Vastagbél-teszt

2014. december 25.

Kapcsolódó tünetek:

daganat

A 45 évnél idősebbek 10 százalékánál található vastagbél polip.

A vastag- és a végbélrák hazánkban évente mintegy ötezer halálesetért tehető felelőssé, s a tendencia folyamatos emelkedést mutat.

A vastagbél daganatos megbetegedéseinek tragikus kimenetele az időben történő felismeréssel megelőzhető lenne, ebben nagy szerepet kap a rendszeresen elvégzett székletvérteszt. A 45 évnél idősebbek 10 százalékánál található vastagbél polip, melynek egy százaléka rosszindulatúvá válik. A fél centiméternél nagyobb elváltozások általában véreznek, így a székletben megjelenő rejtett vér tesztelése egyszerű és olcsó szűrési módszer, szemben a kolonoszkópiával.

Hogyan működik a teszt?

vastagb301A teszt működése azon a feltételezésen alapul, hogy a jóindulatú rákmegelőző elváltozások (polipok), illetve a rosszindulatú daganatok véreznek. A székletvérteszt célja, hogy kimutassa a szabad szemmel nem látható vér jelenlétét a székletben.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • LIVSANE C-vitamin por 100g

  LIVSANE C-vitamin por 100g

  <p>Étrend-kiegészítő C-vitaminnal.</p> <p> </p> <p>* az Inspira Visionary Research 2000 fős közvélemény-kutatása alapján a termék díjnyertes lett saját márkás étrend-kiegészítő kategóriában</p>

  1 399 Ft

A vizsgálat egy igen egyszerű teszttel, a Self Sure FOB-teszttel végezhető el (FOB = Fecal Occult Blood kifejezésre, vagyis a rejtetten előforduló, szabad szemmel nem látható székletvérre utal.) A teszt egy úgynevezett immunkromatográfiás módszeren alapul, ami lehetővé teszi a rejtett székletvér minőségi kimutatását. A teszt kétféle, úgynevezett monoklonális antitest keverékét használja, amellyel szelektíven mutatható ki az emberi hemoglobin, vagyis a vérben található vörös festékanyag. A vizsgálathoz három eltérő székletmintára van szükség, amelyeket személyesen kell leadnia a vizsgálatot végző laborban, de létezik otthon, önállóan elvégezhető teszt is, ami a patikákban vagy az interneten beszerezhető.

A teszteredményeket több tényező, így különféle ételek, étrend-kiegészítők és egyes gyógyszerek is befolyásolhatják. A teszt többek között emiatt is álpozitív vagy álnegatív eredményeket adhat, azaz olyankor is jelez valamit, amikor a székletben nincs jelen vér, illetve akkor sem mutat semmit, amikor pedig van. A teszt kiértékelése színes csíkok alapján történik.

Ahhoz, hogy az ezzel a teszttel elérhető legpontosabb eredményt kapjuk, a tesztet megelőző három napban a következő teendőkre lesz szükség:

 • Ne szedjünk aszpirint és nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (például ibuprofen)!
 • Úgyszintén kerülendő az indometacin, a rezerpin, a fenilbutazon és a kortikoszteroidok szedése, hiszen ezek mind rejtett vérzést okozhatnak a bélben.
 • A végbél kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését szintén fel kell függeszteni a teszt elvégzése előtt.
 • Ne fogyasszunk nagy mennyiségű alkoholt, mert ez szintén befolyásolhatja a teszteredményt azáltal, hogy rejtett bélvérzést okozhat.
 • Fontos még, hogy nők esetében nem lehet székletvér-mintát venni a menstruációs időszak első három napjában. Akkor sem javasolt a mintavétel, ha valakinek aranyere van és ez vérzik, vagy ha vér van a vizeletében.

Diétáznia nem szükséges a tesztelés miatt. Fogyaszthatunk C-vitamint és nyers marhahúst is a mintavételt megelőzően, ugyanis az alkalmazott székletvérteszt nem reagál az állati vér ezen típusára.