Mi mindenre jó a szódabikarbóna?

szódabikarbóna

Szódabikarbóna az emberiség “csodaszere”

A szódabikarbóna kémiailag nátrium-hidrogén-karbonát, mely egy enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonátionból (HCO3−), és nátriumionból (Na+) áll, általános biokémiai tulajdonságai, hogy a savakat semlegesíti, a reakció közben pedig szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke, amely számos előnyös tulajdonsággal bír: a környezetre és az emberre ártalmatlan, sokoldalúan felhasználható, olcsó, és szinte bárhol beszerezhető.

A szódabikarbónát bányászattal nyerik a talajból, nahcolit és trona ásványok formájában, melyeket ásványi hamuvá finomítanak, és ebből lesz az étkezési szóda, vagyis a teljesen ártalmatlan só. A bányászat jó része az Egyesült Államokból történik, itt található ugyanis a világ legnagyobb trona készlete, és szerencsére egyelőre nem fenyeget a kiapadása.

Régen az emberek sokkal több mindenre használták mint manapság, a legkedveltebb tisztítószerek egyike volt, ezzel mostak hajat nagyanyáink, szagtalanították a kárpitok, drapériákat vele, hintőporral keverve pedig kitűnő izzadásgátló volt.

Elődeink felhasználták a sütések, befőzések során is, hiszen akár sütőpor is készíthető belőle, illetve meggátolja a lekvárok penészedését.

A szóda port napjainkban ismét felfedezzük, köszönhetően a környezetbarát és bio szemléletek terjedésének, így mindenkinek érdemes az otthonában tartania, hiszen rengeteg esetben a segítségünkre lehet. Most ezeket a felhasználási lehetőségeket tekintjük át!

Szódabikarbóna a gyógyászatban

A gyomorégés fő ellenszereként ismert szódabikarbóna nem kizárólag a túlevés, a puffadás, émelygés, csuklás és a savas ételek okozta kellemetlen tüneteket képes közömbösíteni. Lábfürdőbe keverve hatásos lehet a lábgomba elleni harcban is, és frissítőleg hat az erekre, miközben felszabadul belőle a szén-dioxid.

TIPP: Két evőkanál szódabikarbónát és egy liter ecetet keverjünk el egy lavór vízben, és áztassuk benne lábunkat 30 percig egy héten keresztül esténként. Az elegyhez adhatunk pár csepp levendula, citromfű vagy rozmaring illóolajat is.

Rovarcsípés, viszkető bőr, napégés tüneteinek enyhítésére is alkalmas a szódabikarbónás víz.

Megfázásos, allergiás megbetegedéseknél, amikor az orrüreg bedugul és nehezen tisztul, váladákozik, jót tesz az orrüreg kiöblögetése. Ehhez szintén kiváló a langyos víz és szódabikarbóna, illetve só elegye, mellyel óvatos kiöblíthetjük, átmoshatjuk az orrot, de akár gargarizálhatunk is vele.

A szódabikarbónát az orvoslásban használják például kemoterápiánál, a vesék kímélése érdekében, de asztmás sokk esetén intravénásan is adhatják a szakemberek. Azt azonban cáfolják a szakemberek, hogy a szódabikarbóna a daganatos megbetegedések ellen hatásos lenne, az ilyen jellegű cikkeknek, ne dőljünk be!

Szódabikarbóna a szépségápolásban

Hajápolóként eltünteti a hajformázók maradékait, és mély tisztítást végez a hajon és fejbőrön. Segíthet a korpa eltüntetésében és a fejbőr mikroflórájának helyreállításában, de még a fésűket és hajkeféket is megtisztíthatjuk vele. A szódabikarbóna egyszerű és olcsó szárazsampon, ha épp híján vagyunk a kozmetikumoknak.

Dezodorként is használható egyszerű púderként a hónaljon. Ha szeretnénk, szintén adhatunk pár csepp kellemes illatú illóolajat a porhoz, és máris kész a deó.

Arcápolásra is felhasználhatjuk, ha vízzel vagy uborka levével pasztává keverjük. A nyugtató, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása érvényesülni tud a pattanásos, ekcémás bőrön, de a normál bőrűeknél finom bőrradírnak is megfelel. Bőrnyugtató és relaxáló hatása egy forró fürdőhöz adva csalogatható elő.

Fogfehérítő ereje kiemelkedő. Több fogkrém alapanyagaként is használják, de közvetlenül a fogakra dörzsölve is látható eredményeket érhetünk el vele. A házi fogfehérítő módszerekkel azonban ajánlott óvatosnak lenni, mert az interneten olvasható elegyítések néha több kárt okoznak a fogzománcnak, mint amennyi előny származik belőlük!

Pattanástalanító és zsírtalanító arclemosóként is kedvelt természetes kozmetikum. A szódabikarbónát használhatjuk a bőrkeményedés ellenszereként is.

TIPP: Ha a cipőnkbe vagy egy zokniba szórunk szódabikarbónát, és nap közben hagyjuk hatni, nemcsak felpuhítja a bőrt és így megszűnteti a bőrkeményedést, de a lábgomba ellen is hatásos.

Szódabikarbóna a háztartásban

Tisztít, fényesít, szagtalanít és fertőtlenít, ezáltal nélkülözhetetlen fegyver a háztartásban, ami ráadásul környezetbarát is.

  • A makacs vízkő ellenszere. A szódabikarbónával elkevert ecettel vagy citromlével lemosott csap makulátlanul csillog majd, de közben legyünk óvatosak, mert a felszabaduló, szúrós gáz irritálhatja a légzőszerveket!
  • A fa konyhapultot is fertőtleníti egy rész ecet és két rész szódabikarbóna segítségével.
  • A 30-40 forintért beszerezhető szerrel kitisztíthatjuk a szőnyegeket, kárpitokat is, melyekből eltűnnek a kellemetlen szagok, szennyeződések, mivel a szódabikarbóna megköti ezeket. Csak szórjuk a kívánt felületre, hagyjuk hatni negyed órát, majd porszívózzuk fel!
  • A makacs zsírfoltok, szennyeződések, kávéfolt kijön a ruhából, lejön a csempéről, ha szódabikarbónát alkalmazunk.
  • A szódabikarbóna (és pláne trisóval kombinálva) egyszerre tisztítja a mosógépet és a ruháinkat. A szódabikarbónával kikevert langyos víz remekül megtisztítja a fehér cipőket is, csak egy puha szivacs szükséges hozzá.
  • Szagtalanító képességét szinte bárhol kihasználhatjuk, szórhatunk belőle a szemetes aljába, a cipőtárolókba, vagy egy kis edénybe tehetünk a hűtőbe belőle, ott is remekül eltünteti a kellemetlen szagokat.
  • A szóda és víz elegyével remekül megtisztíthatjuk ezüst evőeszközeinket, edényeinket is.
  • Hathatós segítség lehet mosogató szagtalanítására és dugulás megelőzésre, ha beleszórunk egy tasak szódabikarbónát a lefolyóba, majd ecetet öntünk rá. Vigyázzunk a felszálló gázokra!

Ahogy láthatjuk, ha nem is mindenre jó a szódabikarbóna, de tényleg valóságos csodaszer, ami nem árt, ha kéznél van. A háztartásban éppúgy hasznát vesszük, mint például egy kiránduláson. Érdemes a hátizsákba tenni, mert a szerrel bármit fertőtleníthetünk, megmoshatjuk a gyümölcsöket a pikniken, mi magunk is tisztálkodhatunk vele, rátehetjük rovarcsípésre, de ha egy patak vizébe kerül ezek által, akkor sem szennyezzük vele a környezetet. A szódabikarbóna ráadásul a tűz elfojtására is alkalmas, így táborozóknak tényleg kötelező pár tasakot magukkal vinniük.

2018. április 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink