Szívelégtelenség és hatóanyagok

Szívelégtelenség és hatóanyagok

Angiotenzin konvertáló enzim (ACE) – gátlók: a szívelégtelenség szinte minden stádiumában használhatók. Enyhítik a panaszokat, lassítják a betegség előrehaladását.

Angiotenzin receptor blokkolók (ARB): hasonló hatást várhatunk tőlük, mint az ACE gátlóktól. Legfőképpen olyan páciansek kapják, akik nem tolerálják az ACE gátlót esetleges túlérzékenység miatt.

Béta-receptor blokkolók: a szívelégtelenség minden fázisában jól alkalmazhatók. Enyhítik a tüneteket (bisoprolol, carvedilol, metoprolol szukcinát, nebivolol hatóanyagok).

Aldoszteron-antagonisták: más, egyéb gyógyszerkészítményekre már korábban beállított középsúlyos vagy súlyos szívelégtelenségben ajánlják. Alkalmazásuk általában ACE-gátlóra és béta-blokkolókra már beállított betegek esetében jöhet szóba (eplerenone, spironolacton).

Diuretikumok (vízhajtók): talán még manapság is a leghatékonyabb tüneti megoldás a pangásos szívelégtelenség esetén. Mérséklődhet a beteg nehézlégzése, enyhülnek az ödémák, javul az erőnlét.

Thiazidok: mérsékelt vízhajtó hatású hatóanyagok. Hatásukat 1-2 óra alatt fejtik ki, és 10-12 órán át áll fenn. Jó hatású, amikor enyhe szívelégtelenség magas vérnyomással társul (hydrochlorothiazid, indapamid, chlorthalidon).

Kacs-diuretikumok: vénásan adagolva súlyos szívelégtelenség esetén is szinte azonnali, hatékony vízhajtás várható tőle,, mely néhány órán áll fenn (furosemid, torasemid, etacrinsav).

Kálium spóroló diuretikumok: enyhe vízhajtó hatásúak, önmagukban legtöbbször nem elegendőek. Előnyük, hogy jól kombinálhatóak a thiazid és kacs diuretikumokkal és ellensúlyozzák azok kálium vesztő hatását. Jelentősen romlott veseműködés esetén nem javasolt adásuk a kálium szint veszélyes emelkedése miatt. A különböző kálium-spóroló vízhajtók közül mindig elsőbbséget élveznek az aldoszteron-antagonisták (spironolakton, eplerenon hatóanyagok).

Direkt hatású vazodilatátorok (értágítók): más szerekkel eredménytelenül kezelt betegek készítménye (hydralazin+izoszorbid-dinitrát). Ha valamilyen oknál fogva ACE gátlók és angiotenzin receptor blokkolók sem alkalmazhatók, akkor jönnek szóba ezek a hatóanyagok.

2016. október 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink