Szoptatássegítők

2014. november 6.

Az anyatej a legjobb táplálék a csecsemők számára.

Minden olyan tápanyagot tartalmaz, ami szükséges növekedésükhöz, emellett immunerősítő hatással is bír.

Oxitocin és prolaktin

Sok anya aggódik, hogy vajon csecsemője elegendő anyatejet fogyaszt-e, képes-e csecsemője igényének megfelelő tejmennyiséget termelni. Amennyiben az édesanya és csecsemője is egészséges az anyatej mennyisége a csecsemő szopásától függ. Szopás hatására az anya agyalapi mirigyéből ugyanis két hormon: az oxytocin és prolaktin szabadul fel. Az oxitocin segíti a tej kilövellését. A prolaktin pedig az úgynevezett tejtermelő hormon. Hatására növekszik a tejtermelés: minél gyakrabban és hatékonyabban szopik a csecsemő, annál több prolaktin szabadul fel, és annál több tej képződik. A tejképződés tehát kitűnő példa a kereslet-kínálat elvének működésére. A csecsemő szopási igényének (kereslet) megfelelően alkalmazkodik a női szervezet és termeli a szükséges mennyiségű anyatejet (kínálat). Ez az úgynevezett igény szerinti szoptatás alapja.

Mi segít?

szoptatas301A tejképződést számos tényező befolyásolhatja. Fáradtság, stressz hatására csökkenhet a tejelválasztás. Fontos, hogy az anya napközben is pihenjen egy-két órát és kerülje a stresszt. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (napi 2-2.5 liter), a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás. Számos gyógynövényről, homeopátiás szerről ismert, hogy segíthetik a tejtermelést. A gyógynövényeket tartalmazó tejserkentő teák széles skálája gyógyszertárakban is elérhető. Általában ánizstermést, édeskömény és kömény termést, citromfüvet, kamillát, csipkebogyót, csalánlevelet, illetve ezek kombinációit tartalmazzák.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • BEBA OPTIPRO Junior 1 tejalapú anyatej-kiegészítő tápszer 12. hónaptól 600g

    BEBA OPTIPRO Junior 1 tejalapú anyatej-kiegészí...

    <div class="summary"> <p>Tejalapú anyatej-kiegészítő tápszer. A kisgyermekeknek, még  1 éves kor felett is napi 500 ml, azaz kb. két pohárnyi tejalapú táplálékra van szükségük. Azonban a szokványos tehéntejet a gyermekorvosok szakmai ajánlása alapján a gyermek 3 éves koráig érdemes elkerülni, mert összetétele nem mindenben megfelelő a kisgyermekek számára.</p> <p><strong>A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. A legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. A termék fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Ajánlott napi mennyiség: 500ml.</strong></p> </div> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div>

    2 699 Ft

Az említett gyógynövények tejtermelést serkentő hatása népgyógyászati tapasztalatokon alapul. Kontrollált, klinikai vizsgálatok hatásukról nem állnak rendelkezésre. A tejtermelés segítése mellett szélhajtó, görcsoldó emésztésserkentő tulajdonsággal is bírnak. Mivel a gyógynövényes teák hatóanyagai részben átjutnak a szoptatott csecsemőbe, náluk is lehet ezekkel a hatásokkal számolni, ami hasfájós babáknál előnyös lehet. A teák fogyasztását a szülést követő harmadik-negyedik nap előtt nincs értelme elkezdeni. Ebben az időszakban ugyanis még döntően csak előtej képződik. Az ajánlott napi bevitel általában napi 4-5 adag tea.

Közismert a Laktoherb tejelválasztást serkentő filteres tea. Összetevői között csipkerózsa áltermés, édeskömény termés, ánizstermés, orvosi citromfű leveles szár, köménytermés szerepelnek. Ajánlott adagolás: naponta 4-6 alkalommal 1-1 filter. 2,5 dl forrásban lévő vízben hagyjuk állni 10 percig fogyasztás előtt. A Naturland Fitolac filteres teakeverék görcsoldó, emésztést elősegítő hatású összetevői (kamillavirágzat, ánizstermés, édeskömény termés) előnyös hatással bírnak mind az anya, mind a csecsemő bélműködésére.

A tejserkentő teák mellett homeopátiás kapszulák is kaphatók. Ezek szárított, porított formában tartalmazzák a gyógynövény-kombinációkat. Az Urtica Urens D6 adagja napi 3×5 golyó. Az Alfa Alfa D9–et szoptatás előtt 15-20 perccel kell bevenni. Mindkét készítmény egyszerrecsak 7 napon át szedhető. A MORE MILK PLUS kapszula az alábbi összetevők koncentrált kivonatát tartalmazza: görögszéna mag, benedekfű levél, csalánlevél, édeskömény mag. 80 kg testsúly alatt napi 4-x1 kapszula, de maximum 3×2 kapszula szedhető. 80 kg testsúly felett napi 3×2 kapszula, maximum napi 4×2 kapszula ajánlott.