Tovább él, aki kávézik

2018. augusztus 31.

Feketén vagy fehéren, édesen vagy keserűn, habosan vagy ízesítve, a reggeli kávé az egyik legjobb dolog az életben. És most már azt is bátran kimondhatjuk róla, hogy az egészségünknek is jót tesz.

Tovább él, aki kávézik

Tovább él, aki kávézik

Egy nemrégiben Anglia, Skócia és Wales területén végzett, fél millió résztvevőt magában foglaló kutatás bizonyítékkal szolgált a kávé jótékony egészségügyi hatásaira, melyek között szerepel a hosszabb élettartam is. A tíz éven keresztül végzett felmérés szerint a naponta 2-3 csésze kávét elfogyasztók elhalálozási kockázata 12 százalékkal kisebb, mint nem kávézó társaiké. A hatás pedig mindenféle kávéfogyasztóra igaz volt: azokra is, akiknek szervezete érzékenyebb a koffeinre, és azokra is, akik koffeinmentes kávét fogyasztottak. Az Egyesült Államokban is hasonló eredményre jutottak a témát vizsgáló tanulmányok: itt a korai elhalálozás mellett a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatában is csökkent értékeket tapasztaltak a kávéfogyasztással összefüggésben.

Mivel a koffeinmentes kávét fogyasztók körében is hasonlóak voltak az ital által kiváltott következmények, ezért nem lehet ennek tulajdonítani a kávé pozitív hatását. Így a kutatók magában a kávébabban keresik a választ arra, hogy vajon mi lehet a kávéban, ami ilyen hatással van egészségünkre?

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A kávébab tele van különféle tápanyagokkal és fitokémiai anyagokkal. Közöttük ott van például a magnézium és a lignán is, melyek gyulladáscsökkentők, és segíthetik a szervezetet az inzulinrezisztencia elkerülésében. De számos kávéban jelen vannak még polifenolszerű, antioxidánsokban gazdag összetevők is. Van azonban olyan kutató is, aki egyszerűen a kávé által kiváltott boldogságérzetet ’okolja’ a pozitív élettani hatásokért. ’Gondoljunk csak bele, amikor kávét iszunk. Kiengedjük a gőzt, és egy időre pihentető, elégedett állapotba kerülünk, nem igaz?’– állítja Christopher Gardner, a stanfordi kutatóintézet szakembere.