Szoptatássegítők

Szoptatássegítők

Minden olyan tápanyagot tartalmaz, ami szükséges növekedésükhöz, emellett immunerősítő hatással is bír.

Oxitocin és prolaktin

Sok anya aggódik, hogy vajon csecsemője elegendő anyatejet fogyaszt-e, képes-e csecsemője igényének megfelelő tejmennyiséget termelni. Amennyiben az édesanya és csecsemője is egészséges az anyatej mennyisége a csecsemő szopásától függ. Szopás hatására az anya agyalapi mirigyéből ugyanis két hormon: az oxytocin és prolaktin szabadul fel. Az oxitocin segíti a tej kilövellését. A prolaktin pedig az úgynevezett tejtermelő hormon. Hatására növekszik a tejtermelés: minél gyakrabban és hatékonyabban szopik a csecsemő, annál több prolaktin szabadul fel, és annál több tej képződik. A tejképződés tehát kitűnő példa a kereslet-kínálat elvének működésére. A csecsemő szopási igényének (kereslet) megfelelően alkalmazkodik a női szervezet és termeli a szükséges mennyiségű anyatejet (kínálat). Ez az úgynevezett igény szerinti szoptatás alapja.

Mi segít?

A tejképződést számos tényező befolyásolhatja. Fáradtság, stressz hatására csökkenhet a tejelválasztás. Fontos, hogy az anya napközben is pihenjen egy-két órát és kerülje a stresszt. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (napi 2-2.5 liter), a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás. Számos gyógynövényről, homeopátiás szerről ismert, hogy segíthetik a tejtermelést. A gyógynövényeket tartalmazó tejserkentő teák széles skálája gyógyszertárakban is elérhető. Általában ánizstermést, édeskömény és kömény termést, citromfüvet, kamillát, csipkebogyót, csalánlevelet, illetve ezek kombinációit tartalmazzák.

Az említett gyógynövények tejtermelést serkentő hatása népgyógyászati tapasztalatokon alapul. Kontrollált, klinikai vizsgálatok hatásukról nem állnak rendelkezésre. A tejtermelés segítése mellett szélhajtó, görcsoldó emésztésserkentő tulajdonsággal is bírnak. Mivel a gyógynövényes teák hatóanyagai részben átjutnak a szoptatott csecsemőbe, náluk is lehet ezekkel a hatásokkal számolni, ami hasfájós babáknál előnyös lehet. A teák fogyasztását a szülést követő harmadik-negyedik nap előtt nincs értelme elkezdeni. Ebben az időszakban ugyanis még döntően csak előtej képződik. Az ajánlott napi bevitel általában napi 4-5 adag tea.

Közismert a Laktoherb tejelválasztást serkentő filteres tea. Összetevői között csipkerózsa áltermés, édeskömény termés, ánizstermés, orvosi citromfű leveles szár, köménytermés szerepelnek. Ajánlott adagolás: naponta 4-6 alkalommal 1-1 filter. 2,5 dl forrásban lévő vízben hagyjuk állni 10 percig fogyasztás előtt. A Naturland Fitolac filteres teakeverék görcsoldó, emésztést elősegítő hatású összetevői (kamillavirágzat, ánizstermés, édeskömény termés) előnyös hatással bírnak mind az anya, mind a csecsemő bélműködésére.

A tejserkentő teák mellett homeopátiás kapszulák is kaphatók. Ezek szárított, porított formában tartalmazzák a gyógynövény-kombinációkat. Az Urtica Urens D6 adagja napi 3×5 golyó. Az Alfa Alfa D9–et szoptatás előtt 15-20 perccel kell bevenni. Mindkét készítmény egyszerrecsak 7 napon át szedhető. A MORE MILK PLUS kapszula az alábbi összetevők koncentrált kivonatát tartalmazza: görögszéna mag, benedekfű levél, csalánlevél, édeskömény mag. 80 kg testsúly alatt napi 4-x1 kapszula, de maximum 3x2 kapszula szedhető. 80 kg testsúly felett napi 3x2 kapszula, maximum napi 4x2 kapszula ajánlott.

2014. november 6.

Kiemelt ajánlatunk