Ügyeljünk a fényvédelemre!

2016. november 2.

A tavaszi és a nyári erős napsütéses időszakban szükséges megfelelően védekezni.

A különösen „veszélyes” órákban kerülendő a napfürdőzés, illetve ma már széles körben állnak rendelkezésre fényvédő krémek az UVB és UVA sugarak ellen.

Amit a fényvédelemről tudni kell

fenyvedelem301

A fényvédő termékeket jellemző az úgynevezett faktorszám, angol jelölése az SPF (sun protection factor). Ez a szám arról ad tájékoztatást a fogyasztónak, hogy az adott faktorszámú fényvédőt alkalmazva mennyi idővel tovább tartózkodhat a napon anélkül, hogy leégne. Fontos tudni, hogy a faktorszám pusztán az UVB sugárzással szembeni védőerőről tájékoztat. A napfény hatására kialakuló barnaságról és magáról a leégésről is az UVB sugarak tehetnek. A tengerszint feletti minél nagyobb magasságba utazunk, annál inkább ki vagyunk téve az UVB sugarak veszélyének. Az UVA sugaraktól ugyan nem fogunk leégni, de mivel az UVA sugarak rendelkeznek a legnagyobb hullámhosszal, ezek hatolnak legmélyebben a bőrbe. Így bizonyítottan felelőssé tehetők a bőr öregedéséért és a melanoma malignus kialakulásáért.

A napozó szereken található SPF jelzés jelentésével immár tisztában vagyunk, ugyanakkor egyes termékeken megtalálhatjuk az UVA- faktor értéket is, mely az UVA sugárzás elleni védelem mértékéről tájékoztat minket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Skincode Fényvédő és regeneráló nappali arckrém spf 30 - minden bőrtípusra 50ml

  Skincode Fényvédő és regeneráló nappali arck...

  <p>Ez a mattító, könnyú állagú hidratáló krém egyedi Ozone Protecting Complex-et tartalmaz, amely megvédi a bőrt az UVA és UVB sugárzás ártalmas hatásaival szemben, a szennyeződésektől és a szabad gyököktől, védőfátylat képezve a bőrön. A CM-Glucan regenerálja és hidratálja a bőrt egész napon át.</p>

  15 900 Ft

Hogyan válasszunk fényvédőt?

Az, hogy kinek milyen faktorszámú fényvédő termék ajánlható, jelentősen függ attól, hogy az adott személy milyen bőrtípusba tartozik.

 • Az egyes, legveszélyeztetettebb bőrtípusba sorolandók a vörös, illetve világos szőke hajjal rendelkező fehér bőrű emberek. Számukra minimum 40-es faktorszámú fényvédő ajánlatos, úgyszintén a gyermekeknek is, a gyermek bőrtípusától függetlenül.
 • A második típusba azok tartoznak, akik először leégnek, majd később lebarnulnak. Részükre minimum 20-as faktorszámú fényvédő termék ajánlható.
 • A hármas bőrtípusba azok az egyének tartoznak, akik a kettes típushoz képest könnyebben és jól barnulnak, nekik minimum 10-es faktorszámú fényvédő készítmény ajánlott.
 • A negyedik bőrtípusú emberek szinte sosem égnek le, az ötödik típusba sorolandók a mediterrán térségek és Észak- Afrika lakói.
 • A fekete bőrűeket a hatodik bőrtípusba soroljuk. A negyedik bőrtípusba soroltak fölötti bőrtípusúak számára alkalmasak lehetnek 10-es faktorszámnál alacsonyabb SPF- el rendelkező termékek is.

A bőrtípus szerinti választás elsősorban a zsíros bőrűeknél okozhat gondot, hiszen minél magasabb egy termék faktorszáma, annál nehezebb olyan változatot kiválasztani, melyek alkalmazása mellett nem fénylik a bőr. Számukra ajánlhatóak a kifejezetten zsíros bőrre való termékek.

Kiemelendő, hogy a fényvédők csak megfelelő alkalmazás mellett és az egyéb óvintézkedések betartása esetén(déli órák kerülése) tudják beváltani az ígért egészségügyi védőhatást. Egy tanulmány szerint sokan nem használnak elegendő mennyiségűt a fényvédőből, így azok csak 20-50 százalékig adják a faktorszám szerinti védelmet.