Tényleg intelligensebbek a szemüvegesek?

2018. november 5.

Kapcsolódó tünetek:

látászavar

Az edinburghi egyetem kutatói állítják, bizonyítékot találtak rá, hogy a szemüveget viselő emberek valóban intelligensebbek lehetnek, mint a pápaszem nélküliek. Két pár szem, kétszer annyi ésszel járna?

Tényleg intelligensebbek a szemüvegesek?

Tényleg intelligensebbek a szemüvegesek?

A kutatás során, több mint 300.000, 16 és 102 év közötti, európai felmenőktől származó résztvevő genetikai hátterét elemezték, arra keresve a választ: hogyan befolyásolja genetikai kódolásunk a kognitív funkciók alakulását – vagyis azokat a képességeket, amelyekkel információt fogadunk be és dolgozunk fel.

A kutatás alatt különféle gondolkodást és logikát igénylő feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek. A tesztek eredményeit kielemezve a tudósok felfedezték, hogy a nagyobb intelligenciával – tehát magasabb fokú kognitív képességekkel – rendelkező személyek körében, 28 százalékkal valószínűbb, hogy szemüveget viselnek.

Az eredmények azonban megmutatták azt is, hogy nem minden látási problémánál ugyanolyanok az arányok az intelligenciát illetően: míg a közellátók magasabb valószínűséggel értek el a teszteken az átlagnál több pontot, addig a távollátók összességében alacsonyabb eredményeket produkáltak. A kutatók hangsúlyozták, hogy egyértelmű következtetéseket természetesen ennyiből még nem lehet levonni, további elemzések szükségesek a korreláció pontosabb meghatározásához. Mindenesetre most már biztosan büszkén viselhetjük azt a szemüveget.