Te hogy érzed magad a bőrödben?

Te hogy érzed magad a bőrödben?

Kapcsolódó tünetek:

A szép és egészséges megjelenés az ember egyik alapvető vágya. De vajon a külcsín mellett valójában mi teremti meg a sokak által hangoztatott belső szépséget?

„Az vagy, amit megeszel.”, „Ép testben, ép lélek.”, „A szépség belülről fakad.”…

Hiába közhelyesek az idézett mondások, mindig vissza kell térnünk az alapokhoz, ha arra vagyunk kíváncsiak, miképp érezhetjük jól magunkat angyalbőrünkben?

Véd és szép

Nem is gondolnánk milyen fontos védelmi, biológiai funkciókat lát el bőrünk, mely szervezetünk elsődleges védelmi vonalai között szerepel és egyben legnagyobb szervünk is! Például megvéd minket a kórokozók szervezetbe jutásától, idegsejtek millióival tart szoros kapcsolatot agyunkkal, vagy épp testhőmérsékletünket szabályozza. 

A bőr egészségén túl hajunk és körmeink állapota is tükrözheti kiegyensúlyozott életvitelünket.

Melyek azok a szerves hatóanyagok, amelyek hozzájárulhatnak hajunk, bőrünk vagy akár körmeink normál állapotának fenntartásához?

Többek között a cink az a hatóanyag, amely esszenciális ásványi anyag szervezetünk számára. Elfogyasztott ételekből vagy étrend-kiegészítők formájában juttathatjuk be szervezetünkbe. Immunrendszerünk normál működésében, szépségünk támogatásában és több, mint 100 enzimatikus reakcióban vesz részt szervezetünkben (1).  

Szerves formája jó biohasznosulással rendelkezik.

A biohasznosulás azt fejezi ki, hogy a hatóanyag hány százaléka jut el a hatás helyére a szervezetben. Azonban nem minden tápanyag, és azok különböző formái sem tudnak ugyanolyan mértékben hasznosulni a szervezetben.

Ezt befolyásolják külső tényezők (például a tápanyagok kémiai formája) és belső tényezők (nem, életkor, tápláltsági állapot) is.

Mikor érdemes odafigyelni pótlására?

Mindössze körülbelül 1.5-2.5 gramm cink található a szervezetben (1). Hazánkban, felnőttekre vonatkozóan, a napi beviteli referencia érték (NRV) cinkből 10 milligramm [2], amit húsok, hüvelyesek és tojások fogyasztásával fedezhetünk.

Mivel a magas biohasznosíthatósággal rendelkező cinkforrásnak minősülő húsok a vegetáriánus táplálkozásból kimaradnak, így az ilyen étrendet követőknek érdemes lehet odafigyelniük a cink pótlásra.

Idős korban gyakori az étvágytalanság illetve a várandós nők és szoptató édesanyáknál is fontos lehet odafigyelni a szervezet normál egyensúlyának fenntartásához a cink kiegészítésére vagy pótlására.

Pattanásos bőr? Élettelen, töredezett a haj? Gyakran betöredezett körmök? Ilyen esetekben is különösen érdemes lehet olyan ásványi anyagot fogyasztanod, amelyek hozzájárulhatnak a haj, bőr és köröm normál állapotának fenntartásához.

Milyen előnyökkel jár még a cink fogyasztása?

  • hozzájárul a haj, bőr és köröm normál állapotának fenntartásához,
  • részt vesz a makrotápanyagok és zsírsavak normál anyagcseréjében,
  • hozzájárul a normál látás és csontozat fenntartásához,
  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez,

a normál szellemi működés fenntartásához.

Forrás: (1) https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/; 2019. márc. 17. (2) www.ogyei.gov.hu; 2019. márc. 17.
Támogatott tartalom
BioCo Magyarország Kft.
3021 Lőrinci, Árpád u. 92-100.
2023. október 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink