Tüdőtágulat tünetei, okai és kezelése

2017. október 20.

A tüdőtágulat egy olyan krónikus betegség, melynek során a tüdőben található léghólyagocskák egybeszakadoznak. Sajnos egyre gyakoribb jelenség, aminek előrehaladott állapotát sikerül leggyakrabban csak felismerni. Fő kiváltó oka lehet a dohányzás, de más hatások is állhatnak a hátterében. Felismerése a kezelés korai megkezdése miatt fontos, ezért összeírtuk, miket is kell tudni erről a betegségről.

A tüdőtágulat tulajdonképpen a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) részjelensége és visszafordíthatatlan. A betegség során a tüdőben lévő léghólyagocskák egybeszakadoznak, így a tüdő szövete károsodik és jelentősen csökken az egységnyi légzőfelület is. Mintha egy szőlőfürtön a szemek nem különállnának, hanem idővel egy nagy szőlőszemmé alakulnának. A tüdőtágulatot emfizémának is hívjuk és az obstruktív tüdőbetegségben szenvedők nagyjából egyharmadánál jelenik meg ez a betegség típus. Leginkább a 40-45 év felettieknél alakul ki, főként a dohányosok körében. Ma már egyre több nőt is érint, régebben inkább a férfiak között volt elterjedt.

Okai

A tüdőtágulat lehet elsődleges vagy másodlagos. Előbbi esetben sovány, púpos, idősebb embereknél jelenik meg, utóbbiban pedig a krónikus obstruktív hörgőgyulladás következményeként jelenik meg. De másodlagos a túltágulási emfizéma is, ami például egy tüdőlebeny vagy tüdőfél eltávolítása miatt alakul ki.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hajlamosító tényező lehet az aktív dohányzás, különböző munkahelyi körülmények, illetve az általánosan leromlott egészségügyi állapot is. Illetve azt is kimutatták, hogy a passzív dohányosok körében is nagyobb arányban alakul ki, mint másoknál. Ugyanakkor okozhatja veleszületett enzimhiány is, aminek során a tüdőben túl sok olyan fehérjebontó enzim jelenik meg, melyek károsítják a szöveteket és ezzel tüdőtágulatot okoznak.

Tünetei és kezelése

Az emfizéma legjellemzőbb tünete az, hogy a betegek nehezebben lélegeznek. A nehézlégzés fokozatosan jelenik meg, először csak terheléskor, például lépcsőzés, vagy futás során, később pedig már nyugalmi állapotban is állandóvá válhat (azaz a beteg akár ébredés után, vagy egyszerűen a székben ülve is nehezebben veszi a levegőt. A betegség előrehaladtával előfordulhatnak köhögési rohamok is, főként reggel, vagy tapasztalható kellemetlen száraz köhögés is. A tüdőtágulatos betegek sokszor sípoló hangot hallatnak, fulladásérzést tapasztalnak, alkatuk rendkívül vékony, mellkasuk hordó alakú. Illetve jellemző még rájuk a nehézlégzés miatt megjelenő pipázó ajaktartás is.

A tüdőtágulat kezelésénél vagy megelőzésénél leginkább a kockázati tényezők kizárása, illetve csökkentése jöhet szóba. Ilyenek a dohányzás elhagyása vagy a károsító munkakörnyezet kerülése, esetleges munkahelyváltás. Tüneti kezelésnél alkalmazhatnak gyulladáscsökkentőket, és sokat segít még a légzőtorna és a házi oxigén alkalmazása.

A betegség nem visszafordítható, de a megfelelő kezeléssel szinten tartható. Súlyosabb esetben fordulhat elő csak műtét vagy tüdőtranszplantáció, ezek azonban nem kifejezetten jellemzőek. Önmagában az emfizéma nem halálos, csak szövődményei lehetnek azok.