Serkentő táplálékkiegészítők

Serkentő táplálékkiegészítők

A szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők létszáma egyre emelkedik. Ennek a folyamatnak a visszaszorítására egyik megoldás a koleszterinszint csökkentése. A legeredményesebbek akkor lehetünk, ha az egészséges táplálkozásra odafigyelünk, életmódunkon változtatunk.

A kiegyensúlyozott étrend tápanyag-összetétele lehetőleg az alábbiak szerint alakuljon: szénhidrát bevitel 50-60 E% (energia%), fehérje bevitel 15 E%, zsírbevitel 25-35 E% (ebből 18 E% egyszeresen telítetlen zsírsav, 8 E% többszörösen telítetlen zsírsav, 5 E% telített zsírsav). A rost 20-30 g/nap, a koleszterin maximum 200 mg/nap, a NaCl maximum 6 g/nap.

A cél a vérzsírok optimális értékeinek elérése, csökkenteni az LDL- („rossz-„) koleszterintet (3,5-4 mmol/l) és szérum triglicerid szintet (2,2 mmol/l), emelni a HDL- („jó-„) koleszterinszintet 1-1,15 mmol/l). A szérum összkoleszterinszintjének normális értéke 5,2 mmol/l.

Jelenleg többféle lipidcsökkentő gyógyszer van forgalomban (sztatinok, nikotinsav, epesav-kötő gyanták, fibrátok, koleszterinfelszívódás-gátlók), ezeket a kezelőorvos utasításai szerint kell szedni.

Omega-3 és társai

Kedvező hatású táplálék-kiegészítők is vannak a patikákban. Első helyen említendőek az omega-3 (n-3, többszörösen telítetlen) zsírsavakat tartalmazó halolaj-kapszulák és folyadékok. Kis mennyiségben a szervezetbe jutva egyértelműen csökkentik a trigliceridszintet, és kismértékben növelik a HDL-koleszterinszintet. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak közül az olajsav (pl. olívaolaj) szintén elősegíti az LDL szintjének csökkentését, és a HDL-szint növekedését.

A folsav (napi 1-2 mg), a B6-vitamin (napi 10-25 mg piridoxin) és a B12-vitamin (napi 400 microgramm) csökkentik a magas homocisztein-szintet (kockázati tényezője a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek), fokozzák az erek rugalmasságát. Kedvező hatása van a koleszterinszintre a C- és E-vitaminnak, mert megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. ß-karotin szükséges azoknak, akik gyógyszeres kezelést kapnak, hiszen a gyógyszerek hatására csökken a ß-karotin felszívódása a belekből. Az inozitol és a kolin közreműködik a zsírok és a koleszterin anyagcseréjében.

A cink csökkenti a koleszterin lerakódását az erekben. A kálium és a króm csökkenti, illetve megakadályozza a magas vérnyomást. A kalcium és a magnézium támogatja a szívet és az ereket, véd a szívrohamok ellen. A fokhagyma (allicin) szintén csökkenti a magas vérnyomást, értágító hatással rendelkezik.

Az érvédő diófélék

A diófélék fogyasztása (mandula, dió, pisztácia, földimogyoró) heti 1-3-szor, 30 gramm mennyiségben az LDL-koleszterinszintet csökkenti, védi az ereket az érelmeszesedéstől. A zöld és fekete teáknak szintén védő hatásuk van az érrendszerre, csökkentik az infarktus kockázatát. A koenzim Q10 (ubiquinon) egy antioxidáns, napi 50-60 mg dózisban javítja a szívelégtelenséget.

Egy jó multivitamin-készítményben ezek a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő arányban megtalálhatóak. Alkalmazásukról mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, kiváltképpen, ha gyógyszert is szednie kell.

2013. október 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink