Valóban hasznos a napszemüveg használata?

2018. május 28.

A napszemüveg fantasztikus kiegészítője lehet nyári öltözékeinknek. Azonban ennél sokkal többre hivatott, így nem érdemes csupán a legújabb trendek szerint választani. Inkább keressünk egy igazán minőségi, védelmet biztosító darabot.

Valóban hasznos a napszemüveg használata

Valóban hasznos a napszemüveg használata

A napból érkező káros sugarak bizony nem csak bőrünket, hanem szemünket is károsítják, így napszemüveg viselése ugyanolyan fontos lehet, mint a naptej vagy a kalap használata. Bár az egészséges szaruhártya és szemlencse kiszűri a káros sugarak 98,5 százalékát, a maradék 1,5 százalék behatol szemünkbe, és eléri retinánkat is. Ezek közül is az UVB sugarakra kell különösen odafigyelnünk, mivel ezek hosszútávú roncsoló hatással rendelkeznek. Ne csapjuk be magunkat: felhős időben is elérnek minket az UV sugarak, és – ugyanúgy, ahogy bőrünk esetében – az árnyékos területeken sem vagyunk biztonságban. A víz, a homok, télen pedig a hó is visszaveri ránk a napsugarak jelentős részét, az UV-sugárzás pedig szemhéjainkon áthatolva is károsíthatja látószervünket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Béres Szemerő Lutein Forte étrendkiegészítő filmtabletta 90x

    Béres Szemerő Lutein Forte étrendkiegészítő ...

    <p>A normál látás megőrzéséért. 20 mg luteint és 20 mg cinket, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó komplex étrend-kiegészítő készítmény. Az A-, B2-vitamin és cink hozzájárul a normál látás fenntartásához. 90 filmtabletta = 3 havi adag</p>

    8 799 Ft

A káros sugarak fokozzák a szürkehályog kialakulásának esélyét, összefüggésbe hozhatók a kötőhártya elváltozásaival és a makuladegenerációval, továbbá miattuk alakulhat ki az úgynevezett hóvakság jelensége is. Míg a rövid idejű sugárzás kevésbé roncsol, hosszú távon a kötőhártya megvastagodásához vezethet, rontva ezzel látásunkat. Már kisgyermekkortól ajánlott a napszemüveg használata, mivel az újszülöttek szemlencséje még nem képes akkora mennyiségű UV sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké. Ha pedig hozzászoktatjuk gyermekeinket, később maguktól is igénylik majd a szemüveg viselését.

A sugarak által okozott kár és kellemetlenség mértéke genetikánkkal is összefüggésben van: meghatározó a szervezet természetes védekezőrendszerének erőssége és az antioxidánsok szerepe is. Ezenkívül a pigmentáltság játszik még jelentős szerepet szemünk védekezőmechanizmusaiban: a világos, kék vagy zöld szeműek sokkal érzékenyebbek a napsugarakkal szemben, mint az erősebben pigmentált, sötét vagy barna szeműek. A napszemüveg használata pedig bőrünk fiatalságának megőrzéséhez is hozzájárul, hiszen a nélküle jelentkező folyamatos hunyorgás az apró szarkalábak gyorsabb megjelenéséhez vezet.

A jó napszemüveg esetében ugyan másodlagos az aktuális divat, a mostanában trendi nagyalakú szemüvegek jó célt szolgálnak, hiszen apróbb társaikkal szemben eltakarják az egész védeni kívánt területet. A jó napszemüveget érdemes szaküzletből beszerezni, hogy biztosak lehessünk UV-szűrő képességében. Ott ráadásul már meglévő látószerünket is megvizsgáltathatjuk: pár perc alatt megállapítják, UV-szűrős-e. Figyeljünk oda, mert a ruhaüzletek polcain kiegészítőként vagy az utcai bódékban olcsón árult darabok lencséi sokszor nincsenek ellátva megfelelő védőréteggel. Ez azonban még veszélyesebb, mintha nem hordanánk szemüveget, mivel a szem úgy érzékeli, hogy sötétebb van, így a pupilla kitágul, és több káros sugarat fogad be.

A minőségi szemüvegeken matricával vagy tanúsítvánnyal jelölik azt, hogy megfelel az EU szabványoknak, azaz képes kiszűrni a káros sugarak 99%-át. Mivel az UV-szűrő réteg alapból színtelen, így a lencse színe nem mérvadó. Azonban arra figyeljünk oda, hogy a sárgás és rózsaszínes lencsék megnehezítik a színek megkülönböztetését, így vezetéshez nem ajánlottak.