén rontja a vénás keringést a lábakban.
  • A meleg sincs jó hatással a vénákra. Visszérproblémák esetén kerüljük a meleg fürdőt, helyette inkább zuhanyozzunk. Jó hatású a váltott hideg-meleg vizes zuhany.
  • Kerüljük a szaunát, a napozást.
  • Ne dohányozzunk.
  • A fogamzásgátló tablettákat is érdemes más védekezési módszerrel helyettesíteni.

Kezdeti visszeres bántalmak esetén alkalmazhatunk vénás keringést javító, természetes hatóanyagokat tartalmazó, helyileg ható kenőcsöket, krémeket, géleket, balzsamokat valamint szájon át szedhető készítményeket. Ezek a többnyire vény nélkül kapható szerek azonnal csökkentik a kellemetlen tüneteket, hosszabbtávú használatuk pedig jótékony hatású a vénákra.

Kompressziós harisnyát, fáslit is használhatunk. Alkalmazásuknál fontos, hogy reggel, komolyabb fizikai aktivitás megkezdése előtt és mindenképpen helyesen helyezzük fel. Előrehaladottabb, súlyosabb esetekben injekciós illetve műtéti kezelésre is szükség lehet.

2014. október 9.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink