Visszérpanaszok

2014. október 9.

Kapcsolódó tünetek:

dagadt láb, duzzadt láb

Helyes életmóddal, odafigyeléssel megelőzhető.

visszerproblemak301

Visszérbetegség, visszértágulat során a felületes vénák kitágulnak, kanyargóssá válnak. Az életkor előrehaladtával a felegyenesedett életmódnak köszönhetően egyre gyakoribbá válik a probléma. 30 év felett gyakori, de fiatalabb életkorban is előfordulhat. A nőket és az idősebbeket kétség kívül gyakrabban érinti, azonban férfiaknál sem ritka.

Amennyiben valamilyen ok miatt károsodik a vénabillentyűk működése, vagy nő a vénákban uralkodó nyomás, az erek kitágulnak, és bennük a vér a gravitációs erőnek megfelelően visszafelé folyik, illetve pang.

Hátterében különféle okok állhatnak. Az örökletes tényezőket és az életkort nem tudjuk befolyásolni. A felegyenesedett életmóddal járó fokozott alsó végtagi terhelés, az életmódbeli tényezők (a folyamatos álló vagy ülő munka, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a dohányzás), a fogamzásgátló tabletták tartós szedése, a terhesség, műtétek, de akár a magas sarkú cipők viselése is fokozza a betegség kialakulásának lehetőségét.

Életmód

Helyes életmóddal, odafigyeléssel megelőzhető, késleltethető a visszérbetegség kialakulása főként kezdeti visszeres panaszok esetén. Testmozgással segíthetjük a vénás keringést, megelőzzük a túlsúly kialakulását, túlsúly esetén pedig elősegítjük a fogyást. Jó választás az úszás vagy a kerékpározás vénáink védelme érdekében.

  • Ne erőltessük túl a lábainkat! Tartós ülés vagy állás során a vénák körüli izmok pumpafunkciója csökken, fokozódik a vénás pangás. Amennyiben sokat kell ülnünk, polcoljuk fel lábainkat, időnként tornáztassuk, álljunk fel kicsit.
  • A hosszas állást is érdemes kerülni, valamint a nagyon magas sarkú cipők viselését is. Amennyiben napi munkánk tartós állással vagy üléssel jár, érdemes megtanulnunk, és rendszeresen végeznünk speciális vénatornát a megelőzés valamint a tünetek csökkentése érdekében.
  • Ne tegyük keresztbe lábainkat üléskor, mert az szintén rontja a vénás keringést a lábakban.
  • A meleg sincs jó hatással a vénákra. Visszérproblémák esetén kerüljük a meleg fürdőt, helyette inkább zuhanyozzunk. Jó hatású a váltott hideg-meleg vizes zuhany.
  • Kerüljük a szaunát, a napozást.
  • Ne dohányozzunk.
  • A fogamzásgátló tablettákat is érdemes más védekezési módszerrel helyettesíteni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Kezdeti visszeres bántalmak esetén alkalmazhatunk vénás keringést javító, természetes hatóanyagokat tartalmazó, helyileg ható kenőcsöket, krémeket, géleket, balzsamokat valamint szájon át szedhető készítményeket. Ezek a többnyire vény nélkül kapható szerek azonnal csökkentik a kellemetlen tüneteket, hosszabbtávú használatuk pedig jótékony hatású a vénákra.

Kompressziós harisnyát, fáslit is használhatunk. Alkalmazásuknál fontos, hogy reggel, komolyabb fizikai aktivitás megkezdése előtt és mindenképpen helyesen helyezzük fel. Előrehaladottabb, súlyosabb esetekben injekciós illetve műtéti kezelésre is szükség lehet.