Tavaszi bőrvédelem

Tavaszi bőrvédelem

Télen – gondolhatjuk - rizikó nélkül használhatjuk a különböző kozmetikumokat, az első erősebb napfény megjelenésekor azonban óvatosabban kell bánni velük, mert napfény hatására bőrelváltozásokat is okozhatnak!

A napsütésnek sok jótékony hatása van, ám veszélyei is vannak, például már az első sugarak kiválthatják a meglévő napallergiát. Ebben az esetben a bőr kipirosodik viszket, megduzzad és csalánkiütéshez hasonló tünetek mutatkoznak rajta. Ez ellen időben, fényvédő krémekkel lehet védekezni.

Nem csupán a kozmetikumok, hanem egyes gyógyszerek napfény hatására gyulladásos tüneteket okozhatnak a bőrben, leginkább az antibiotikumok, sőt, még a fogamzásgátló tabletták is okozhatnak fényérzékenységet.

Tavasz kezdetével fenyeget a „fito-fotodermatitisz”, amely akkor jön létre, ha a bőr kapcsolatba kerül valamelyik növény a nedvével, napsütés hatására ilyenkor, gyulladásos folyamatok indulhatnak ki a bőrön. Amennyiben kerti munkát végzünk, érdemes kesztyűvel védeni magunkat.

Szeplők, anyajegyek

A napsugárzás pigmentációs elváltozásokat okozhat. Az arc területén sok pigmenttermelő sejt van, a napsugarak hatására több barnás jöhet elő, így nem is kell magyarázni a fényvédők használatának fontosságát.

Napsütés időszak esetén (is) nagy gondot kell fordítani az anyajegyekre, ezeket napvédő krémekkel védeni kell, nehogy valamilyen negatív, akár (daganatos) folyamat ne induljon meg.

Figyelem! A tavaszi napsütés már igen erős lehet, emellett az UVA és UVB sugárzás kapcsán is óvatosnak kell lenni. Hogy télen és tavasszal nem szükséges bőrvédelem, az egy mítosz, ami sajnos széles körben elterjedt.

Külső védelem tavasszal:

  • napfényszűrő krémek: védi a bőrt a leégéstől, de a sugarak jótékony hatását (D vitamin) átengedi; 30-as faktorú, UVA és UVB sugarak káros hatásaitól is véd, vízben töltött idő után is óvja bőrünket.
  • bőrnyugtató, hidratáló krém/spray: táplálja a bőrt  tavaszi sapka megfelelő öltözék a hőmérsékletnek megfelelően.
  • napszemüveg, túlzásnak tűnhet, de a gyerekek szemét is védeni kell védelmére is gondoljunk.

Tavaszi védelem belülről:

  • béta-karotin+ E vitamin : remek haj, köröm és bőrvédő hatása van; egyenletes barnulást tesz lehetővé,
  • folyadék: a bőr egészségének, rugalmasságának alapköve a megfelelő hidratáltság. Víz, gyümölcslevek, tea a nyerő.

Mielőtt bármilyen készítményt használunk, kérjük ki szakorvos vagy gyógyszerész tanácsát! Mindig ellenőrzött, bevizsgált terméket vásároljunk, megbízható helyről!

2016. március 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink